IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Şubat 2014, 22:48   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Protestanlık Nedir?




Protestan : 1 - Hıristiyanlıkta reform hareketi sonucu doğan mezhep.
2 - Protestan kilisesi. ve s. bu mezhebe bağlı olan (kimse).

Protestanlık Nedir (Detay) :
Protestanlık, hristiyanlığın en büyük üç mezhebinden biridir. xvı.yy.da martin luther ve jean calvin'in öncülüğünde katolik kilisesi'ne ve papa'nın otoritesine karşı girişilen reform hareketi'nin sonucunda doğmuştur (1529)
Papazlara ihtiyaç duymaksızın incil'i okuyabildikleri için protestanlığa incil kilisesi de denilmiştir. Çünkü onlar incil'i hristiyanlık için tek kaynak saymışlardır. protestanlık, diğer hristiyan mezheplerinden bazı farklılıklar arzeder. bunların katolik ve ortodokslar gibi ruhanî başkanları yoktur.

Protestanlık, katolik ve ortodoks kiliselerin merkezi zihniyetini aksine çeşitli kiliseler veya mezhepler topluluğunu ifade eder. Katolik inanç sisteminin çoğunluğunu korusalarda katolik kilisesi nin papa ya verdiği geniş yorum ve uygulama yetkisini tanımama, dini inançları daha kişisel düzeyde yaşama ve katolik kilisesi nin dünyevileşen ayin ve uygulamalarınından uzaklaşma gerekçeleriyle ayırmıştır.

Kiliselerinde resim, heykel ve tasvir bulundurmazlar. katoliklerin aksine protestan râhipler evlenebilir. İncil'i kendi dillerinde okuyabilmek de protestanlığın bir başka özelliğidir. katoliklerle ve ortodokslar ise incili yunanca ve lâtince okumak zorundadırlar.

Protestanlıkta azizlere de inanılmaz. protestanlar, katolik kilisesi'nin kabul ettiği incil deki bazı kitapları apokrif olarak tanımlar ve tanrı sözü olarak kabul etmezler.

Dini coğrafya açısından protestanlığın kıtalar arası dağılımdaki yeri katoliklik'ten hemen sonradır. dünyada en fazla protestan kuzey amerika'da bulunmakta; ikinci sırada avrupa ülkeleri gelmektedir.

Protestanlık kuzey amerika ile okyanusya'da en büyük din durumundadır. Dünyanın en büyük, protestan cemaatleri sırası ile Dbd, ingiltere, federal almanya, nijerya, güney kore, kanada, avustralya, brezilya, hollanda, isveç, danimarka, finlandiya ve endonezyadır.

Protestan mezhebi oncelikle kendi icinde 3 ana kola ayrilmistir.
Bunlar,


1. Lutheryanizm
2. Kalvinizm
3. Anglikanizm dir

Dünya genelinde protestan nüfus:
Toplamda tüm dünya çapında 590 milyon protestan yaşamaktadır. bunların 170 milyonu kuzey amerika da, 160 milyonu afrika da, 120 milyonu avrupa da, 70 milyonu latin amerika da,60 milyonu asya da ve 10 milyonu ise okyanusya da yaşamaktadır. toplam hıristiyan nufusun %27 sini protestan nufus oluşturmaktadır.

__________________
Kahpeliğin bahanesi, İhanetin telafisi olmaz.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
nedir, protestanlık


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yemini yerine getirmemenin günahı nedir, yemin keffareti nedir Zen İslamiyet 0 08 Haziran 2013 15:36
Hristiyanlıkta Reform Ve Protestanlık Tarihi - IRCForumları - Kitap Tanıtımları Sevda Kitap Tanıtımları 0 02 Nisan 2013 02:55
Sheriff Sistemi Nedir ? Reported List Nedir ? Detaylı Anlatım [Resimli] OperServ Knight Online 4 11 Şubat 2013 17:02
Protestanlık YapraK Hristiyanlık 0 31 Mart 2009 17:51