IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Hristiyanlık (https://www.ircforumlari.net/hristiyanlik/)
-   -   Barnaba Incil'i Nedir? Niçin Hiristiyanlar Onu Kabul Etmiyorlar? (https://www.ircforumlari.net/hristiyanlik/130601-barnaba-incili-nedir-nicin-hiristiyanlar-onu-kabul-etmiyorlar.html)

Dilara 26 Ağustos 2008 15:36

Barnaba Incil'i Nedir? Niçin Hiristiyanlar Onu Kabul Etmiyorlar?
 
Son defa onaltıncı veya onyedinci asırda bu nevi bir kitap ortaya çıkmıştır; bu eser "Barnaba İncili" adı altında bilinir. Eserin yazarının kimliği şimdiye kadar kesin bir şekilde sap­tanamamıştır; ancak onun Hıristiyan dininden İslam'a geçmiş olan bir kişi olduğu bilinmektedir. Bu kimse[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hem kendisini haklı göstermek için[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hem de İslam dinini savunmak için bu son "incili" telif etmiştir. Eserin ilk satırları ya da başlangıcı şöyledir: "Allah tarafından dünyaya gönderilmiş yeni pey­gamber olan Mesih denilen İsa'nın hakiki İncil'i[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Havarisi Barnabas'ın anlatımına göre." Eserin bir tek elyazması vardır[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] o da Viyana'da bulunan ve on altıncı asrın son senelerinde ya da on yedinci asrın ilk senelerinde yazılmış olan İtalyanca çe­virisidir.

Eser[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] M. İsa'nın tüm hayat hikâyesini ihtiva eder[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] fakat bir çok ayrıntılar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] olaylar ve sözler Müslüman inançlarına göre değiştirilmiştir; örneğin[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] M. İsa haçta ölmez[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] O'nun yerine başka bir adam idam edilir; daha önemli olan bir hususiyet şu­dur ki[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] birçok ciddi coğrafi veya tarihi yanlışlık ve hataları da ihtiva eder; meselâ Kudüs ve Nasıra limanlarından bahseder[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sanki bu iki şehir deniz kenarında bulunuyormuş gibi (bap 143[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 151 ve 152); hatta ona göre M. İsa gemiye binip Nasıra'dan Ku­düs'e kadar gemi ile gitmiştir. Bu hatalardan anlaşılıyor ki[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ya­zar hiç bir zaman Filistin'e gitmemiştir. Hatta[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Kur'an ile çe­lişkileri bile bulunmaktadır; örneğin: "İnsan Yaradanın kendi­sine verdiği eşle yetinsin ve başka her kadını unutsun." diye yazmaktadır; halbuki Kur'ana göre bir erkek için dört kadın helâldir.

Bütün bu hatalardan dolayı ve eser[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] anlattığı olaylardan 14 veya 15 asır sonra yazıldığı için[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu metnin hiç bir değeri yoktur ve hiç bir tarihçi veya tenkitçi ona bir "incil" olarak bakmaz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hatta[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] diğer apokrifler birer tarihi vesika oldukları halde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bunu bu bakımdan bile ele almazlar; zaten[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] onaltıncı veya onyedinci asırda bir eser yazan bir kişi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] nasıl İsa'nın Havarisi olabilir? Bazı Müslüman ilâhiyatçılar bile bu "incil" in sahte olduğunu kabul ederler (1) .

Buna rağmen tarihçiler bu eseri birkaç defa neşretmişlerdir; en son defa 1977 senesinde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] elyazmasının fotokopisi ile birlikte Fransızca'ya tercüme edilerek Paris'te neşredilmiştir ki[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bugün en iyi baskısı budur; isteyen herkes onu okuyabilir. Fakat bu eser hiçbir zaman hakiki bir incil olarak veya eski bir eser - bilhassa İsa'nın şakirtlerinden olan biri tarafından yazıl­mış olan bir eser olarak kabul edilmemiştir; daha çok edebi bir nevi ucube olarak okunur. Birçoklar bu eseri bir "roman" olarak nitelendirmektedirler.

Şimdi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ingilizceden tercüme edilen bir Türkçe çevrisi de mevcuttur; 372 sayfa[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İstanbul[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tarihsiz (1987?)

Şunu da ilâve etmeliyiz ki[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bazı kişilere göre 325 senesin­de İznik'te toplanan Konsil'de bazı İncil'ler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve bu arada "Barnaba incili" de yasaklanmıştır. Gerçek şudur ki[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] daha yukarıda belirtildiği gibi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İznik Konsilinde M.İsa'nın şahsiyeti tartışıl­mıştır[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] fakat hangi İncil'in geçerli sayılacağından hiç söz edil­memiştir bile.

(1) Örneğin: Dr. Gulami Cilani Bark (Pakistan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 1945); Abbas Mahmut el-Akkad (1961); Süleyman Sahit (1974); Prof.E.R.Hambye (New-Delhi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 1975); Prof.Muhammed Yahya el-Haşimi (Rabitat al- Alem al- İslam" 1977).


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:51.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net