IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Hristiyanlık (https://www.ircforumlari.net/hristiyanlik/)
-   -   Vaftiz (https://www.ircforumlari.net/hristiyanlik/404643-vaftiz.html)

Kalemzede 20 Ağustos 2011 17:31

Vaftiz
 
Kişinin alnını ıslatmak [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] üzerine su serpmek[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başından aşağı su dökmek veya tüm vücudunu suya batırmak şeklinde icra edilen bir dini "arınma" ve "yeniden doğma" törenidir.

Vaftiz kelimesi "suya batırmak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yıkamak" anlamlarına gelen Yunanca vaptizo kelimesinden türemiştir.

Yunan Mitolojisi'nde vaftiz törenlerine rastlanır. Bunun en popüler örneği Aşil'in vaftizidir. Öyküye göre topuğundan tutularak suya batırılan Aşil[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] topuğu hariç ölümsüz hale gelmiştir. Nihayetinde de topuğundan okla vurularak ölür.

Vaftizin kökeni Museviliğe dayanmakla beraber[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yaygın bir şekilde Hristiyanlıkta uygulanır. İlk vaftiz örneklerinde Yahudiliğe geçen yahudi olmayan kişiler kendi kendilerini tamamen suyun içine batırarak vaftiz ederlerdi.Ayrıca Hristiyanlıktan ve Musevilikten türeme bazı küçük dinlerde ve bazı Hindu inanışlarında da vaftiz uygulaması vardır.

Vaftizci Yahya'nın Tövbe vaftizi Eski Antlaşma'daki törensel temizlenmenin bir devamıydı; Vaftizci Yahya Eski Antlaşma gibi İsa Mesih'in yolunu hazırlamak için vaftiz adiyordu. İsa[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Vaftizci Yahya (Yahya Peygamber) tarafından Ürdün Nehri'nde vaftiz edilmiştir.

Vaftiz aslında içimizde gerçekleşmiş olan bir şeyi dışarıdan bir işaretle göstermektir. Vaftiz bizi Hıristiyan yapmaz; Hıristiyan olduğumuz için vaftiz oluruz. Vaftiz olarak Rabbimiz ve Kurtarıcımız olan İsa Mesih'in bizler için yaptıklarını ilan etmiş oluyoruz. Vaftiz olan bir kişi Mesih'in emrine uyarak O'nun tanıklığını yapmış olur. Yeni bir Hıristiyan'ın Mesih için olan ilk tanıklığı vaftiz olmak olmalıdır. Vaftiz olan kişi topluma ve kiliseye[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] artık Mesih'e ait olduğunu beyan eder.

Vaftiz Mesih'e ait olmanın simgesidir. İsa'yı hayatına Rabbi ve Kurtarıcısı olarak kabul eden herkes Kutsal Ruh'u içine almaktadır; Rab'bin iman eden kişiye Kutsal Ruh'u göndermesiyle gerçekleşen bu vaftize Kutsal Ruh vaftizi denilmektedir. Kutsal Ruh vaftizi İsa Mesih'i Rabbimiz ve Kurtarıcımız olarak kabul ettiğimizde oluruz. Bunu bazen içsel olarak bir sevinç[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] heyecan vs. izleyebilir ancak böyle bir beklenti içinde olmamalıyız. Suyla vaftiz Kutsal Ruh ile vaftizi izlemelidir. İsa Mesih çarmıhta ölüp üçüncü gün dirildikten sonra[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] göğe alınmadan önce öğrencileriyle birlikteyken ''Onları Baba[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Oğul ve Kutsal Ruh'un adıyla vaftiz edin'' buyruğunu vermiştir.

İsa yanlarına gelip kendilerine şunları söyledi: "Gökte ve yeryüzünde bütün yetki bana verildi. Bu nedenle gidin[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bütün ulusları öğrencilerim olarak yetiştirin. Onları Baba[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Oğul ve Kutsal Ruh'un adıyla vaftiz edin. Size buyurduğum her şeye uymayı onlara öğretin. İşte ben[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dünyanın sonuna dek her an sizinle birlikteyim."Matta 28:18-20

İsa Mesih'le birlikte çarmıha gerildiğimizin[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] birlikte öldüğümüzün[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] birlikte gömüldüğümüzün ve birlikte dirildiğimizin işareti ve mührüdür. Üçlü birliği beyan etmek ve Baba[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Oğul ve Kutsal Ruh ile birlik olmaktır. Mesih ile birlikte olduğumuza göre günaha karşı öldüğümüze ve Mesih ile şimdi ruhsal[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]gelecekte ise ruhsal ve bedensel dirilişimize bir güvence olarak Kutsal Ruh'un mührüdür.

Katolik[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Ortodoks[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Protestan (Presibiterten) Hristiyan mezheblerinde çocuklar küçük yaşta hatta bebekken vaftiz edilirler ve vaftizden sonra çocuğa isim verilir.

Vaftiz kurtuluşu sağlamaz; kurtuluş için Rab İsa Mesih'e iman etmek yeterlidir. Bununla beraber Vaftiz Tanrı'nın buyruğu olduğu için her Hristiyan kesinlikle vaftiz olmalıdır.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:35.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net