IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Hristiyanlık (https://www.ircforumlari.net/hristiyanlik/)
-   -   Katoliklik (https://www.ircforumlari.net/hristiyanlik/404786-katoliklik.html)

Kalemzede 21 Ağustos 2011 01:09

Katoliklik
 
Katolik Kilisesi veya Roma Katolik Kilisesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ruhani başkanı Roma Başpiskoposu (Papa) olan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1.2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika'da ve Avrupa'nın güneyinde bulunurlar.

Katoliklik[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Kutsal Ruh'un kaynağı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İsa'nın tanrısal yönü[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] geleneklere verdiği önem[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dini törenler ve Havari Petrus'un halefi kabul ettiği Roma Başpiskoposu'na (Papa) verdiği ayrıcalıklarla diğer Hristiyan mezheplerinden ayrılır. Papa'nın yanılamayacağı 1870'de alınan bir kararla resmileşmiştir.

Katolik Kilisesi azizlere ve Meryem'e diğer kiliselerden daha fazla kutsiyet verir.
Sadece erkekler papaz olabilirler. Evlenemezler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cinsel ilişkide bulunamazlar.
Katolik Kilisesi boşanmaya[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kürtaja ve suni döllenmeye karşıdır.
Günah çıkarma çok önemli bir yer tutar.
Katoliklik de Ortodoksluk gibi 4. Ekümenik konsil olan Kadıköy Konsili (Kalkedon Konsili)'nin kararlarını tanıyan bir kilisedir ancak Ortodoks Kilisesi sadece ilk 7 konsili tanımış bundan sonra yapılanları geçersiz saymıştır. Oysa Katolik kilisesi 20 Konsilin kararlarının da bağlayıcı olduğunu savunur.

Kadıköy Konsilinde alınan kararlara göre İsa'da Hem insani hem de tanrısal özellikler bulunmaktadır[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu özellikler Meryem İsa'yı doğurmadan önce de bulunmaktaydı İsa Tanrı olarak baba ile aynı özden[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İnsan olarak da günahlar hariç insanlarla aynı özdendir. Dolayısıyla Meryem sadece İnsan olan İsa'nın değil Tanrı olan İsa'nın da anasıdır ve ona Tanrı Anası anlamına gelen Theotokos denilmelidir.Bu farklı doğalar birleşmeden sonra hiçbir şekilde değişime uğramayıp kendi özelliklerini muhafaza etmişlerdir. Çarmıhta acı çeken İsa'nın sadece İnsani doğasıdır[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu acı Tanrısal doğa'ya dokunmamıştır. Aslında Diofizit görüşe yakkın olan bu karara itiraz eden Monofizit piskoposlar kendi bağımsız kiliselerini kurmuşlardır.

Mezhebin ilk kurucusu havarilerden Petrus'dur[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu nedenle Papalar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Petrus'un vekili sayılırlar. Katolikler Kutsal Ruh'un kaynağı ile ilgili bir tartışma sonucu Ortodoksluk'dan ayrılmışlardır. Ortodoksluğa göre Kutsal Ruh[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Baba'dan çıkmışken Katolikler'e göre Baba ile Oğul'dan çıkmıştır. Bu ayrım sonucu Roma Kilise'si 1054 yılında Ayasofya'ya gönderdiği bir belge ile Ortodoksluk'tan tamamen ayrılmıştır ve iki kilise karşılıklı birbirlerini aforoz etmişlerdir.

1204 yılında 4. Haçlı Seferleri sırasında[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Haçlı ordusunun İstanbul'u yağmalayıp[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Ortodoks kiliselerini basması ve ortodoks rahipleri öldürmesi sonucu nefret daha da artmıştır. Vatikan Ruhani Meclisi 1870 yılında çıkarttığı bir kanunla Papa'nın yanılmazlık ilkesini kabul etmiştir. Buna göre Papa[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Kutsal Ruh'un denetiminde olduğundan yanılmaz. 1964 yılında dönemin Papa'sı Papa VI. Paul ile İstanbul Patriği Athenagoras karşılıklı olarak aforozları kaldırmışlardır. Ancak iki kilise arasındaki bu yumuşama halka yansımamıştır. Ortodoks Yunanlılar bu gün dahi IV. Haçlı seferlerinde Katoliklerin yaptıklarını affedemezler.

Papa[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İsa'nin havarisi Petrus'un vekilidir. Asla yanılmaz ve Roma Kilisesi baş kilisedir.
Roma Kilisesi Ruh-ül Kudüs tarafından idare edilir ve evrenseldir.
Ruh-ül Kudüs[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Baba ve Oğuldan çıkmıştır (Ortodokslar sadece Baba'dan çıktığına inanırlar)
İsa hem insan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hem tanrı tabiatına sahiptir.
Meryem günahsız olup[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bakiredir. Şefaatte bulunma yetkisi vardır.
Azizler şefaatte bulunabilirler.
Komünyon (Kudas) ayininde ekmek mayasız olmalıdır.
Günah çıkartma ve papaza itiraf gereklidir.
7 sakrament vardır.
Ruhban sınıfı evlenemez.
Bu güne kadar toplanan 20 konsilin kararları da kabul edilmelidir.
Cuma günleri et ve yağlı yiyecekler yenilmez.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:57.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net