IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Hayvanlar Alemi (https://www.ircforumlari.net/hayvanlar-alemi/)
-   -   Kışın ''Donan'' Alaska Ağaç Kurbağaları (https://www.ircforumlari.net/hayvanlar-alemi/858071-kisin-donan-alaska-agac-kurbagalari.html)

Fragile 09 Şubat 2020 22:24

Kışın ''Donan'' Alaska Ağaç Kurbağaları
 
Kışın ''Donan'' Alaska Ağaç Kurbağaları


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Birçok canlının donmaya karşı bir miktar direnci vardır; ancak Rana sylvatica türü Alaska Ağaç Kurbağaları'nın düzeyine pek az hayvan erişebilmektedir. Bu ufak kurbağalar, donma halindeyken vücutlarındaki suyun %65'inden fazlası tamamen donmasına rağmen haftalarca hayatta kalabilirler. Bu mekanizma öylesine uç boyutlardadır ki, kurbağalar bazı zamanlar günlerce, hatta haftalarca hiç nefes almazlar, kalpleri de atmaz. Bu "donma hali" boyunca kurbağanın metabolik faaliyetleri durma noktasına kadar yavaşlar. Kış boyunca hayvanlar birkaç defa donup çözünebilirler.

Kurbağalar bunu başarabilmek için "crayoprotektan" adı verilen kimyasallar kullanırlar. Bunlar, hayvanın dokularının donma noktasını normalin altına çekebilen kimyasallardır. Bunların miktarca artışı, kurbağanın hücrelerinin hayatta kalmasını mümkün kılmaktadır. Birçok hayvanın hücreleri donma noktasının altındaki sıcaklıklara maruz kaldığında büzüşür. Bunun sebebi, dokulardaki buz oluşumunun hücre içindeki suyu kendine çekmesidir. Bir nevi oluşan buz, hücrenin içindeki suyu "emer". Bu da nihayetinde ölüme sebep olur.

Ancak crayoprotektanlar, hücrelerin bu büzüşmeye karşı koyabilmesini sağlar. Bunu, dokunun donma sıcaklığını düşürerek başarırlar. Böylece dışarısı dondurucu düzeyde soğuk olsa da, hayvanların dokuları normal şekilde korunabilir
.

kL11 09 Şubat 2020 22:32

Cevap: Kışın ''Donan'' Alaska Ağaç Kurbağaları
 
Rabbim ne güzel tabiyat sunduğu gibi içindeki canlılarında düşünmüş.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:47.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net