IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Kasım 2014, 23:25   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Standart Hristiyanlıkta Kadın Hakları




Hristiyan kardeşlerimiz hıristiyanlıkta bulunan kadın haklarının İslamiyet'e göre daha çağdaş olduğu üzerinde propogandalarını devamlı yapmaktadırlar.
İlginçtir, Kitabı Mukaddes'te tesbit ettiğimiz gerçekler nedense duyduğumuz reklamları desteklememektedir. Saklanmaya çalışılan gerçeklerle süpriz olacaksınız.
Kadınlar Emir Altına Alınmalılar

hupotasso

1.Ko.14: 34 Kadınlar toplantılarınızda sessiz kalsın. *fx* Konuşmalarına izin yoktur. Kutsal Yasa'nın da belirttiği gibi, uysal olsunlar. (incil.com sitesinin tercümesidir.)
1.Ko.14: 34 ...Kadınlar, kutsalların bütün topluluklarında olduğu gibi, toplantılarınızda sessiz kalsın. Konuşmalarına izin yoktur. Kutsal Yasa'nın da belirttiği gibi, uysal olsunlar. (yeniyasam.com sitesinin tercümesidir.)
1 Corinthians;14-34 ...Konuşmalarına müsade verilmemiştir, fakat emir altına alınmalılar, kanunda öyle söylüyor. (1)

RSV 1 Cor.;14-34 As in all the churches of the saints, the women should keep silence in the churches. For they are not permitted to speak, but should be subordinate, as even the law says.
KJV 1Cr 14:34 Let your women keep silence in the churches: for it is not permitted unto them to speak; but [they are commanded] to be under obedience, as also saith the law.

Üzerinde durduğumuz Greekçe olan ve Türkçe tercümeye nedense katılmayan bu kelime "hupotasso'' 'dur. Bu kelimeye RSV İngilizce çevirinin verdiği anlam '' subordinate '' KJV İngilizce çevirinin verdiği anlam ise '' obedience '' olarak karşımıza çıkmaktadır. İngilizce konuşan halklar bunu doğru okurken Türkçe konuşan insanlarımızdan neler saklanmaya çalışıldığına bunların Türkçe sözlük anlamlarına bakalım.

subordinate: (2)
1. s., i. aşağı alt, küçük, ikincil; tabi; gram. bağlı; i. ast; ikinci derecede memur. subordinate clause gram. bağımlı cümlecik. ,ast,alt,xyz arka plana at.
2. alt. ikincil. ast. ikinci dereceye koymak. ikinci plana almak.
3. alt. aşağı. küçük. ikincil. tabi. bağlı. ikinci dereceye koymak. birinin emrine tabi kılmak. madun. tali.
obedience: (2)
1. (i.) itaat, itaat etme, söz dinleme, boyun eğme. ,itaat.
2. itaat. uyma. söz dinleme.
3. itaat. boyun eğme. tebaiyet.
Tekrardan bu cümleye dönelim KJV 1Cr 14:34 'de geçen ''hupotasso '' Greekçe bu kelimeye İngilizce verilen ''subordinate ve 'obedience '' kelimenin Türkçe anlamları karşınızdadır şimdi tekrar Türkçe çeviriye dönelim, ve kutsal sayılan bu yazmalarda *fx* olarak boş bırakılan yerin ne olduğunu anlamaya çalışalım. Şimdi siz bu '' subordinate ve obedience '' kelimelerine verilen anlamı yaptıkları Türkçe çeviride görebiliyormusunuz ben göremiyorum. Bizce olması gereken çeviri hemen İngilizcesinin altındadır. Bunun İngilizcesinin tercümesi sizce nasıl yapmalıydık. Lütfen araştırın Hıristiyan kardeşlerim İngilizce örneklerine birde Türkçe çevirilere bakınız neden böylesi bir tercümeye gidildiğinede sanırım bir cevap bulursunuz.

1.Ko.14: 34 Kadınlar toplantılarınızda sessiz kalsın.*fx* Konuşmalarına izin yoktur. Kutsal Yasa'nın da belirttiği gibi, uysal olsunlar.
RSV 1 Cor.;14-34 As in all the churches of the saints, the women should keep silence in the churches. For they are not permitted to speak, but should be subordinate, as even the law says.
1 Corinthians;14-34 ...Konuşmalarına müsade verilmemiştir, fakat emir altına alınmalılar, kanunda öyle söylüyor. (1)
Yapılan uyarılarada bakarsak Kutsal kabul edilen bu yazmalara görede bu yazmalardan '' ufacık bir harf ya da bir nokta bile eksilmeyecek. '' dir, şayet böylesi bir eksiltmeye giderseniz '' Eğer bir kimse bu peygamberlik kitabının sözlerinden bir şey çıkarırsa, Tanrı da bu kitapta yazılı yaşam ağacından ve kutsal kentten ona düşen payı çıkaracaktır. '' bu uyarıları gördükten sonra böylesi değişiklikleri kimlerin yapıp, Hıristiyan kardeşlerime verip işte buyrun bu İncil'dir demektedir acaba diye düşünmemek elde değil.

Matta:5-18 Size doğrusunu söyleyeyim, gök ve yer ortadan kalkmadan, her şey gerçekleşmeden, Kutsal Yasa'dan ufacık bir harf ya da bir nokta bile eksilmeyecek.
Esinlenme:22-19 Eğer bir kimse bu peygamberlik kitabının sözlerinden bir şey çıkarırsa, Tanrı da bu kitapta yazılı yaşam ağacından ve kutsal kentten ona düşen payı çıkaracaktır.

Suçları cezalandırma

say:5-31 Kocası herhangi bir suçtan suçsuz sayılacak, kadınsa suçunun cezasını çekecek.'»
Kutsal kitapda geçen Rab ''YHWH'' nin mantığını göre kadının kocasının herhangi bir suçtan suçsuz sayılmasını, kadının ise işlediği suçun cezasını çekmesini isterken görmekteyiz. Burada bahsedilen suçların karı koca arasında işlenen suçlar olduğunu algılamamız gerekmektedir. Çünkü başkasına karşı veya toplumsal suçlar işleyen insanların nasıl cezalandırılması gerektiğini ve cezalandırıldıklarını yine kutsal sayılan bu yazmalardan okuyabilmekteyiz.

Rab '' YHWH '' nin eski antlaşma ve Tevrat'da denilen bu yazmalardaki bazı suçların nasıl cezalandırılmasını istediğini bir kaç örnekle şöyle verebiliriz.
yas:22-22 «Eğer bir adam başka birinin karısıyla yatarken yakalanırsa, hem kadınla yatan adam,hem kadın, ikisi de öldürülecek. İsrail'den kötülüğü atacaksınız.
Lev:20-27 «`Cincilik yapan ve ruh çağıran ister erkek olsun, ister kadın olsun kesinlikle öldürülecektir. Onları taşlayacaksınız. Ölümlerinden kendileri sorumludur.'»
say:5-27 Eğer kadın kocasına ihanet etmiş, kendini kirletmişse, lanet getiren suyu içince acı duyacak; karnı şişip kalçası eriyecek. Halkı arasında lanetli olacak.
say:5-28 Ama kendini kirletmemişse, temizse, zarar görmeyecek, çocuk doğurabilecek.
say:5-29 «`Kıskançlık yasası budur. Bir kadın yoldan çıkar, kocasıyla evliyken kendini kirletirse,
say:5-30 ya da bir koca karısını kıskanır, ona karşı yüreğinde kuşku uyanırsa, kâhin kadını RAB'bin önünde durduracak, bu yasayı ona uygulayacak

Sapıklığa ölüm cezası !!!

lev.20:16 Bir kadın cinsel ilişki kurmak amacıyla bir hayvana yaklaşırsa, kadını da hayvanı da kesinlikle öldüreceksiniz. Ölümü hak etmişlerdir.
Kadınların böylesi bir amaç ile herhangi bir hayvana yaklaşmasının sonucunun, hiçbirşeyden haberi olmayan hayvan ile beraber öldürülmesiyle sonuçlanması gereken emiri Hıristiyan kardeşlerimin kutsal saydığı eski antlaşmada görmekteyiz.

Örtünme !!!

1 Korintliler:11-6 Eğer kadın örtünmüyorsa, saçını kestirsin. Ama kadının saçını kestirmesi ya da traş etmesi ayıpsa, başını örtsün.
yas:22-5 «Kadınlar erkek giysisi, erkekler de kadın giysisi giymesin. Tanrınız RAB bu gibi şeyleri yapanlardan tiksinir.
1 Korintliler:11-6'da geçen katakalupto kelimesine KJV İngilizce çevirinin ''cover'' anlamı verdiğini, bunun yanısıra RSV İngilizce çeviri ise bu kelimeye '' veil '' anlamı verdiğini görmekteyiz. Sözcük anlamlarına baktığımızda KJV çevirinin verdiği bu ''cover'' anlamını pek tatminkar bulamadık. Bu kelimenin Türkçemizdeki karşılığını görmektesiniz.
RSV 1 Corinthians;11-6 For if a woman will not veil herself, then she should cut off her hair; but if it is disgraceful for a woman to be shorn or shaven, let her wear a veil.
1 Corinthians:11-6 Kadın kendini kapatmıyorsa,o zaman saçlarını kessin; fakat kadın için ayıpsa kırpıp tıraş olmak,bırak peçe giysin. (3)
1 Corinthians;11-10 That is why a woman ought to have a veil on her head, because of the angels.
1 Corinthians;11-10 Onun için kadının başında peçe olmalı,...(3)
Bunun yanında RSV çevirinin verdiği '' veil '' kelimesinin karşılığına baktığımızda kullandığımız sözlük katakalupto kelimesine verilen anlamı RSV adlı bu çevirinin vermiş olduğuna ikna etti. Gördüğünüz gibi '' veil '' kelimesinin Türkçe sözlük anlamının içerisinde '' rahibe başlığı '' bile bulunmakta ve diğer anlamlarıylada cümlede geçen kelimenin bu olması gerekmektedir. '' veil '' kelimesine ilk verilen sözlük anlamının ise '' peçe '' olduğunu görmekteyiz.

veil
1. peçe. başörtüsü. yaşmak. duvak. rahibe başlığı. örtü. perde (foto). maske. bahane. peçe takmak. peçe ile örtmek. gizlemek. maskelemek.
2. peçe. yaşmak. (birşeyi) örten ya da gizleyen şey. maske. paravana. peçe ile örtmek. gizlemek. saklamak.
3. peçe. yaşmak. perde. tül. duvak. bahane. maske. peçe ile örtmek. üstünü kapamak. gizlemek.

Bu gerçekler ışığında üzerinde araştırmaya çalıştığımız bu alıntının ''1 Korintliler:11-6 Eğer kadın örtünmüyorsa, saçını kestirsin. Ama kadının saçını kestirmesi ya da traş etmesi ayıpsa, başını örtsün. '' örtünmenin haricinde insanlara peçe takın demek istendiğini görmekteyiz. Sanırım dindarlığı ile meşhur rahibe kardeşlerimin birinin resmine bakıp, onların bu örtünmeden ne anladıklarını ve Hıristiyan bayan kardeşlerimizinde nasıl kapanması gerektiğini anlayabiliriz.

Bu rahibe kardeşimizin resminde gördüğümüz gibi iyi bir Hıristiyan bayanın nasıl kapanması gerektiğini anlamaktayız. Bizim bu dindar rahibe kardeşlerimize inandıkları kitaptan böyle kapanması gerektiği ile ilgili olan emirlere uymaları ile bir sorunumuz yoktur. Yanlızca oluşan sorular Hıristiyan olduğunu savunup böylesi kıyafet ile gezmeyen diğer Hıristiyan bayan kardeşlerimizin neden bu emirlere uymadıklarıdır.
Günümüz gerçeğinde ise kim olursan gel misali kiliseler bu konuda bu emirlere bakmamaktadır sanırım, kimilerine göre belirtilmediği halde bu emir kilisenin içine girmek isteyen bayanlar için geçerlidir, bazılarına göre ise sanırım onada gerek yoktur.

Hıristiyan kardeşlerimin kutsal saydığı bu yazmalardan bu konu ile ilgili emirleri şu alıntılar ile özetleyebiliriz.

1 Korintliler:11-3 Ama şunu da bilmenizi isterim: her erkeğin başı Mesih, kadının başı erkek ve Mesih'in başı Tanrı'dır.
1 Korintliler:11-4 Başı örtülü olarak dua eden ya da peygamberlik eden her erkek, başını küçük düşürür.
1 Korintliler:11-5 Ama başını örtmeden dua eden ya da peygamberlik eden her kadın, başını küçük düşürür. Böylesinin, başı traş edilmiş bir kadından farkı yoktur.
1 Korintliler:11-6 Eğer kadın örtünmüyorsa, saçını kestirsin. Ama kadının saçını kestirmesi ya da traş etmesi ayıpsa, başını örtsün.
1 Korintliler:11-7 Erkek başını örtmemelidir. Çünkü erkek Tanrı'nın benzeyişinde olup Tanrı'nın yüceliğini yansıtır. Kadın ise erkeğin yüceliğini yansıtır.
1 Korintliler:11-8 Çünkü erkek kadından değil, kadın erkekten yaratıldı.
1 Korintliler:11-9 Erkek kadın için değil, kadın erkek için yaratıldı.
1 Korintliler:11-10 Bu nedenle ve melekler uğruna kadın, bir yetki işareti olarak başını örtmelidir.
1 Korintliler:11-13 Siz kendiniz karar verin: kadının örtüsüz başla Tanrı'ya dua etmesi uygun mu?
1 Korintliler:11-(14,15) Doğa bile size erkeğin uzun saçlı olmasının kendisini küçük düşürdüğünü, ama kadının uzun saçlı olmasının kendisini yücelttiğini öğretmiyor mu? Çünkü saç kadına örtü olarak verilmiştir.
1 Korintliler:11-16 Bu konuda çekişmek isteyen biri varsa, şunu bilsin ki, bizim ya da Tanrı'nın topluluklarının başka bir geleneği yoktur.
1 Timoteyus:2-(9,10) Kadınların da kendilerini saç örgüleri, altınlar, inciler ya da pahalı giysilerle değil, sade giyimle, edebe uygun ve ölçülü biçimde,Tanrı yolunda yürüdüklerini ileri süren kadınlara yaraşır şekilde, iyi işlerle süslemelerini isterim.
1 Timoteyus:2-11 Kadın sükûnet ve tam bir uysallık içinde öğrensin.

Kitabı Mukaddes'in yeni ahit denilen bu bölümüne bakarken bazı alıntıların islamiyeti çağrıştırdığını kabul etmek gerekmektedir, hele ''Kadınların da kendilerini saç örgüleri, altınlar, inciler ya da pahalı giysilerle değil, sade giyimle, edebe uygun ve ölçülü biçimde,Tanrı yolunda yürüdüklerini ileri süren kadınlara yaraşır şekilde, iyi işlerle süslemelerini isterim.'' diye olan bu bölüme herhangi bir müslümanın karşı geleceğini sanmıyorum. Diğer taraftan dikkatimizi çeken bir diğer uyarı olan, ''yas:22-5 «Kadınlar erkek giysisi, ..... giymesin. Tanrınız RAB bu gibi şeyleri yapanlardan tiksinir.'' olan bu uyarıyı aklımızda tutup farkında olmadan, pantolon giyen bayan hristiyan kardeşlerimizi tanrının tiskindiği bir iş yapmakta oldukları üzerine uyarmak gerekmektedir sanırım, nede olsa anlamadan veya bilmeden günaha girmesinler.
Ve pek tabi, bu alıntıyla ortaya çıkan ve pek bahsedilmeyen gerçekse, hristiyanlığı kabul etmiş bir bayanında istediği gibi giyinemeyeceğidir. Özellikle erkeklere ait giysilere uzak durmaları ayrıca ''inciler ya da pahalı giysilerle değil, sade giyimle, edebe uygun ve ölçülü biçimde,'' kendilerini sunmaları gerekir, misyonerlerimizin reklamlar bölümünden vakit bulamayıp anlatamaya sırayı getirmediği bir konu olabilir.

Karı-koca ilişkileri

Eph. 5:22 Ey kadınlar, Rab'be bağımlı olduğunuz gibi, kocalarınıza bağımlı olun.
Eph. 5:23 Çünkü Mesih bedenin kurtarıcısı olarak inanlılar topluluğunun başı olduğu gibi, erkek de kadının başıdır.
Eph. 5:24 İnanlılar topluluğu Mesih'e bağımlı olduğu gibi, kadınlar da her durumda kocalarına bağımlı olsunlar.
Hıristiyan kardeşlerimin inandıkları ve kutsal saydıkları yazmalara göre kadınlardan, kocalarına müthiş bir bağımlılık beklenmektedir. Bu bağımlılığı sanırım şu sözlerden daha iyi anlatamazlardı. "İnanlılar topluluğu Mesih'e bağımlı olduğu gibi'' evet böylesi bir bağımlılıkla erkeğine bağlanması istenen kadının ben eve gidince sana bunun hesabını sorarım gibisinden bir hakkı hiç yoktur.
Evin egemeni kim
Esther 1:20 Kralın çıkardığı ferman büyük krallığının dört bir yanına ulaşınca, ister soylu ister halktan olsun, bütün kadınlar kocalarına saygı gösterecektir."
Esther 1:21 Bu sözler kralın ve önderlerinin hoşuna gitti. Kral, Memukan'ın önerisine uyarak,
Esther 1:22 krallığın bütün illerine yazılı buyruklar gönderdi. Her ile kendi işaretleriyle ve her halka kendi diliyle yazıldı. Her erkeğin kendi evinin egemeni olduğu her dilde vurgulandı.
Her halka kendi dilleriyle yazılan bu emir '' Her erkeğin kendi evinin egemeni olduğu '' acaba diyorum Türkçe olarakda yazılmışmıdır ve Hıristiyan kardeşlerimde bunun öğretisini yapmaktadırlarmı.

Tekrar evlenme yasağı
Eski antlaşma dendiğinde bir çok kardeşim bundan, eski antlaşmada geçen bu kuralların uygulanmaması gerekmekte gibi düşünceye varmaktalar. Fakat bizim anladığımız, Hıristiyan kardeşlerimin inancına göre yanlızca kurtuluş yolu değişmiştir. Rab '' YHWH '' nin koymuş olduğu kuralların değişmiş olduğunu sanmıyoruz.

Deut. 24:4 kadını boşayan ilk kocası onunla yeniden evlenemez. Çünkü kadın kirlenmiştir....
Matta:5-32 ...Boşanmış bir kadınla evlenen de zina etmiş olur.
Deut. 24:1 "Eğer bir adam evlendiği kadında yakışıksız bir şey bulur, bundan ötürü ondan hoşlanmaz, boşanma belgesi yazıp ona verir ve onu evinden gönderirse,
Deut. 24:2 kadın adamın evinden ayrıldıktan sonra başka biriyle evlenirse,
Deut. 24:3 ikinci kocası da ondan hoşlanmaz, boşanma belgesi yazıp verir, onu evinden gönderirse ya da ikinci adam ölürse,
Deut. 24:4 kadını boşayan ilk kocası onunla yeniden evlenemez. Çünkü kadın kirlenmiştir. Bu RAB'bin gözünde iğrençtir. Tanrınız RAB'bin miras olarak size vereceği ülkeyi günaha sürüklemeyin.

Ezekiel;44-22 They shall not marry a widow, or a divorced woman, but only a virgin(4) of the stock of the house of Israel, or a widow who is the widow of a priest.
hez:44-22 Kâhinler dul ya da boşanmış kadınla evlenmeyecek. İsrail soyundan erden bir kızla ya da başka bir kâhinden dul kalmış bir kadınla evlenebilirler.

hez:44-22'de kız derken anlatılmak istenen bakire bir kızdır.Kullanılan kelimede bakiredir. Genç bir bayan eğer bakire değilse kahinlerle evlenebilme olanağına sahip değildir. Fakat daha önce bir kahinle evlenmiş olup bu özelliğini kaybeden bayanlara ayrıcalık tanınmakta.
Fakat bizim bundan daha ilginç bulduğumuz ise boşanan her kadın ve erkek tekrar evlenmelerinde zina yapmış konumuna konulmasıdır. Meseleye bu açıdan baktığımızda anladığımız kiliselerin boşanmış bir erkeği veya bayanı evlendirmemesi gerekmektedir. Kiliselerin böylesi birşey yapması işlenecek zinaya onay verme anlamına gelmektedir.
Luka:16-18 «Karısını boşayıp başkasıyla evlenen her adam zina etmiş olur. Kocasından boşanmış bir kadınla evlenen de zina etmiş olur.
Matta:5-31 «`Kim karısını boşarsa ona boş kâğıdını versin' denilmiştir.
Matta:5-32 Ama ben size diyorum ki, karısını cinsel ahlaksızlıktan başka bir nedenle boşayan her adam, onu zinaya itmiş olur. Boşanmış bir kadınla evlenen de zina etmiş olur.
İsa'nında öğretilerinde belirttiği bu konuyu kaç kilisenin günümüzde belirttiği ise merak konusudur. Ortaya çıkan gerçek, şayet yanlış bir evlilik yapmışsanız ve hayatınız cehenneme dönmüşse Hıristiyan kardeşlerimin inandığı bu yazmalara göre boşanıp başkası ile evlenmeniz zina olarak kabul edilmektedir.
Mark.10:11 İsa onlara, «Karısını boşayıp başkasıyla evlenen, karısına karşı zina etmiş olur» dedi.
Mark.10:12 «Kocasını boşayıp başkasıyla evlenen kadın da zina etmiş olur.»

Kadınlara toplantıda konuşma yasağı!

1Korintliler:14-35 Öğrenmek istedikleri bir şey varsa, evde kendi kocalarına sorsunlar. Çünkü kadının toplantı sırasında konuşması ayıptır.
KJV 1Cr 14:35 And if they will learn any thing, let them ask their husbands at home: for it is a shame for women to speak in the church.

1Cr.14:35'de geçen yasağı iyice anlayabilmemiz için cümlede geçen iki kelimeyi iyice anlamamız gerekmektedir. Bunların ilki ''aischron'' Türkçe çeviriye ''utanç'' olarak girmiştir. İkinci kelime ise '' ekklesia '' ise Türkçe çeviriye '' toplantı '' olarak tercüme edilmiştir.
Kutsal sayılan bu yazmalarda KJV İngilizce çeviri tarafından 118 kere kullanıldığı kabul edilen '' ekklesia '' kelimesine İngilizce verilen anlamın 115'ini '' church '' olarak verdiğini belirtmektedir, '' church '' İngilizcede kilise anlamındadır.

KJV İngilizce çeviri '' ekklesia '' kelimesine toplantı '' assembly '' anlamını verdiği üç alıntı olduğunu belirtmiştir.
Bunlarda Act 19:32, Act 19:39, Act 19:41, bu alıntılardır. Fakat KJV İngilizce çeviri 1Cr.14:35'de geçen '' ekklesia '' kelimesine toplantı anlamı vermemiştir, orada verilen anlam '' church '' yani kilisedir.

Yapılan bu tercümelere bir şikayetimiz yoktur, bizim için önemli olan Türkçe çevirisine göre 1Cr.14:35 ...kadının toplantı sırasında konuşması ayıptır. olan bu çeviriden ne anlamamız gerekmektedir. İngilizce tercümelere göre kadının kilisede konuşması ayıptır, Türkçe konuşan Hıristiyan kardeşlerime göre belirtilen bu yasağı bir toplantılarında veya kilisede uygulamaktamıdırlar. Uygulanmıyorsa neden uygulanmamaktadır. Acaba bunun öğretisini yapmaktadırlarmı, örneğin Hıristiyanlığı tanıtırken bayanlara size şuralarda konuşma yasağı var sorun varsa eve gidince kocana sorarsınmı demektedirler.
Şayet bu yasağa kutsal saydıkları bu yazmalara göre uymuyorlarsa neden uymadıklarınıda merak etmekteyim.

Kim Egemen?

1 Timoteyus:2-12 Kadının ders verip erkeğe egemen olmasına izin vermiyorum; kadın sükûnet içinde dinlesin.
Üzerinde durduğumuz Greekçe kelime didasko KJV İngilizce çeviriye göre kutsal sayılan bu yazmalarda 97 kere kullanılmıştır. Bunun 93'üne '' teach '' anlamı veren bu çeviri diğer 4'üne ise '' taught '' anlamı vermektedir. '' taught '' 'un sözlük anlamına baktığımızda ise bizi yönlendirdiği kelime bir önceki kelime olmaktadır. Kısaca bu kelimeyi İngilizce olarak '' teach '' olarak anlamdırmamız pek yanlış bir seçim olmayacaktır.

didasko 1 Timoteyus:2-12'de olan Türkçe çeviriye ise '' ders vermek '' olarak tercüme edilmiştir. Bu emir Hıristiyan kardeşlerim tarafından değişik olarak algılanmakdır. Örneğin kimilerine göre bu ders verme işi kilisede olamaz, bu dersi kilise dışında verebilir. Kimileri ise hayır kadınların kilisede erkek çocuklara ders vermesinde bir sakınca yoktur olarak algılamışlardır. Tabi ders derken acaba bu okullarda verilen dersleride kapsamaktamıdır diye olan bir açıklamalarını görememektayiz. Bize göre cümlede mekan belirtilmediği için bu emri bir mekanla yani yanlızca kilise ile sınırlandırmamız yanlış olacaktır sanırım.

Fakat 1 Timoteyus:2-12'de geçen diğer önemli bir mesaj ve amaç ise kadının erkeğe egemen olmasının önünü kapamaktır. Hıristiyan kardeşlerimin kutsal saydığı yazmalara göre belki bahsedilmeyen konulardan biri olma özelliğinide korumaktadır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
standart


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İslâm'da kadın hakları Naevia İslamiyet 0 13 Kasım 2013 17:54
Kadın Hakları eLLya Ah Kadınlar 0 10 Eylül 2013 19:05
Kadın Hakları Sue Ah Kadınlar 0 07 Ağustos 2012 13:17
Kadın Hakları Kalemzede İslamiyet 0 24 Temmuz 2011 13:08
İslam'da Kadın Hakları Su Genel İslami Konular 0 22 Ekim 2010 23:19