IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Hristiyanlık (https://www.ircforumlari.net/hristiyanlik/)
-   -   Keldani Hristiyanlar Kimdir? (https://www.ircforumlari.net/hristiyanlik/130675-keldani-hristiyanlar-kimdir.html)

Dilara 26 Ağustos 2008 20:10

Keldani Hristiyanlar Kimdir?
 
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Keldaniler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Papa'nın yetkilerini tanımakla beraber[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kendilerine özgü ibadet biçimleri ve gelenekleri olan özerk bir Katolik kilisesine üyeler.

Üçüncü Emanuel Deli[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Irak Keldanilerinin Babil'deki Patriği

Keldaniler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Irak'ta nüfusun yüzde 2[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]5'ini oluşturan ve sayıları tahminen 550 bin olan Hıristiyanlar arasında çoğunlukta yer alıyor.

Ruhani liderleri ise Bağdat'ta yerleşik Keldani Patriği Üçüncü Emmanuel Delly.

Üçüncü Emmanuel[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 2007 yılında Papa 16. Benedict tarafından kardinalliğe yükseltilmişti.

Keldani kilisesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] esasen Nasturi kilisesini de kapsıyor ve şu anda Irak adıyla anılan topraklarda ikinci yüzyıldan bu yana varlığını sürdürüyor.

İsa Peygamber'in iki doğası bulunduğuna yönelik inanç Nasturiliğe atfediliyor.

Bu doğalardan biri İsa'nın ilahi bir varlık[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Tanrı'nın oğlu olması; diğeri de ölümlü bir insanoğlu olması.

Keldani Kilisesinin doğu kolu geleneksel bir ayin dili de olan Süryaniceyi kullanıyor.

Bu dil[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] pek çok din bilimciye göre[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İsa Peygamber ve havarilerince de konuşulan Aramice'nin dilbilimsel mirasçılarından biri.


Musul'daki Hristiyanlar

Irak'ın üçüncü büyük kenti olan Musul'da tahminen 50 bin Hıristiyan yaşıyor.

Geleneksel olarak etnik ve dinsel çeşitliliği bulunan bu kent[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ülkenin petrol endüstrisinin de merkezi konumunda.

2003'te ABD öncülüğünde başlayan işgal hareketi sonrasında artan dinsel şiddet nedeniyle pek çok Hıristiyan ülaaai terk etti.

Çok sayıda Hıristiyan din adamı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] radikal Sünni gruplar tarafından kaçııldı veya öldürüldü. Bazı dini yapılar da bombalamalara hedef oldu.

Tahminlere göre ülaaai terk eden Hıristiyanların sayısı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 60 bini buldu.


Tarız Aziz de Keldani

Başpiskopos Paulos Faraj Rahho da Musul'da 29 Şubat Cuma günkü ayinin ardından kaçırılmıştı. Rahho'nun cesedi iki hafta sonra Musul'da bulundu.

Bundan altı ay kadar önce de bir Keldani papaz ve üç kıdemsiz papaz yardımcısı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Musul'daki aynı kilisenin dışında silahla vurulmuşlardı.

Ocak ayında da iki ayrı Keldani kilisesi ve bir Süryani kilisesi ile Musul'daki bir manastırın dışında bombalar patlamış[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] toplam dört kişi yaralanmıştı.

Saddam Hüseyin'in eski başbakan yardımcısı Tarık Aziz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Iraklı Keldanilerin belki de en tanınmış olanı.

YapraK 10 Mart 2009 19:25

Cevap: Keldani Hristiyanlar Kimdir?
 
Paylaşım için tşkler


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:58.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net