IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Sarya

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Ocak 2021, 16:51   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Mayıs sineği




Mayıs sineği, günlük sinekler, bir gün sineği (rhithrogena germanica) Ephemeroptera takımına ait kısa yaşamlı böceklerin ortak adı.

Gerçek sinekler (Diptera) ile karıştırılmamalıdır. Kız böcekleri ve Yusufçukları kapsayan eski bir grubun içerisinde yer alırlar. Sucul böceklerdir ve olgunlaşma süreleri tatlısularda bir yıl sürer.

Olgunlaşma evresinden sonra yer yüzüne çıkıp kabuk değiştirirler. İlk olarak erkekler ortaya çıkar ve kabuk değişiminden hemen sonra göl üzerinde dișileri ararlar. Daha uzun kuyruklu olan dişiler ortaya çıkınca erkekler grup halinde çiftleşmeye başlar ve hemen ölürler bu duruma "QPLOT" da denir.

Dişiler nehrin üst kısmına giderek yumurtlar ve 40,000'e yakın yumurta bırakıp ölürler.


Mayıs Sineğinin Bilimsel Sınıflandırması

Âlem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Arthropoda (Eklem bacaklılar)
Alt şube: Hexapoda (Altı bacaklılar)
Sınıf: Insecta (Böcek)
Alt sınıf: Pterygota
İnfra sınıf: Palaeoptera (tartışmalı)
Üst takım: Ephemeropteroidea
Rohdendorf, 1968
Takım: Ephemeroptera
Hyatt & Arms, 1891


Mayıs sineği özellikleri

Sucul böceklerden ve Kısa yaşamlı olan Mayıs Sineği, yumurtadan çıktıktan sonra yarım saat ile bir gün arasında hayatta kalır. Bundan dolayı, Bir gün Sinekleri veya Bir günlükler gibi isimlerle de bilinmektedir. Çocukluk ve gençlik dönemlerine larva dönemi denir. Bu dönem mayıs sineklerinde bir yıl kadardır. Bu larva dönemlerini suda geçiren Mayıs Sinekleri, dünyaya geldiklerinde bir yetişkin olarak karşımıza çıkar. Sinekler, dünyaya gelmeden önce hayatlarının yüzde doksan dokuzunu suda geçirirler. Dünyaya geldikten sonra ise ortalama üç saat kadar yaşam içerisinde bulunurlar. Bu yaşadıkları tek bir günde beslenme ihtiyaçlarını solunum yolu ile havadan sağlayan Mayıs Sinekleri, bu hava sayesinde bağırsaklarının içerisini doldurarak vücutlarını şişirir. Bu olayda uçmalarını sağlayan enerjiye dönüşür ve bu sayede uçarlar.


Mayıs sineği üreme ve ölümü

Üreme yöntemleri de mayıs sineklerinde o bir günlük süreçte gerçekleşir ve sadakatları ile bilinen Mayıs Sinekleri çiftleştikten hemen sonra ölür. Biz insanların tersine o kısa zamanları içerisinde erkek sinekler hayatlarında sadece tek bir sefer çiftleşme gerçekleştirir. Larva döneminden çıktıktan sonraki bu kısa ömürlerinde çiftleşecekleri birini aramaya başlarlar. Mayıs sineklerinin dişileri biraz nazlanıp sonradan erillerin arasına karışarak eş arama merasimini gerçekleştirmektedirler. Tüm mayıs sinekleri süreleri kısıtlı olduğundan çiftleşme eşlerini buldukları anda havada gerçekleşir ve çiftleşme işleminin hemen ardından erkek olan mayıs sineklerinin hayatı son bulmaktadır. Bu durum Dişi sineklerde ise,en yakınındaki nehir gibi hızla akan suların içerisine girerek sekiz bin civarındaki yumurtayı bıraktıktan sonra sonra gerçekleşir, yani ölürler. Tüm dünya döngüsü içerisinde Nesillerini bu şekilde sürdüren Mayıs Sinekleri dünyada yaşadıkları süre en fazla yirmi dört saat kadardır. Daha sonrasında suya düşerek dünya döngüsü içerisinde suda bulunan canlılara yem olurlar. Bu durum dünyanın ekolojik dengesini sağlar.

__________________
Sanalı Bıraktım
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
mayıs sineği


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Rüyada At Sineği Görmek Amelia Rüya Tabirleri 0 18 Temmuz 2014 23:20
Meyve sineği KarakıZ Hayvanlar Alemi 0 03 Eylül 2011 16:37
Morina Balığı & Meyve Sineği KarakıZ Hayvanlar Alemi 0 03 Eylül 2011 15:56
Su Sineği Larvalarındaki Tasarım KarakıZ Hayvanlar Alemi 0 03 Eylül 2011 15:34
Karadeniz zekası sineği bitirdi Lucifer Haber Arşivi 0 24 Temmuz 2010 16:59