IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Şubat 2021, 00:52   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hristiyan Olmak ve Kilise Ziyareti






Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


ÖNEMLİ UYARILAR

Kilise Tanrı’nın evidir. Açık olduğu saatlerde hiç çekinmeden gidip ziyaret edebilirsiniz. Eğer bir çekingenlik ya da korku duyuyorsanız bu şeytandandır. Dua edin ve duygularınıza değil Rab’be güvenin.
Kiliseye gittiğiniz ya da Hristiyan olduğunuz için kimse size para, iş, vatandaşlık, vize vermeyecektir! Bu beklentiyle Kiliselere gitmeyin, bunların teklif dahi edilmesi hakaret olarak kabul edilecektir.
Hristiyan olmak kimseyi Türklükten ya da başka bir ulustan, etnik kökenden çıkarmaz! Tanrı herkesin Tanrısıdır. Kilise’nin üyeleri hangi milletten ve etnik kökenden olursa olsunlar Mesih’in Bedeninin üyeleridir ve eşittirler. Türk ve Hristiyan olmanız sizi ülkenize düşman etmez, tam tersine vatansever yapar. Katolik Kilisesi’nin buyruklarından biri de vatanımızı sevmektir ve meşru olan devlet gücüne itaat etmektir (bkz. Katolik Kilisesi Kateşizmi 2238-2243) 
Katolik İnancı evrenseldir, tüm milletlere, uluslara ve etnik kökenlere açıktır. Herkes kendi ırkından, etnik kökeninden ve ulusundan gelen karakteristik özellikleri ve anadili ile Tanrıyla ilişki kurar. Hristiyan olmak için sizden Batılılaşmanız ya da Doğululaşmanız beklenmez, o sırada kimseniz Tanrı sizi olduğunuz kişi olarak çağırmaktadır.
Hangi politik görüş ya da siyasi partiye mensup olursanız Hristiyan olabilirsiniz. Ancak Tanrı Halkı’nın esenliği için bu görüşlerinizi Kilise içinde dile getirmemeli ve tartışmamalısınız. Bunu yapan bir rahip dahi olsa bunun yerinin kilise olmadığı konusunda uyarabilirsiniz.
Kiliseye bilgi almak için gidenler hemen her zaman cemaat ve rahip tarafından güler yüz ve samimiyetle karşılanırlar. Ülkemizdeki durumlardan ötürü güvenliklerinden çekinen cemaat size neden orda olduğunuzu sorabilir. Basitçe niyetinizi (bilgi almak, vaftiz olmak, ayini izlemek, vs.) söyleyip iyi niyetinizi belli ederseniz hiçbir sorun çıkmayacaktır. Tabii ki istisnai durumlar olabilir, böyle durumda iletişim sayfasından bana mail atabilirsiniz ve size yardımcı olmaya çalışırım.
Kilise ziyaretlerinizde rahiplerden ya da cemaatten kimse size bilgi vermekle mükellef değildir. İnsanlar o an için uygun olmayabilirler. Bilgi almak konuşmak istiyorsanız rahiplerden görüşmek için uygun bir zaman rica edebilirsiniz. Genelde ayaküstü konuşmak için size vakit ayıracaklardır ama uzun süreli bir sohbet için randevu almak zorundasınız çünkü genelde dua yaşamları, cemaate olan hizmetleri yüzünden çok meşgul oluyorlar.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bir Kiliseyi ziyaret etmek
İman etmiş olun ya da olmayın Katolik Kiliselerini ziyaret edebilirsiniz ve ayinlere katılabilirsiniz. İman etmemiş olanlar ayine katıldıkları zaman ibadet eden insanların dikkatini dağıtmamak için arka / orta sıralarda oturup ayini izleyebilirler. Hemen her kilisede Türkçe ayin yapıldığı için ne söylendiğini ve yapıldığını kısmen anlayabilirsiniz. İmanlı insanların ibadetine iştirak etmek zorunda değilsiniz, yani sözleri söylemeden, ayağa kalkıp diz çökmeden, sessizce oturabilirsiniz. Sizden tek beklenen sessiz olmanız, telefonunuzu sessizde tutmanız ve dikkat dağıtmamanızdır. Giyim kuşam olarak omuzları kapalı ve dekoltesiz, bacaklarınızı dizinize kadar örten bir kıyafet yeterlidir. Bundan daha açığı Tanrı’nın evi ve bir ibadethane olan kiliseyi ziyaret etmek için uygun olmayacaktır.

İmanlı kardeşlerim ise diğer imanlı kardeşlerimizi izleyip ibadete iştirak edebilirler. Ama ilk seferinde sadece oturup izlerseniz kimse size neden katılmadığınızı sormaz. Kilisede ziyaretçiler için en büyük kural: VAFTİZSİZ İNSANLAR EFKARİSTİYA (yani kutsanmış ekmek ve şarap) ALMAMALIDIRLAR. Bu dinen küfür olur, çünkü henüz vaftiz olup ve de sakramental hayata girip günah çıkararak günahlarından arınmamış kişiler Rab’bimiz İsa Mesih’in gerçekten bedeni, kanı, ruhu ve Tanrılığı olan Efkaristiya sakramentini almamalıdır. Lütfen bu konuda özenli olun.

İmanlı kardeşlerin Efkaristiya sırasına girip, sağ elleri sol omuz, sol elleri sağ omuzda olacak şekilde kollarını önlerinde çapraz yaparlarsa rahip kişinin vaftizsiz olduğunu anlar ve ona efkaristiya yerine kutsama verir. Çok nadiren de olsa yeni gelmiş yabancı bir rahip varsa bu hareketi önceden görmemiş olabilir. Ne olursa olsun Efkaristiya almayın. Ancak kutsama alarak kendinizi Kilisenin ve Mesih’in bir üyesi gibi hissedebilirsiniz. Çünkü vaftiz olma süreci uzundur (aşağıda açıklayacağım) ve bu sürede hiç değilse kutsama almak ruhsal ve duygusal olarak yardımcı olacaktır.

İman İkrarı
Eğer Hristiyan olmak istiyorsanız aşağıdaki iman ikrarlarını okumalı ve yazanları tüm aklınızla, kalbinizle ve gücünüzle kabul etmelisiniz. Bu duaları hem ayinde hem de kişisel dua hayatınızda da sık sık okuyacaksınız:

Havarilerin iman ikrarı
Göğü ve yeri yaradan her şeye kadir Peder Tanrı’ya ve O’nun biricik Oğlu Rab’bimiz Mesih İsa’ya; O’nun Kutsal Ruh’tan rahme düştüğüne, bakire Meryem’den doğduğuna, Pontius Pilatus hükmünde ızdırap çektiğine, çarmıha gerildiğine, öldüğüne ve gömüldüğüne, cehenneme indiğine ve üçüncü gün ölüler arasından dirildiğine, göğe çıktığına, her şeye kadir Peder Tanrı’nın sağında oturduğuna, oradan geri gelip dirileri ve ölüleri yargılayacağına inanıyorum. Kutsal Ruh’a, kutsal Katolik Kilise’ye, azizlerin birliğine, günahların affına, bedenin dirilişine ve ebedi hayata inanıyorum. Amin.

İznik-İstanbul iman ikrarı
Bir tek Tanrı’ya; yerin ve göğün, görünen ve görünmeyen tüm varlıkların yaradanı, her şeye kadir Peder Tanrı’ya inanıyorum. Bir tek Rab’be; tüm asırlardan önce Peder’in Oğlu olmuş, Tanrı’nın biricik Oğlu, Mesih İsa’ya inanıyorum. O, Tanrı’dan Tanrı, Nur’dan Nur, gerçek Tanrı’dan gerçek Tanrı’dır. Yaratılmamış Oğul olmuştur, Peder ile aynı özdedir ve her şey onun aracılığıyla yaratılmıştır. Biz insanlar ve kurtuluşumuz için gökten inmiş, Kutsal Ruh aracılığıyla bakire Meryem’den vücut alıp insan olmuştur. Pontius Pilatus hükmünde bizim için çarmıha gerilmiş, acı çekmiş ve gömülmüştür. Kutsal Yazılara göre üçüncü gün dirilmiş, göğe çıkmış ve Peder’in sağında oturmaktadır. Dirileri ve ölüleri yargılamak için şanla tekrar gelecek ve O’nun hükümdarlığı son bulmayacaktır. Peygamberler aracılığıyla konuşmuş olan, Peder ve Oğul’dan çıkıp, Peder ve Oğul ile birlikte tapılan ve yüceltilen, Hayatın kaynağı ve Rab olan Kutsal Ruh’a inanıyorum. Kutsal, Katolik, Havarisel, tek Kilise’ye inanıyorum. Günahların affedilmesi için tek bir vaftizi kabul ediyorum. Ölülerin dirilişini ve ebedi hayatı bekliyorum. Amin.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Vaftiz olma süreci
Hristiyan olmak isteyen kardeşlerimin vaftiz olması zorunludur çünkü Rab’bimiz Mesih İsa bunu bir buyruk olarak bize vermiştir. Vaftiz sakramenti ile ilgili daha detaylı bilgiyi Katolik Kilisesi Kateşizminden bulabilirsiniz.

I – Başlangıç
Kiliseye gidip bir rahip ile konuştuktan sonra hem onların sizden hem de sizin kendinizden emin olmanız için 1-2 ay kadar ayinlere katılmanız istenir. Bu süreç sonunda yazılı bir dilekçe ile Hristiyan olmak istediğinizi belirtirsiniz ve katekümenliğe (yani öğrenciliğe) kabülünüz yapılır ve resmi olarak Kilise’nin bir üyesi olursunuz. 18 yaş altı kardeşlerim, Türkiye Cumhuriyeti kanunları gereği, Kilise’ye ilk gidişlerinde velileri ile gitmelidirler ve de velileri ‘çocuklarının vaftiz dersi alıp Hristiyan olmasına izin verdiklerini’ belirten bir dilekçe yazmalıdırlar.

II – Katekümenlik
Katekümenliğe kabulünüz bir ayin ile yapılır. Ayinde kilisenin kapısında kutsal yağ ile takdis edilirsiniz, iman ikrarını okursunuz ve Mesih’in Kilisesine resmi olarak girişiniz yapılmış olur. Katekümen eğitiminiz diyoseze göre 2 ila 3 yıl arası sürecektir. Her hafta (genellikle ayinlerden hemen önce) size inancımızın doktrinleri, ayin düzeni ve genel bilgiler verilecektir. Soracağınız tüm sorulara bu eğitim boyunca cevap verilecektir. Dolayısıyla bu uzun ama güzel bir süreçtir.

Vaftiz olmak için boşuna acele etmeyin çünkü din değiştirmek çok ciddi bir iştir ve bir mühendislik diploması almak için 4 yıl okumak gerekirken ruhunuzun ebedi kaderini belirleyecek bu kararı alırken 2-3 yıl eğitilmeniz boşuna bir iş değildir. Hristiyan ailelerde doğup bebekken vaftiz edilen çocuklar bile konfirmasyon almadan önce yıllarca eğitilirler (hem aileleri hem de Kilise tarafından). Eğer verilen bilgileri ve daha fazlasını zaten bildiğinizi düşünüyorsanız gene de alçakgönüllü olmalı ve bu süreyi sebatla beklemelisiniz. Çünkü alçakgönüllülük diğer tüm erdemleri bir arada tutan zincirdir. Alçakgönüllü olmadan Hristiyan olamazsınız!

III- Son çağrı ve sınav
Katekümenlik eğitimizin sonunda son çağrı ayininiz yapılır. Episkopos kulaklarınıze ellerini koyar ve “effata!” (Markos 7:34) yani “açıl” der. Kutsal yağ ile takdis edilirsiniz. Daha sonra belirlenen yer ve zamanda sizi eğiten rahipten farklı bir rahip ile görüşürsünüz ve size inancımızla ilgili basit bir kaç soru sorar (örn. Kutsal Ruh nedir?). Tüm bunlardan sonra eğer aldığınız eğitimdeki tüm iman esaslarını kabul ediyorsanız yine önceden kararlaştırılan bir zamanda vaftiz edilirsiniz. Hristiyan ailede doğan bebeklerden farklı olarak vaftiziniz ve konfirmasyonunuz (vaftizi güçlendirme sakramenti) aynı gün yapılır ve de ilk Efkaristiya’nızı alırsınız. Böylece Mesih’in Mistik bedeni olan Kilisenin resmi bir üyesi olursunuz. Artık size lütuf üzerine lütuf verecek olan Efkaristiya, itiraf (günah çıkarma), evlilik, ruhbanlık, ve hastayken yağ ile takdis edilme sakramentlerini alabilirsiniz.

Şehrinde Katolik Kilisesi olmayan imanlılar
Eğer şehrinizde Katolik Kilisesi yoksa ancak aşağıda adresini verdiğim Kiliselerden birine hiç değilse ayda bir gidebilecek durumunuz varsa gidip rahip ile bu durumunuzu konuşabilir ve her hafta olmasa da daha seyrek aralıklarla ders alıp, ayine katılıp vaftiz olabilirsiniz (bu durumda katekümenlik süreniz de biraz uzayabilir).

Fakat başka şehre seyrek aralıklarla da olsa gidecek durumunuz yoksa dua etmeli ve Tanrı’ya güvenmelisiniz. Elinizde olmayan nedenler ile günaha giremezsiniz ve iman yolculuğunuzda size yön verip, sizi istediği yöne götürecek olanın Tanrı olduğunu bilmelisiniz. Böyle bir durumda bol bol dua edin, Kutsal Kitap okuyun, bu sitedeki ve iPieta programındaki içerikle kendinizi ruhsal olarak besleyin.

Şehrinizde Katolik kilise yok ama Protestan kilise varsa bile Protestan kiliselere gitmeyin zira başındaki önderlerin hiçbir yetkisi yoktur. Kendi fikirlerine ve de şahsi Kutsal Kitap yorumlarına göre öğreti veriyorlar. Dahası Protestan kiliselerde sakrament olmadığı için evde oturup dua etmenizle Protestan bir kil[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]seye gitmeniz arasında fark olmayacaktır. Olacak tek fark evde Katolik kaynaklardan doğru öğretiye ulaşabilecek iken Havarisel yetkisi olmayan kiliselere gidip yanlış öğretiler alıp iman hayatınızı tehlikeye sokabilirsiniz. Bunu mezhepçilik ya da düşmanlık olarak görmeyin.

Durumunuz yoksa, Katolik Kilisesi dışında bir yere gitmek yerine, Rab sizin için belirlediği yolu açana kadar evde kendi kendinize duada kalın ve ruhsal olarak beslenin. Katolik Kilise’de vaftiz olmadan ölseniz dahi vaftiz olma isteğiniz ve imanınız nedeniyle “istek vaftizli” sayılırsınız ve buna göre yargılanırsınız. İmanınız nedeniyle zaten kalben Hristiyan sayılırsınız. Unutmayın İsa Mesih’in yanında çarmıha gerilen iyi hırsız vaftizli değildi ancak iman etti ve cennetlik oldu, çünkü vaftiz olacak fırsatı yoktu. Tanrı elinizde olmayan durumlar nedeniyle sizi cezalandırmaz.Vaftiz bir son değil başlangıç ve iman hayatındaki adımdır. İman esastır vaftiz ise bunun meyvesidir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


İlk adımınız: Kiliseye gitmek
Hristiyan olmak isteyen kardeşlerim aşağıda adresleri verilmiş kiliselere gidip ayinden sonra ya da önce rahip ile görüşerek Hristiyan imanına sahip olduklarını ve vaftiz olmak istediklerini belirtip bilgi alabilirler.

Vaftiz dersi veren kiliselerin adresleri şöyledir

İSTANBUL
SENT ANTUAN
İstiklal Cad. No: 325
Beyoğlu / İSTANBUL

NOTRE – DAME DE L’ASSOMPTION
Moda, Cem Sok. No: 5
Kadıköy (Moda) / İSTANBUL
Ayin Saatleri:
Pazar – 011:30 (Fransızca/Türkçe) 
Cumartesi akşam – 18:30 (Türkçe)

SAINT İSTEFANOS
Cümbüş Sok. No: 8
Yeşilköy / İSTANBUL
Ayin Saatleri:
Pazar – 09:30 (Türkçe) 
Hafta içi ve Cumartesi akşam – 18:00 (Türkçe)

ANKARA
AZİZE TEREZA KİLİSESİ
Kardeşler Sokak No:15
06250, Ulus/ANKARA

İZMİR
AZİZ YUHANNA KATEDRALİ
Şehit Nevres Bulvarı No:29 Alsancak- Konak 
( Behçet Uz Çocuk Hastahanesi karşısı, Amerikan Kültür Derneği yani, İzmir Atatürk Lisesi arkası, Fuar’ın Montrö Kapısı’na yakın)
Katedral her gün 14:00-17:00 arası ziyarete açık. 
Her gün saat 17:00 Rozar Duası ve 17:30 Kutsal Ayin var (Türkçe) 
Pazar günleri ise sabah 10:00 İngilizce, öğle 12:00 Türkçe Ayin var.

HATAY
AZİZ PETRUS VE PAVLUS 
TÜRK KATOLİK KİLİSESİ
Kurtuluş Cad. Kutlu Sok. No: 6
Antakya / HATAY
Ayin saati:
Pazar – 17:00

MERSİN
SAINT ANTOINE
Latin Katolik Kilisesi
Uray Cad. No: 12
Mersin
Ayin Saati:
Pazar – 11:00

ADANA
AZİZ PAVLUS KİLİSESİ
Tepebağ Mah. 10 Sok. No: 31 ADANA
Pazar günü 11.00 (Türkçe)
Pazartesi’den Cuma gününe kadar:
saat 8.00 (Türkçe)

SAMSUN
MATER DOLOROSA KİLİSESİ
Belde Sok. No: 1, 2. Ulugazi Mah. Samsun
Pazar günü – 12:00

Vaftiz olduktan sonra istediğiniz Katolik Kilisesinde ayine girebilirsiniz.

Pax Christi,
Augustinus Demirbaş, O.P.





Veritasdei..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hristiyan olmak ve kilise ziyareti


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hristiyan ve hristiyan olmayan ölüler, şehitler için edilebilecek dualar PySSyCaT Hristiyanlık 0 24 Ekim 2017 19:18
Hristiyan Felsefesi Elysian Felsefe 0 16 Mayıs 2014 16:16
Kilise Kalemzede Hristiyanlık 0 21 Ağustos 2011 01:05
Hristiyan mezhebleri Freedom Hristiyanlık 0 06 Şubat 2010 00:39
Hristiyan teolojisi Metin Hristiyanlık 1 10 Mart 2009 20:18