IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Hristiyanlık (https://www.ircforumlari.net/hristiyanlik/)
-   -   Kitabı Mukaddes (https://www.ircforumlari.net/hristiyanlik/152959-kitabi-mukaddes.html)

Metin 18 Ekim 2008 23:08

Kitabı Mukaddes
 
Kitabı Mukaddes (Almanca: Bibel, İngilizce: Bible), [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'yı ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'yı içeren, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] inanışının temelini oluşturan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan kitap. Kitabı Mukaddes'in [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yılında yayımlanan Türkçe çevirisi (Yeni Çeviri) ise [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] olarak adlandırılmıştır. Kutsal Kitap, bir önceki çeviriye göre güncel Türkçe'dir.

İncil

Kitabı Mukaddes bazen Türkçe'ye hatalı olarak [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adıyla çevrilmektedir. İncil, Kitabı Mukaddes'in 2. bölümü olan Yeni Antlaşma'nın [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tarafından yazılmış olduğuna inanılan ve İsa'nın yaşamını farklı yönlerden ele alan ilk dört kitabına da verilen addır. Bu İncil'ler yazarlarının adı ile anılırlar ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kabul edilirler. İncil kelimesi bazen [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] anlamında da kullanılır.

Matta, Markos, Luka ve Yuhanna İncilleri İsa'dan sonra 325 Yılında [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kasabasında (eski adı Nicea) toplanan konsül sonucunda seçilmiş ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kabul edilip onaylanmıştır. Diğer İnciller ise Hrıstiyanlığı kabul eden Doğu Roma İmparatoru Kral Konstantin'in gözetiminde konsülce reddedilmiştir ve yok edilmişlerdir

Eski Ahit

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'in ilk kısmı Eski Ahit ya da [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] olarak adlandırılır. 39 bölümden oluşur. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'u da kapsar.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kutsal kitaplarından [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ile bölüm adları ve sınıflandırmalar hariç hemen hemen aynıdır. Eski Ahit, İsa'nın doğumundan önceki çok uzun bir zaman diliminde Yahudi peygamberleri, din adamları ve alimleri tarafından yazılmıştır. Bu bölümde [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] veya [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'den bahsedilmez.

Yahudi kutsal metinlerinden oluşmuş [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'ın Hristiyanlık'ta Eski Ahit olarak adandırılmasının nedeni, tanrının [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ile yaptığına inanılan antlaşmadan (ahit) asırlar önce [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ile [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'nda yaptığına inanılan antlaşmadır. Yahudiler Tanah'ın Eski Antlaşma olarak anılmasını uygun bulmazlar.

Yeni Ahit

Kitabı Mukaddes'in ikinci bölümünü oluşturan [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ise İsa'nın sağlığında ve/veya ölümünden sonra [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], Hristiyan din adamları ve alimleri tarafından yazılmıştır. 27 bölümden oluşur. Hristiyan alimlerince [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kabul edilen [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...][Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'leri Yeni Ahit'in ilk dört bölümünü oluşturur.

Hristiyanlar tanrının Musa ile yaptığı antlaşmadan yüzlerce yıl sonra İsa ile yeni bir antlaşma yaptığına inanırlar. Bu nedenle Kitabı Mukaddes'in İsa'dan bahseden ikinci bölümünü [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] olarak adlandırırlar. Bununla birlikte Yahudiler ikinci bir antlaşmayı kabul etmez, Tanah'ın Eski Ahit olarak adlandırılmasını uygun bulmaz ve bu ismi kullanmazlar.

Katolik Kilisesi'nin kontrolü ve korumasındaki [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adı verilen [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] metin, ilk kez [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tarafından halkın anlayabileceği güncel dile çevrilmiştir. En ünlü İngilizce çevirisinin adı [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tarihli [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'dür. Bu çeviri, bazı Hıristiyan inanırlarca hâlâ 'hatasız' olarak kabul edilmekte olup, referans olarak kullanılmaktadır.

YapraK 10 Mart 2009 20:11

Cevap: Kitabı Mukaddes
 
Tşkler


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:17.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net