IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Hristiyanlık (https://www.ircforumlari.net/hristiyanlik/)
-   -   Ölü Deniz Tomarları (https://www.ircforumlari.net/hristiyanlik/404667-olu-deniz-tomarlari.html)

Kalemzede 20 Ağustos 2011 18:15

Ölü Deniz Tomarları
 
Bir kısmı İbranice[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bir kısmı da artık ölü bir dil olan Aramice ile kağıt[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] deri veya bakır plakalar üzerine kaydedilmiş 600 civarında el yazmasıdır. Hrıstiyanlığın ve Museviliğin bilinen en eski yazılı kaynakları sayılırlar.

Bu tomarların büyük bir çoğunluğu 1947'de ve bazıları da 1956 senesinde Kumran vadisi yakınlarındaki 11 ayrı mağarada ortaya çıkmıştır. İlk olarak Muhammed Ahmed El-Hamid adlı Bedevi bir keçi çobanı tarafından 1947 yılında[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Ölü Deniz yakınlarındaki Kumran Vadisindeki bir mağarada bulunmuştur.1947 Mart ayında[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Filistinde Ölü Deniz (Lut Denizi) yakınlarında Müslüman bir çoban[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bedevi Muhammed al-Dhıb adında bir çocuk[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çölde kaybolmuş bir keçi arıyordu. Çocuk bu sırada Eriha şehrinin 8 mil güneyinde bulunuyordu. Aynı zamanda burası Ölü Deniz gölünün kuzey batı tarafındaydı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Kumran köyünün harabeleri yanında. Muhammed al-Dhıb dik bir yerde bir mağaraya rastladı ve bu mağaraya bir taş attı. Bu taşın bir şeyi kırdığını farketti. İçeri girdiğinde kırılan şeyin toprak bir vazo olduğunu gördü. Bu vazo dışında içerde yedi vazo daha vardı. Vazoların içinde deriden yapılmış el yazması tomarlar bulunuyordu ve bu tomarlar keten bezi ile sarılmıştı. Çocuk bir tomar alıp babasına götürdü. Babasıda bu tomarı bir arkeolog uzmana götürdü. Bunun üzerine arkeologlar Kumrandaki tüm mağaraları araştırdılar ve birçok vazo ve tomar buldular. Bu bulunanlar 40.000 el yazması tomarı oluşturuyordu. Bu 40.000 el yazmasının birleştirilmesinden de 500 kitaplık bir kütüphane oluşturuldu. 1947 te bulunan elyazmaları arasında[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Tevrât?ın neredeyse bütün bölümlerinden parçalar vardır. Bu yazmaların yanı sıra Ester kitabı dışında Eski Ahidin bütün kitaplarını içeren bir liste bulundu.

''Ölü Deniz Tomarları'nın'' bulunması[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 20. yüzyılın en önemli arkeolojik keşiflerinden birisidir. Bu tomarlar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] M.Ö. 150 ile M.S. 70 yılları arasında[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Kumran vadisine yerleşmiş olan ve bir manastır hayatı yaşayan çiftçi bir Yahudi komününün (kibbuts) varlığını ortaya koymaktadır. Kumran Toplumu veya Esseneler olarak bilinen bu grup Yahudiliği doğru bir şekilde yaşamaya çalışan bir gruptu.Tarihsel araştırmalara göre[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tarihçiler bu metinlerin orada Yahudilerin 200 kişilik bir tarikatı olan Esseniler tarafından M.S. 70 yılında koyulduğu fikrine varmışlardır. Yazım biçimi ve dil özelliklerinden anlaşıldığına göre bu yazmalar M.Ö. 2. yüzyıl ve M.S. 70 yılların arasında yazılmıştır.

Kumran Yazıtlarının en önemli özelliği[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Kutsal Kitap inceleyicilerine 1000 yıllık bir fark göz önüne alındığı zaman[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yazılı metinlerin değişmemiş olduğunu göstermesidir. Eski devirlere ait yazıları okuma bilginlere göre bu metnin yazılış tarihi M.Ö. 125?e ait civarındadır. Bu 125?e ait tomar ve Ölü Deniz Tomarlarının keşfinden önce[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] elimizdeki en eski ve eksiksiz İbrani el yazmasının yazılım olan M.S. 916 tarihli Mazoretik tomar arasında fark yoktur.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:30.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net