IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Hristiyanlık (https://www.ircforumlari.net/hristiyanlik/)
-   -   Reform (https://www.ircforumlari.net/hristiyanlik/404678-reform.html)

Kalemzede 20 Ağustos 2011 18:25

Reform
 
XVI.yy.da Avrupa' da dinsel alanda görülen yenilik hareketlerine denir. Kelime anlamı yeniden şekil vermek[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] düzenlemektir.
Reform önce Almanya' da başlamıştır.

Nedenleri:

Matbaanın Etkisi : Tevrat ve İncil gibi kitaplar çok sayıda basılmış[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Hümanizma hareketleri sırasında da[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] milli dillere çevrilmiştir. Avrupalılar aracısız [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] doğrudan kitapları okumaya başlamışlar ve kitaplarda yazılanlarla[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Kilise uygulamalarının farkını görerek[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Kiliseye tepki duymaya başlamıştır.
Rönesans' ın Etkisi : Avrupa' da Hümanist düşüncenin doğmasıyla[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ortaçağ skolastik düşünce ve felsefesi eleştirilmeye başlandı.
Katolik Kilisesinin Bozulmasının Etkisi : XVI.yy.da kilise[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] halka karşı yapması gereken dinsel ve sosyal görevleri[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ihmal etmeye başlamış[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kaynaklarını başka alanlarda harcadığı için halkın dini duygularını sömürerek[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] halktan para toplamaya başlamıştı.
Endüljans Sorunu : Hıristiyanların günahlarından kurtulmaları için Kiliseye para ödemeleri yoluydu. XVI.yy.da papa[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu işi daha ileri götürmüş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ölen insanların yerine de endüljans alınabileceğini belirtmişti.

Gelişme :

Almanya 'da :
Reform hareketlerinin önderi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bir ilahiyat ( Teoloji ) Profesörü olan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] " Martin Luther " dir.
Luter[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 1517 ' de Wittenberg Kilisesinin kapısına astığı 95 maddelik bir bildiri ile Endüljans satışlarına itiraz etti. Luter bildirisinde " Tanrı ile kul arasına kimse giremez. Tanrı kullarının günahlarını ancak kendisi bağışlar" " Öbür dünyada selamete ermek için imanın yeteceğini[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Hıristiyanların Endüljans alarak günahlardan kurtulamayacaklarını " söylemiştir. Bunun üzerine Papa X. Leon [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Luter' i Aforoz etmiş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Luter' de Wittenberg ' de halkın gözü önünde [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Aforoznameyi yakarak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Papa ile bağlarını koparmıştır. Papa'nın[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Alman İmparatoru Şarlken' den Luter'i cezalandırma isteği ile toplanan Worms şehrindeki diyet meclisi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Luter'i ölüme mahkum etmiş ve yakılmasına karar vermiştir. Ancak dostlarından[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Saksonya Elektörü Akıllı Frederik[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Luter'i kaçırtarak kendi malikanesinde saklamıştır. Luter bir yıllık süre içinde İncil'i Almanca'ya çevirmiştir.
Luter'in düşüncelerinde " Kilise'yi düzeltmek için[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] onun elindeki bütün servetini almak lazımdır.Kilise ancak o zaman kendisine düşen görevleri yapar" vardı. Bu düşünceyi kendi çıkarları için uygun bulan [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] köylü-şövalye ve prensler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kilisenin Almanya'daki topraklarına saldırdılar. Şarlken[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Diyet meclisiyle önce başka yerlere yayılmaması koşuluyla [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Luterciliği kabul etmiş( 1529 )[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bunun üzerine bu karara uymayıp onunla mücadele edilmesi üzerine( bu kararların protesto edilmesi üzerine Luterci'lere Protestan denilmiştir.) Ogsburg Antlaşmasıyla ( 1555 )[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Luterciliği ( Protestanlık ) resmen kabul etmiştir. Not

Ogsburg Antlaşması ( 1555 ) ( Alman İmparatoru - Protestan Prensler ) :

1. Protestan mezhebi ve kilisesi resmen tanındı.
2. Alman prensleri[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] istedikleri mezhebi seçmekte ve seçtikleri mezhebi kendi uyruklarına da kabul ettirmekte serbest oldular
3. Prensler kendi ülkeleri içindeki din işlerinin mutlak amiri oldular.
4. Prenslerin mezheplerini kabul etmek istemeyen Almanlar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başka yerlere göç edebilecekti.

Fransa 'da :
Kalven adlı bir Fransız[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Luter'e benzeyen görüşlerini[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Fransa ve İsviçre'de yaymaya başladı. ( Fransa' da Protestanlık resmen yasaklanmış olduğu için etkili olamamış[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İsviçre'ye geçmek zorunda kalmıştır )
Kral IV.Hanri zamanında Nant Fermanı ile ( 1598 )[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Kalvenist ve Protestanlara mezhep özgürlüğü tanındı.

İngiltere' de :
Kral VIII. Hanri[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] eşinden boşanıp sevdiği kızla evlilik yapmasına izin vermeyen Papa'dan ayrılmış[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Kalvenizm ve Katolikliğin birleşmesinden oluşan "Anglikanizm" mezhebi ve kilisesini kurmuştur.
Kraliçe I. Elizabet zamanında ( 1588 - 1603 ) Anglikanizm resmi mezhep olarak tanınmıştır.

İskoçya ' da :
Reform hareketleri halk tarafından gerçekleştirildi.
İskoçya'da din işleri halk tarafından seçilen "Presbiteri" denilen meclis tarafından yapıldığından[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İskoçya'daki Kalvenizm Presbiteriyen olarak adlandırılmıştır.

Diğer : İsveç [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]Norveç[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Danimarkalılar "Protestanlık" mezhebini kabul ettiler.

Sonuçları :

Avrupa' da mezhep birliği bozuldu. Katolik ve Ortodoks mezheplerinin yanında[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Protestanlık[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Kalvenizm[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Anglikanizm gibi yeni mezhepler ortaya çıktı.
Papa'lar eski güçlerini ve itibarlarını kaybettiler. Papa' ya bağlılık azaldı.
Okullar Kilise'den alınarak halka verildi. Böylece laik eğitim sistemi kuruldu.
Katolik kilisesinden ayrılan ülkelerde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kilisenin malları ve topraklarına el konuldu.
Katolik kilisesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kendisini düzeltmek zorunda kaldı.
Katolik olarak kalan ülkelerde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başka mezheplere karşı mücadele edebilmek amacıyla " Engizisyon Mahkemeleri" kurulmuş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] binlerce insanı ölüme göndermiştir.
Avrupa'nın mezhep birliğinin bozulması[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] birliği sağlamaya çalışan Şarlken'in amacına ulaşamamasına neden olmuştur.

Not: Osmanlı Hıristiyanları[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tam bir din ve mezhep serbestliğine sahip olarak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] reform hareketlerinden etkilenmemişlerdir.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:57.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net