IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
5Beğeni(ler)
  • 4 Post By ifüye003685
  • 1 Post By Schwarz

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Mayıs 2019, 02:33   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kamp ve Doğa Yürüyüşü Ekipman Önerileri




Bu başlık altında doğa kampı hayali güdenler için ekipman tanıtımı ve bilgilendirmeleri yapacağım.
Kamp atmak/yapmak için ilk gereksinimler


Çadır
Mat
Uyku Tulumu
Kamp Ocağı
Kamp Mutfağı Seti
Sırt Çantası
Yürüyüş Ayakkabısı


Çadır : Çadırlar genellikle iki katmandan oluşmaktadır. İlk katman havalandırmanın sağlanması ve sıcak yaz günlerinde yağmur yağmaması durumunda serin, havadar bir ortamda uyumak içindir. İlk katman çadırın iskeletini/karkasını oluşturmaktadır. Poller aracılığı " bağlantı çubukları" ile ilk katman ayakta kalır vaziyete getirilir. Çadırın rüzgarda uçup gitmemesi için kazıklar ileı zemine sabitlenir. Bazı Yüksek irtifa çadırları kendi başlarına ayakta kalamaz, gergi ipleri ile kaya parçası, ağaç gövdesi v.b yerlere bağlanmak suretiyle gerdirilerek ayakta tutulur. Çadır sabitleme kazıkları ilede aynı işlem gerçekleştirilebilir.

İkinci katman ise yağmur ve rüzgardan korunmak için kullanılır. Yüksek irtifa çadırlarının ikinci katmanında kar perdeleri bulunur. Bu perdelerin üzerine kar veya ağırlık konularak içeriye dondurucu soğukların girmesi engellenir.

Görselin üst kısmında çadırın ilk katmanı, alt kısmında ise ikinci katmanı görülmektedir. İç tente ve dış tente olarakda adlandırılır.

İlk katmanın zemine temas eden bölgesi su geçirmez olmak zorundadır. Su geçirmezlik dereceleri 2.000 mm den başlayarak 5.000 mm arası değişmektedir. Giriş seviyesi çadırlarda 2.000 - 3.000 arası su geçirmezlik derecesi yaygındır.

BİM, A101, Ucuzluk pazarı vb. yerlerde 60-80 lira arasında satılan çadırlar su geçirir ve havalandırmaları iyi olmadığından içinde pişersiniz. Bu gibi yerlerden alacağınız çadırların piknik ve evde çocukların oynaması dışında kullanılmasını önermem.

Güncel kur fiyatları ile orantılı olarak 150-200 lira bandında giriş seviyesi iki ayrı model göze çarpmaktadır.
Decathlon arpenaz 2 ve Guntack brabus 2 modelleri günü birlik ve haftalık kamp faliyetlerinizde bütçe dostu olarak işinizi görür. İki modelinde iç havalandırmaları zayıf olduğundan terleme yapar. İki kişilik olmalarına rağmen iç hacimleri yetersizdir. İki kişi kullanacaksanız 3 kişilik modelleri tercih etmeniz gerekir.
Decathlon Fransız markası, Guntack ise Türk markası ve yerli üretimdir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Matlar : Klasik sünger/köpük ve şişme matlar olarak iki alana ayrılırlar.

Köpük Mat : Köpük matlar 1cm ile kalitesine göre 3 cm arası kalınlığa sahiptir. Köpük matlar üzerinde uyuduğunuzda zemindeki tüm şekil bozukluklarını hissedersiniz. Konfor dereceleri düşüktür fakat zeminden gelecek soğuğu büyük ölçüde keserler. Ağırlıkları100 gramdan 500 grama kadar çıkabilmektedir. Fiyatları genellikle 30 lira civarında olup kalitesini ispatlamış markalarda 500 liraya kadar çıkmaktadır.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Şişme Mat : Klasik köpük matlara nazaran konfor derecesinin yüksekliği nedeniyle uzun süreli faliyetlerde tercih edilirler. 3cm ile 10 cm arasında kalınlığa sahiptirler. Sünger dolgulu olup kendiliğinden şişen modelleri olmakla beraber içi tamamen hava ile dolan modelleri de mevcuttur. Kalitesini ispatlamış modeller dışındaki şişme matlar genellikle uzun ömürlü olmazlar. Kullanım sıklığına göre kalça ve sırt bölmelerinde bombe yapmaya eğilimlidirler. Bombe " iç lastiği dışarı fırlamış futbol topu" örnek olarak verilebilir. Dudak uçuklatan fiyat etiketiyle satılır ve giriş seviyesi kampçılar için önerilmez. Ekonomik durumu engel teşkil etmeyen kişiler için konfordan ödün vermemek adına tercih edilebilir. Ağırlıkları 350 gram ile 1 kilogram arasındadır. Fiyatları 300 lira ile 2.000 lira arasında kalitesine göre değişir.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Uyku Tulumu : Uyku tulumlarıda Sentetik elyaf ve Kaz tüyü olarak iki alana ayrılır.
Elyaf dolgulu uyku tulumları kaz tüyü tulumlara göre daha ağır ve hacimlidir. Konfor derecesi -15 olan elyaf tulumları sırt çantasına yerleştirmek imkansıza yakın olduğundan kayışlarla çanta dışına tutturulurlar.
Ağırlıkları 1 kilogram ile 2,5 kilogram arasında değişir. Kaz tüyü tulumlara göre oldukça ucuzdurlar.

Kaz tüyü tulumlar bir şahane dostum
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Hafif, ısı yalıtımı iyi ve uzun ömürlüler. Elbetteki Dehşet pahalılar. Dünya turu yapmayacaksanız almanıza pek gerek yok desem yeridir. Islanırlarsa kaz çiftliği gibi kokarlar ve bu koku etrafa yayılır.

Uyku tulumlarının ortak özelliği
Konforlu Uyku derecesi - Comfort
Orta Konforlu Uyku derecesi - Low Comfort
Uyuyamazsın ama ölmezsin derecesi - Extrem Tested
Olarak üçe ayrılır, uyku tulumu satın alınacakken Comfort derecesi baz alınır. Extrem tested derecesi 0 olan bir tulumla yaz ayında karadeniz bölgesi, Doğu anadolu bölgesi ve İç anadolu bölgesinde üşürsünüz.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Yukarıdaki görsel de Konfor derecesi +10 olan model ile konfor derecesi -12 derece olan iki tulumun dolgu farkı açıkça görünüyor.

Kamp Ocağı : Kamp ocakları propan kartuşlu ve benzin ocakları olarak ikiye ayrılır. Kullanım alanları birbirinden çok farklıdır. Kartuşlu ocakları 4 mevsim yaşayan ülkemizin her bölgesinde gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Benzin ocakları daha çok yüksek irtifa dağcılığında yanma derecesinden dolayı tercih edilir. Benzin ocakları propan ocaklarına göre daha az yakıt tüketir. Bakım ve özenli kullanım gerektirir. Propan ocakları kullan attır. Bakım vs. gerektirmez çeşitli boyutlarda ve gramajlarda perakende satışları vardır. Tükenmiş kartuşa tekrar dolum yapılmaz, tasarruf amaçlı dolum yapan tekil kişiler azda olsa mevcuttur. Tekrar dolumu tehlikeli ve güvensizdir.
Propan kartuşları günü birlik ve haftalık etkinliklerde gayet kullanışlı olup ucuzdur. Benzin ocakları fiyat olarak pahalıdır.
Benzin ocakları 450 liran başlayıpı 2.000 liraya kadar fiyat etiketine sahiptir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Kamp Mutfağı : Kamp mutfağı setleri tencere,tava ve çaydanlık olarak genellikle alüminyum malzemeden üretilir. Yaya yapılan seyahetlerde "treking" hafif olmalarından dolayı tercih edilirler. Markası güven vermeyen mutfak setleri almak risk taşımaktadır. Alümünyum kalitesinin üşük olmasından dolayı yemeğin tadını bozabilir ihtimaldir ki sizi zehirleyedebilir.
Yerli Üretim Nurgaz Kamp setleri güvenle kullanılabilir.

Evdeki hazır tencere tava ile seyahat etmek ağırlıklarından dolayı tercih edilmez. Sırtınızda koca bir çanta ile gün boyu yürümek omuz ve kalça bölgelerinizde ağrılara neden olur. Araç ile ulaşımlarda evden temin edilebilir.
Daha hafif ve güvenli Titanyum setler fiyat pahalılığından dolayı pek tercih edilmez. Ama enfes bir malzemedir.
Aüminyum setler 150 lira ile 300 lira arasında fiyat etiketiyle bulunabilir.
Titanyum setler ise 300 lira ile 1500 lira arasında fiyat etiketiyle bulunabilir. Snow Peak Trek Titanium 900 ve Keith Titanium modelleri başarılı ürünlerdir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Sırt Çantası : Sırt çantası konusu başlı başına kişiseldir. Herkesin vücut ölçüleri değişik olduğundan birebir denenmeden alınması kötü sonuçlar doğurabilir. Seyahatinizi konforsuz geçirmenize neden olup tüm tadınızı kaçırabilir.

Çantaların belli başlı olmazsa olmazları vardır. Bel ve omuz desteği çok büyük önem arz eder. Taşıdığı ağırlığı vücudunuza eşit olarak yaymasını sağlayan alümünyum sırt destekleri olmak zorundadır. Bu desteğin olmaması durumunda omur iliğinize binen yük bel fıtığına sebebiyet verebilir.
Çantanın hem üstten hemde orta kısmından erişim bölmeleri olması kullanış konforunuzu arttırır.
Sadece üstten erişim sağlanabilen çantaların en alt kısmına koyduğunuz bir eşyayı almak zulüm olabilir.Bu zorluğu aşmanın yolu ise kumaş ve fermuarlu hurç'lar ile eşyaları kategorize etmek.
Parça parça konulan hurç'ları içeriden almak daha kolay oluyor.
Bu tip sırt çantalarının en alt kısmında uyku tulumu koymak için özel ve bağımsız bölmeleri olur.

Boyunuza ve kilonuza göre çanta seçimi yapmanız en doğrusu olacaktır. Kadınlar için en ideal litre ölçüleri kısa seyahatler için 40+5 litre daha uzun süreli seyahatler içinse 50+10 litre uygun olabilir.
175 cm den daha uzun kadınlar 65+10 litre çanta tercih edebilirler.

Seyahat mesafesi ve zaman aralığuna istinaden 40 Litre kapasiteden az olmamakla beraber ihtiyaca göre 100+10 litreye kadar tercih edilebilir.
Sırt çantasını alırken ucuz ürünlerden uzak durulmalı, Paraya kıyıp kaliteli modelleri almak gerekli.
The North Face, Deuter ve Osprey Markaları kalitenin temsilcileridir.

Benim sırt çantam The North Face Terra 50 üstten erişim sağlanan modeli, Tercih sebebim ise boy ve kilo ölçülerime uygun olup sırtımı tam kavraması, 65+10 litre modeller de vücuduma uyuyor ama az eşya kapasitesi ağırlık yapacak gereksiz eşyalardan uzak durmamı sağlıyor.

Dip Not : Sırt Çantası hakkında daha fazla araştırma yapmalı ve birebir kullananlardan tecrübeleri dinlenmelidir. Arkadaşımda şu var bende alayım kafası bu ürün için uygun değildir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Yürüyüş "Treking" Ayakkabısı : Önemli bir ekipmandır. Ben hiç sahip olmadığımdan bilgi ve tecrübe aktaramıyorum. Detaylı araştırma yapılmalı, kullanıcı tecrübeleri dinlenmeli. Ön bilgi olarak 600 liradan aşağı fiyata bulmak zordur.

Elbetteki değinmeyi unuttuğum önemli hususlar olmuştur. Giriş seviyesi kampçılık için yeterli bilgiler ve tecrübeler paylaşmaya çabaladım. Kamp faliyetlerine başlandığında kademe kademe profesyonelleşilebilir Profesyonelleşmesenizde olur
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Birgün doğada görüşmek dileğiyle, Esen kalın.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 05 Mayıs 2019, 02:43   #2
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Kamp ve Doğa Yürüyüşü Ekipman Önerileri




Faydalı bilgiler Teşekkürler.
Ek olarak kışın ısı bandı gerekli, çöp torbası unutulmamalı. Kafa lambasıda olmazsa olmazlardan.
Yastık, Powerbank, düdük ve sağlık ekipmanları da olursa daha iyi olur.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 05 Mayıs 2019, 02:49   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Kamp ve Doğa Yürüyüşü Ekipman Önerileri




Schwarz Nickli Üyeden Alıntı
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Faydalı bilgiler Teşekkürler.
Ek olarak kışın ısı bandı gerekli, çöp torbası unutulmamalı. Kafa lambasıda olmazsa olmazlardan.
Yastık, Powerbank, düdük ve sağlık ekipmanları da olursa daha iyi olur.

Çok haklısın hocam, bahsettiğin ekipmanların da önemi büyük. Ana ekipmanlara yoğunlaştığımdan hiç aklıma gelmediler.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 05 Mayıs 2019, 11:11   #4
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Kamp ve Doğa Yürüyüşü Ekipman Önerileri




@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Stanley Master serisi 1.9 LT termus öneririm . 48 saate kadar sıcak suyu soğutmaz , içine koyduğun buzuda 60 saate kadar eritmez. Biraz pahalı ama çok kaliteli bir ürün.

__________________
''Engin Gönül Hakka Niyaz.''
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
çadır önerisi, dağcı çantası, doğa yürüyüşü, kamp, kamp mutfak seti, kamp ocağı, kampçılık, treking, uyku tulumu, şişme mat


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tekirdağ Dağ Ve Doğa Yürüyüşü Ecrin Marmara Bölgesi 0 26 Aralık 2011 23:18
Van Dağ ve Doğa Yürüyüşü Ecrin Doğu Anadolu Bölgesi 0 12 Kasım 2011 12:21
Aydın Dağ ve Doğa Yürüyüşü Ecrin Ege Bölgesi 0 07 Eylül 2011 21:31
Gaziantep Dağ ve Doğa Yürüyüşü Ecrin Güneydoğu Anadolu Bölgesi 0 02 Eylül 2011 22:49
Kırıkkale Dağ ve Doğa Yürüyüşü Ecrin İç Anadolu Bölgesi 0 28 Ağustos 2011 02:31