IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Hristiyanlık (https://www.ircforumlari.net/hristiyanlik/)
-   -   Noel tüm hristiyanlar için dini bayram değil - noel in tarihi (https://www.ircforumlari.net/hristiyanlik/723938-noel-tum-hristiyanlar-icin-dini-bayram-degil-noel-tarihi.html)

PySSyCaT 22 Ocak 2016 11:03

Noel tüm hristiyanlar için dini bayram değil - noel in tarihi
 
NOEL BÜTÜN HRİSTİYANLAR İÇİN BİR DİNİ BAYRAM DEĞİL Noel yaklaşırken, bilinenin aksine bütün Hristiyanlar bunu bir dini bayram olarak kutlamıyor ve çok az da olsa bazı Proteston kiliseleri hala Noel'i dini bir bayram olarak kutlamayı reddediyor.
Proteston papaz John Foster bunlardan biri ve Noel'i en son 8 yaşındayken kutlamış. ABD'nin West Virginia eyaletindeki Princeton'da faaliyet gösteren Tanrının Birleşik Kilisesi rahiplerinden Foster, "İnsanlar böyle düşünmüyorlar ama, Noel gerçekten de seküler bir bayramdır" diyor.
Bu kilise ve benzerlerinin Noel'i dini bayram olarak kutlamayı reddetmesi, ABD'de azınlıkta kalan bir tavır. Gallup'un 1994'ten 2005'e kadar yaptığı kamuoyu yoklamalarına göre, Amerikalıların yüzde 90'dan fazlası Noel'i kutladığını söylüyor. Hristiyan olmayanların yüzde 84'ü de Noel'de kutlama yapıyor.
Bu Protestanların birçoğunun Noel'i görmezden geldiği ya da aktif olarak karşı çıktığı geçmişe göre büyük bir değişiklik. Ancak Noel zaman içinde bir aile kutlaması halini alınca, Proteston kiliselerinin çoğu da ona karşı çıkmayı bıraktı.
Ama bu değişiklik uzun zaman aldı.

NOEL'İN KISA TARİHİ
19. yüzyılın büyük bölümünde Noel'de okullar ve iş yerleri açık kalırdı, ABD Kongresi de oturumlarına devam ederdi.
Noel'in tarihini inceleyen "Noel: Samimi bir Tarih" (Christmas: A Candid History) kitabının yazarı, Ioaw'daki Morningside College'de dini çalışmalar profesörü Bruce Forbes, ABD'deki Presbiteryenler, Baptistler, Quakerlar, Metodistler ve bağımsız cemaatçiler (Congregationalists) gibi ana mezheplerin 19. yüzyılın sonuna kadar ya Noel'i görmezden geldiklerini ya da aktif olarak taraftarlarının Noel'i kutlamaması için çalıştıklarını belirledi.
Noel'in reddinin kökenleri, İncil'de, 25 Aralık gününün İsa'nın doğum günü olduğunu söyleyen kayıtların bulunmamasına ve ilk Hristiyanlardan sonra ortaya çıkan geleneklere karşı duyulan kuşkuya dayanıyor.
İngiliz sömürgesi döneminde ABD'nin New England eyaletinde Noel yasa dışı bile ilan edilmişti.
Teksas Üniversitesi tarih profesörü Penne Restad, Noel'in yaygın biçimde kutlanan bir bayram olmasında, 19. yüzyılda "dinin ehlileşmesinin" büyük etkisi olduğunu belirtiyor.
Restad, Noel'in açık dini önemini yitirmesi ile birlikte bir aile merkezli bayram haline geldiğini söylüyor.
Bununla aynı zamanda Noel'de ağaç süsleme ve hediye verme, orta sınıf için bir statü sembolü haline geldi.
Noel'in bayramlar arasında başat bayram haline gelmesi teolojide değil, kültürdeki değişmeden kaynaklanıyor.
Restad, "Amerika'da halkın rahiplerin değil, rahiplerin halkın peşinden gittiği söylenir. Noel'in bu hale gelmesi dini bir değişimden çok toplumsal bir değişimdi. Ev ve pazarın kiliseden daha fazla etkisi vardı" diyor.
KARŞI ÇIKIŞ GEREKÇESİ
İşte kısmen tam da bu nedenle Tanrının Birleşik Kilisesi gibi kiliseler Noel'i bayram olarak kutlamayı reddediyor. Bu tür kiliseler, bir bayramın uygun olup olmadığını, kültür ve toplumdan çok, ilahi emirlerin belirlemesi gerektiğini savunuyor.
Noel'i reddeden kiliselerden, Tanrının Birleşik Kilisesi'nin Başkanı Clyde Kilough, "Noel ve onunla ilgili geleneklerin İncil'le bir alakası olmadığı bilinen, sıradan bir şeydir. Teolojik soru oldukça açıktır: İnsanların paganlığın en popüler (yaygın) kutlamalarını benimseyerek Tanrı'ya tapmaları ve bu insanlara Hristiyan demek, Tanrı için kabul edilebilir bir şey midir?"


aLinti..


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:04.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net