IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Hristiyanlık (https://www.ircforumlari.net/hristiyanlik/)
-   -   Aramice (https://www.ircforumlari.net/hristiyanlik/404769-aramice.html)

Kalemzede 21 Ağustos 2011 00:52

Aramice
 
Sami (Semitik) dil ailesinin Kuzey-Batı grubundan bir dil. Suriye ülkesinin eski adı olan Aram sözcüğüne izafeten adlandırılmıştır. Aramice en eski kaynaklar MÖ 2. binyıl başlarında Suriye'de bulunmuştur. MÖ 1. binyıl başlarında Babil ve Asur ülkelerini içeren Mezopotamya'da Akkadca yerine egemen dil olarak benimsenmiş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] MÖ 6. yüzyılda tüm Yakındoğu'da egemenlik kuran Pers (İran) İmparatorluğunun resmi yazışma dili olmuştur. Aynı dönemde Yahudiler tarafından İbranice yerine günlük konuşma ve yazı dili olarak kullanılmaya başlanmıştır. İsa'nın anadilidir.Eski Ahid'in Danyal ve Esra bölümlerinin bir kısmı bu dilde yazılmıştır. MS 7. yüzyılda İslamiyet'in yayılması ile de yerini Arapça'ya bırakmıştır. Günümüzde yaklaşık 200.000 kullanıcısı vardır. Bugün Aramice ciddi bir yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Aramicenin Urfa lehçesinden türeyen ve MS 2. yüzyıldan itibaren Süryani Alfabesi (Estrangelo) ile yazılan lehçesine Süryanice adı verilir.

Büyük İskender zamanına kadar (M.Ö. 6. yüzyıldan M.Ö. 4. yüzyıla kadar olan dönem) yakın doğunun ortak lisanı. Daniel 2'den 7'ye ve Ezra 4'ten 7'ye kadar olan bölümlerde ve İncil'deki[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bazı önemli ifadeler de (bunların arasındaki en çok bilinen İsa'nın çarmıhtaki sözleri olan '' Elî[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Elî[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] lema şevaktani '' yani[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] '' Tanrım[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Tanrım[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] beni niçin terk ettin '' de kullanılan lisan gibi) Aramicedir. (Matta 27:46 NKJV)

Aramice[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] linguistik değerleri bakımından İbraniceye çok yakındır ve yapısal formu bakımından da çok benzerdir. Kutsal Kitap?taki Aramice bölümlerde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İbranice yazılmış olan bölümlerdeki alfabenin aynısı kullanılmıştır. İbraniceden farklı olarak Aramice[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başka lisanlardan aldığı bir çok kelime ve çok çeşitli bağlaçlar da dahil olmak üzere[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] daha geniş bir kelime yelpazesi kullanır. Ayrıca[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] olmak fiilinin değişik şekillerde kullanımı ya da ortaçların zamirlerle kullanımı gibi özelliklerin geliştirmesiyle[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] daha ayrıntılı bir gramer yapısını barındırmıştır. Aramice[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İbraniceye göre daha az şiirsel ve daha az coşkulu bir lisan olsa da[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] mutlak bir ifade imkânı sunan daha üstün bir iletişim aracıdır.

Aramice[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] belki de tarihte bilinen en uzun süre kullanılan lisan olma özelliğine sahiptir. Kutsal Kitap ataerkil döneminde kullanılmaktaydı ve günümüzde hâlâ Aramice konuşan kişiler mevcuttur. Aramice ve onun akrabası Süryanice[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] değişik yerlerde ve değişik zamanlarda kullanılarak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] evrim geçirmiş ve bir çok lehçeyi oluşturmuştur. Yalınlığı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] anlaşılırlığı ve kesinliği[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] karakteristik özelliklerini oluşturmaktadır. Gündelik hayatın tüm ihtiyaçlarına kolayca adapte olabilmiştir. Eğitimciler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] devlet adamları[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] avukatlar ya da tüccarlar için aynı derecede işlerlik ile hizmet verebilmektedir. Bazı kişiler Aramiceyi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Sami dilinin İngilizcesi olarak adlandırırlar.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:32.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net