IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
2Beğeni(ler)
  • 2 Post By Cemalizim

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Ağustos 2022, 13:58   #1
Çevrimiçi
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dünya Bal Arısı Günü: Kendi yaptıkları bal, arılara sağlık katıyor





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Balın arılar için pek çok faydası var. Onlar yalnızca üretici değil, aynı zamanda bal tüketicisi olarak da biliniyor.

Örneğin, hasta bir arıya farklı bal çeşitleri sunarsanız enfeksiyonla en iyi savaşanı seçebilirler. Tabii, arıların bal hakkında bu kadar çok şey bilmesi şaşırtıcı değil.

Urbana-Champaign Illinois Üniversitesi'nden entomolog May Berenbaum, birkaç on yıl önce, temel beslenmeye ek olarak sağlığa yararlı "fonksiyonel gıdalar" listelerinde balın besleyiciliğinden bahsedilmediğini söylüyor ve ekliyor:



"Arıcılar bile, hatta arı bilimciler, onu şekerli sudan fazlası olarak görmediler."

Bugün, her yıl Ağustos'un üçüncü Cumartesi günü olduğu gibi Dünya Bal Arıları Günü. Gelin bal arıları ve bal üretimi hakkında bilmediklerimize bakalım.

Arıların sağlığı


Berenbaum'un bahsettiği zamanlardan bu yana, çok sayıda araştırma balın, bitki kimyasallarıyla dolu olduğunu ortaya çıkardı.

Baldaki bileşenler, arıların daha uzun yaşamasına yardımcı olabiliyor.

Soğuk hava gibi zorlu koşullara dayanma gücünü artırmanın yanı sıra enfeksiyonlarla savaşma ve yaraları iyileştirme gibi faydaları da var.

Son yıllarda parazitler, pestisite maruz kalma ve yaşam alanlarının bozulması nedeniyle ağır darbe alan arılara yardım etmenin yolları var.

Berenbaum, bal için "Bu çok önemli bir madde ve bence insanlar hala onun kıymetini tam olarak bilmiyorlar" diyor.


Enzimler, vitaminler ve mineraller


Ekmeğin üstünde veya çaya karıştırıldığında lezzetli olsa da bal bir tatlandırıcıdan çok daha fazlası.

Elbette, çoğunlukla kovan üyelerinin beslenmek için kullandığı şekerden oluşan balı benzersiz kılan ve arılara fayda sağlayan şey enzimler, vitaminler, mineraller ve organik moleküller içermesidir.

Bombus arıları, iğnesiz arılar gibi çeşitli böcekler de bal üretebilir.

Ancak yalnızca bal arıları (Apis türleri) market raflarında satmaya yetecek kadar bal üretir.

Bu yetenek bir gecede gerçekleşmedi elbette. Milyonlarca yılda buna evrildi.


Arılar, yaklaşık 120 milyon yıl önce, çiçekli bitkilerin evriminde ve yayılmasında bir artış yaşandığı sırada eşek arılarından ayrıldı.

Çiçek çeşitliliği bugün bilinen yaklaşık 20 bin arı türünün evrimini destekledi.

Balmumu altıgenler


Arıların uzman bir bal üreticisi olması ise birkaç davranışsal ve kimyasal dokunuşa ihtiyaç duydu.

Polene biraz nektar eklemeye başladılar ve bu da onu daha rahat taşınabilir hale getirdi.

Ayrıca sıvı nektarı ve katı poleni ayrı ayrı depolamanın bir yolunu sağlayan balmumu salgı bezleri geliştirdiler.

Arıların sosyal davranışı ve sağlığının altında yatan mekanizmaları araştıran Penn State Üniversitesi'nden entomolog Christina Grozinger, "Balmumu, çok esnek bir yapı malzemesi" diyor.

Bir petek oluştururken bal arıları, sıkıca bir arada durabilen ve bir şeyi depolamak için en etkili şekil olan altıgenler halinde balmumu kalıplar yapar.

Grozinger bunu "bir mühendislik başarısı" olarak yorumluyor.


Çok sayıda küçük ve tek tip hücreler inşa etmenin başka bir avantajı daha var: Daha fazla yüzey alanı suyun daha hızlı buharlaşmasını, daha az su olması da daha az mikrobiyal büyüme anlamına gelir.

Bu petek hücrelerini dolduracak bal elde etme süreci, yiyecek arayan bir arının nektarı bulamasıyla başlar.

Yiyor gibi görünse de, aslında şekerli atıştırmalığı, çeşitli enzimlerle karıştığı bal midesinde saklar.

Üretim için gereken ilk enzimlerden biri, nektarın sakaroz moleküllerini yarıya indiren ve basit şekerler olan glikoz ile fruktozu veren invertazdır.

Garip bir şekilde, araştırmalar arıların bu sakaroz kesici enzimi yapacak genlere sahip olmadığını gösteriyor. Ancak bunu muhtemelen arı bağırsağında yaşayan bir mikrop yapıyor.

Arı kovana geri döndükten sonra bu yükü kusar. Bunu ağızdan ağıza geçiş takip eder.

Bu, su içeriğini azaltır ve daha fazla enzim sunar. Nektar parçalanmayı sürdürür ve mikropların büyümesini durdurur.



Arılar daha sonra karışımı bir kovan hücresine bırakır ve kanatlarını havalandırarak daha fazla suyu buharlaştırır.

Ardından glikozun bir kısmını balın korunmasına yardımcı olacak glukonik aside dönüştüren glikoz oksidaz denilen başka bir enzim devreye girer.

Bu kimyasal reaksiyon pH'ı düşürür, asitliği arttırır ve mikropların büyümesini önleyen ancak yüksek seviyelerde toksik olabilen hidrojen peroksit üretir.

Muhtemelen polen ve mayalarla birlikte gelen daha fazla enzim, peroksitin bir kısmını parçalayarak seviyesini kontrol altında tutar.

Son olarak, hücre balmumu ile kapatılmaya hazırdır.

Hemşire arılar işlenen balla kovanın diğer üyelerini besleyecek ve onun geri kalanı soğuk veya yağışlı günler için saklanacak.


bbc

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 22 Ağustos 2022, 02:56   #2
Çevrimiçi
# Forum Dedesi #
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Dünya Bal Arısı Günü: Kendi yaptıkları bal, arılara sağlık katıyor




Güzel bir haber şimdilerde fiyatı yüksek ama mümkün olduğunca yemeliyiz yada çaya v.s katmalıyız...

__________________
Yahudi mi dediniz? onlar yumurtalarini pisirmek icin dunyayi atese vermekten cekinmeyen LANETLILERDIR!!!
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dünya Sağlık Örgütü, CORDON BLEU Asparagas Medya 0 06 Mayıs 2021 18:50
Sağlık Bakanı, Dünya Sağlık Örgütü’ne Türkiye’nin Koronavirüsle Mücadelesini Anlattı GeN Sağlık Haberleri 1 01 Mayıs 2020 10:29
18 Aralık: Sağlık Yöneticileri Günü vioLeta Özel Günler 1 18 Aralık 2019 08:06
10 Mayıs: “Dünya Sağlık İçin Hareket Et” Günü vioLeta Özel Günler 0 10 Mayıs 2019 06:39
7 Nisan Dünya Sağlık Günü SimHa Özel Günler 0 06 Nisan 2019 23:20