IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By No1

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Eylül 2016, 17:18   #1
Çevrimdışı
No1
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hristiyanlıkta Önemli İnsanlar




VAFTİZCİ(HZ.) YAHYA

M.S.27 yıllarında Şeria nehrinde İsa peygamberi vaftiz(suyu yolu ile günahlardan arınma) etmesiyle mesihlik yolunda en büyük etkiyi bırakan kişi olarak çıkıyor karşımıza. Bir yahudi olan Zekeriya’nın oğludur. Müslümanlar, Sabiiler (Mandenistler) ve Bahailer tarafından peygamber olarak kabul edilsede; Hristiyanlarca “elçi, öncü, müjdeci” olarak görülür ve aziz alarak kabul edilir. Tarihcilere göre Yahya ile karşılasan İsa’nın hayatı, ögreti ve fikirleri tamamen değişerek bir idol’e dönüşür.

HAVARİ YEHUDA(İŞKARİYOT)

İsa peygamber’in 12 öğrencisinden biri olan ve”katil (30 gümüş dinar’a İsa’yı ele vererek ölümüne sebep olduğu için) veya “şeytanın yardımcısı”olarak anılan havaridir. Son yıllarda keşfi yapılan ve “Yehuda İncili” olarak anılan (M.S 220-330 yazıldığı sanılan orjinalinde 62 sayfası olan fakat günümüzde 26 sayfadan bölümleri olan) kitap’ta Yehuda’nın bakış açısıyla İsa’nın başından geçenler anlatılmaktadır. Özet olarak; İsa, kendisinden önce gelen mesihlerin yahudi halkı esaretten kurtarmak için acı çekerek kurban edildikleri bilmekteydi. Bunun üzerine “son yemek”te Yehuda’nın kulağına “üzerine düşeni yap” diye fısıldar.Yehuda öğretmeni tarafından kendine verilen görevi yerine getirir fakat çevre baskısına dayanamayarak kendini asar. Görülen o ki; Yehuda, İsa’nın mesihlik kariyerinde önemli bir rol almıştır.

MAGDALALI (MECDELLİ) MERYEM (MARİA, MARY)

İsa’nın ögrencisi ve havarisi olmamasına rağmen ona inanan ve yardımını esirgemeyen azize’dir.Uzun yıllar katolik kilisesince “fahişe” imajı verilmiş olmasına rağmen, İsa’nın meshilik yolundaki kilit isimlerden biridir. Şöyle ki; Romalılarca çarmıh’a gerilerek öldürülen İsa,yı bir magara mezarına koyan Aramatlı Yusuf,yahudi din adamlarının baskısı üzerine magaranın girişini büyük ve ağır bir taşla kapatırır.

Daha sonra romalılarca mağara çevresine nöbetciler yerleştirilir. İceri girmek ve dışarı çıkmak mümkün değildir. İsa’nın ölümünün ikinci gününde naaşı yıkamak için gelen Meryem ve yanındakiler mağaranın açık olduğunu ve cesedin olmadığını görerek şok olurlar. Meryem’i önemli kılan olaylar zinciri bundan sonra başlar. İsa’nin ögrencileri ve annesine olayı haber vermek için yola çıkan Meryem’in karşısına İsa çıkar.Meryem’e “göğe yükseldiğini ve babasının yanında olduğunu”söyler.

AZİZ PAVLUS (SAUL)

İsa mesih’in öğretilerinin bir din olma yolunda en önemli rol oynayan kişidir. Ögrencileri ve takipçileri arasında yahudi olmayan ve sonradan havari olarak görülen tek kişidir. M.S 5 yılında Tarsus’da Roma vatandaşı olarak doğan Pavlus’un hayatı M.S.34-36 yılları arasında Kudüs’teyken meydana gelen bir olayla tamamen değişir. Burada İsa öğretilerinin ilk şehidi olan Stefan’ın taşlanarak öldürülmesine tanık olur ve bu onu derinden etkiler.M.S 36-37 yıllarında Filistin’deki İsa yanlısı yahudileri Kudüs’e götürmek için görevlendirilir.

Şam yolunda İsa mesih kendisine görünerek “neden beni takip etmiyorsun?” demesi, Pavlus’un hayatındaki dönüm noktası olur. Bu olaylardan sonra İsa öğretileri Pavlus tarafından yeni bir din şeklini almaya başladı. Şöyle ki; Şam’dan Kudüs’e Kifas’la tanışmaya gider ve orada Kıbrıs’lı Barnabas aracılığıyla İsa’nın kardeşi Yakub ve diğer havariler ile tanışır. Burada kafasındaki “Hristiyanlık” dini projesi şekillenmeye başlar. Bu din sadece yahudilere ait olmamalıydı ve toplumun her kesimini kapsamalıydı.Bu nedenle Barnabas’ı yanına alarak Antakya’ya gelir ve ilk kiliseyi burada kurarlar. Artık İsa öğretileri bir dindir ve kilisesi vardır. Bundan sonraki dönemlerde Pavlus yeni dinin yayılması için 15.000 km yakın yolculuk yapar ve kiliseler kurar.


alıntı

__________________
Dayan Rüsva Etme Beni
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hristiyanlarin, hristiyanlık, hristiyanlıkta


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hristiyanlıkta Mezhepler PySSyCaT Hristiyanlık 0 31 Ağustos 2016 02:17
İnsanlar, Bitkiler, Hayvanlar ve Diğer(!) İnsanlar Aze Düşünen Beyinler 22 30 Nisan 2016 20:31
Yahudilikte ve Hristiyanlıkta Örtünme Lcia Hristiyanlık 22 26 Eylül 2015 07:06
Standart Hristiyanlıkta Kadın Hakları Lcia Hristiyanlık 0 27 Kasım 2014 23:25
Yahudilik ve Hristiyanlıkta İşkence Kalemzede İslamiyet 0 15 Ağustos 2011 01:17