IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Kasım 2011, 20:56   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cadılar Bayramı (Happy Halloween)




Gözü, göz çukurundan çıkmış ve yanağına sallanmış, yüzü kan içinde, üstü başı param parça ve elinde bir baltayla derinden gelen bir çığlık irkiltir basit birkaç şey almak için uğradığınız markette, Veya birbirinden garip binbir çeşit maskeler. Evlerin bahçelerinde topraktan çıkmaya çalışan ‘zombi’ yaratıklar, kapılarda ise çoğu zaman örümcek ağı görüntüsü veren pamuksu iplikler, Açtığınız hemen her kanalda insanları öldürerek kendilerince adelet sağlayan eli bıçaklı yaratıklar, İçi oyulmuş, ağız-burun-göz çizilmiş büyüklü küçüklü ‘pumpkin’ler (balkabağı), Ekim ayının sonuna doğru yaşamı hareketlendirir. Ve anlarsınız; hayattaki bu heyecanlı değişimin nedenini, “Cadılar Bayramı”(Halloween) yaklaşmıştır.

Tarihi çok eskilere dayanan Halloween, Katolik Kilisesi’nin çıkarttığı ve “Azizlerin Gecesi” (All Hallows Eve) anlamındadır. Yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilen 1 Kasım’dan 1 gün önce (arife günü) kutlanır. Yazın bitmesi, karanlığı temsil eden soğuk kışın gelmesi anlamına gelir Halloween. Bu dünyadan göçme, toprağa geri dönme olarak da yorumlanır. Ölümü anlatan toprağa dönme hadisesi sonradan cadıların, kötü ruhların toprakla birlikte kaybolması olarak anlamlandırılmış ve ‘Cadılar Bayramı’ olarak şekillenmiştir.

Günümüzde Halloween bazı Batı Avrupa ülkelerinin yanısıra genellikle İrlanda, Amerika, İngiltere, Kanada ve Porto Riko’da kutlanır.

Dini temellere dayanan Halloween’ın Amerika’da kutlanış şekli ilginçtir. Cadıların yok oluşunun kutlandığı 31 Ekim günü insanlar birbirinden ilginç kostümler giyer, maskeler takar ve çocuklar, bizde Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi, kapı kapı gezerek şeker toplarlar. Gece ise korku filmi izleme zamanıdır. Aslında çocukların şeker toplamasının temelinde de dini ritüellerden kaynaklanan fakir insanlara yardım elini uzatmak ve toplumsal paylaşım vardır.

Dini motifli temellere dayanan ve özü itibariyle insanlara farklı mesajlar ileten Halloween artık değişen dünya düzeni ile birlikte Amerika’da yerini korkuya, yanlızlığa, ve kapitalizmin temeli olan kazanca bırakmıştır. Her yıl yeni çıkan ve sadece bir gün giyilen ilginç kostümlerin alınması, film piyasasında birbirinden ilginç ve hatta saçma denilebilcek filmleriyle ayrı bir yer edinmektedir.

Bu değişimin özünde içine kapanık insanlardan oluşan, bireyselliğin ön plana çıktığı, iç hesaplaşmasını ve ruhi boşluğunu yine kendi içindeki yanlızlığıyla paylaşan, sürekli farklı ve kendince yeni arayışlar içine giren ve içindeki fırtınaları akıl almaz çılgınlıklarıyla yenmeye çalışan ben merkezci insanlardan oluşmuş bir toplumun ihtiyacı yatmakta.

Kaynağını ölümün gerçekliğinden alan Halloween, çılgınlığa dönüşen bir toplumla gerçek varlığına tekrar erişmek üzere. Artık yazın bittiği, soğuk ve karanlık bir kışın geldiğinin göstergesi aslında Halloween

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bayramı, cadılar, halloween, happy


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
IF Cadılar bayramı partisinde : } Ruj Yalan Haber 19 05 Aralık 2010 21:04
Yirmi sekiz şubat Cadılar Bayramı BaRoN Serbest Kürsü 0 28 Şubat 2010 00:30