IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Hristiyanlık (https://www.ircforumlari.net/hristiyanlik/)
-   -   Havar-i Elçi (https://www.ircforumlari.net/hristiyanlik/404651-havar-i-elci.html)

Kalemzede 20 Ağustos 2011 17:47

Havar-i Elçi
 
Arapça'ya Habeşçe'den geçmiş olup aslı havaryadır ve yardımcı anlamına gelmektedir. Havârî kelimesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] havr kökünden türemiş bir kelimedir ancak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Arapça'da bu kökten türeyen kelimelerin birbirinden farklı anlamları vardır. Havr[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gözün beyazının çok beyaz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] siyahının da çok siyah olması demektir. Ceylan ve sığır gözleri buna örnektir. Gözleri bu şekilde olan kadınlara havrâ? denir ki; çoğulu hûrdur. Türkçedeki hûrî kelimesi buradan gelmektedir.

Yeni Ahit'in ilk dört bölümünü oluşturan kanonik İncil'lerden Matta ve Yuhanna İncilleri havariler tarafından yazılmıştır.

Simun (Petrus): Orjinal metinlerdeki adı "Simon" veya "Simeon"dur. Havari Andreas'ın kardeşi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Celile'li bir balıkçıdır. Kilisesini üzerine inşa edeceği kayaya ithafen "Petrus" adı İsa tarafından verilmiştir. Roma'da öldürülmüştür. Roma Katolik Kilisesi'nin ilk piskoposu kabul edilir.İsa[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Romalılar ve kendisinin Mesih olduğuna inanmayan Yahudiler tarafından çarmıha gerilmek üzere yakalandığında İsa'nın Havarisi olduğunu üç defa inkâr etmiştir. İnkâr edeceği İsa tarafından Son Yemek'te kendisine bildirilmiştir ancak Petrus buna inanmamıştır. Dört İncil'de de bu olay aynı şekilde anlatılır. Çarmıha gerildi.
Andreas : Simun'un kardeşi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Celile'li balıkçı. X şeklindeki çarmıhta ölmüştür. İskoçya ve Rusya'nın baş azizidir.
Büyük Yakup : Zebedi'nin oğlu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Yuhanna'nın kardeşi. I. Herod Agrippa tarafından kılıçla öldürülmüştür.
Yuhanna : Zebedi'nin oğlu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Yakup'un kardeşi. Yeni Ahit'in dördüncü incili olan Yuhanna İncili'ni yazmıştır.
Filipus : Sezar'a karşı gelmesinden dolayı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Bugün Türkiye'de bulunan Hierrapolis ( Pamukkale) kentinde Roma askerlerince çarmıha gerilerek şehit edilmiştir.
Bartalmay : Ermenistan'da canlı canlı derisinin yüzüldüğü söylenir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çarmıha gerildi. Bu nedenle dericilerin azizidir.
Tomas : "Şüpheci Tomas" veya "İkiz" olarak da bilinir. İsa'nın yaralarına dokunana kadar dirildiğine inanmayacağını söylemiştir. Mızrakla öldürüldü.
Matta : Vergi memurudur. Yeni Ahit'in birinci incili olan Matta İncili'nin yazarıdır. Kılıçla öldürüldü.
Küçük Yakup: Alfay'ın oğlu. Çarmıha gerildi.
Yahuda (Taday) : Yakup'un kardeşidir. Pers topraklarında Simon ile birlikte öldürülmüştür. Oklarla öldürüldü.
Simun (Yurtsever) : Pers topraklarında Yehuda (Taday) ile birlikte öldürülmüştür. Çarmıha gerildi.
Yahuda (İşkariot[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Kariot'lu) : 30 gümüş dinar için İsa'ya ihanet ederek yakalatmıştır. Vicdan azabından intihar etmiştir.

Matthias : 13. Havari. Yahuda'nın yerine seçilmiştir.

- Antakya Episkoposu İgnatiyas[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] vahşi hayvanların önüne atıldı.

- İzmir Episkoposu Polikarp[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 86 yaşında[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] diri diri yakıldı.

Kartacalı Tertulliyan ( İ.S. 160 - 240 ) şunu ifade ediyor : " Şehit edilen hristiyanların kanı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kilisenin tohumu olmuştur. "


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:25.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2025 IRCForumlari.Net Sparhawk