IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Ocak 2016, 23:28   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Katolik kilisesi ve Tarihi




Hıristiyanlık'ın ilk dönemlerinde merkezi bir yönetim yoktu. Önemli kararlar, papanın "eşitler arasında birinci" olarak tanındığı ve farklı kilise yöneticilerinin ya da patriklerin katıldığı genel konsillerce alınırdı. İS 1054'te Katolik Kilisesi doğu ve batı olarak ayrıldı. Doğuda Ortodoks Kilisesi kuruldu. 14. yüzyılın sonlarında Bohemya'dan Jan Hus'un kurduğu Moravya Kilisesi'yle bir bölünme daha oldu. Hus, insanların İncirin sade öğretisine dönmelerini istiyordu. Ne var ki, dinden saptığı suçlamasıyla 1415'te yakılarak idam edildi (bak. ORTODOKS KİLÎSESÎ; PROTESTAN KİLİSESİ).
Ortaçağda kilise Batı Avrupa'da çok güçlendi ve zenginleşti. 16.-17. yüzyıllarda kiliseye karşı protestolar arttı. "Protestan" denen bu kişiler zamanla Katolik Kilisesi'nden koptular. İskandinavya, Hollanda, İsviçre, Almanya'nın büyük bir bölümü ve İngiltere gibi Kuzey Avrupa ülkeleri Protestan oldu. Fransa, İspanya, Portekiz ve İtalya gibi Akdeniz ülkeleri ile Polonya ve İrlanda Katolik olarak kaldı. Bu ülkelerden Amerika'ya çok sayıda Katolik ve Protestan göç etti. Güney Amerika'ya gidenlerin çoğunluğu İspanyol ve Portekizli misyonerler olduğundan günümüzde Güney Amerika'da yaşayanların yüzde 80'den fazlası Katolik'tir.
Kral VIII. Henry, 1534'te kendisini İngiltere Kilisesi'nin başı ilan etti ve papalıkla ilişkisini kesti. Buna karşı çıkan, içlerinde Sir Thomas More'un da bulunduğu bir grup insan papaya bağlılıklarından dolayı idam edildi.
16. yüzyıldaki dinsel reform hareketi (bak. REFORM) Katolik Kilisesi'nin de kendi içinde yeni düzenlemelere gitmesine yol açtı. İtalya' da toplanan Trent Konsili (1545-63), kilise yaşamını 400 yıl boyunca yönetecek katı kurallar koydu. Bu dönemde çok sayıda Katolik misyoner, öğretmen, doktor, papaz ve hemşire bu inancı yaymak için dünyanın pek çok yerinde çalıştılar.

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
katolik, kilisesi, tarihi, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Katolik Nedir ? MasteR06 Hristiyanlık 0 17 Şubat 2014 22:46
Katolik Nedir? aLdiana Hristiyanlık 0 03 Mart 2010 14:30
sevgililer gününü kim uydurdu bize ne ki aziz valentin kim roma katolik kilisesi ne ? KuSuRSuZ Serbest Kürsü 3 16 Şubat 2010 02:12
Katolik YapraK Hristiyanlık 2 20 Mart 2009 06:00
Arnavutluk Katolik Kilisesi Metin Hristiyanlık 1 10 Mart 2009 20:20