IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   İç Anadolu Bölgesi (https://www.ircforumlari.net/ic-anadolu-bolgesi/)
-   -   iLLer\kAySeri (https://www.ircforumlari.net/ic-anadolu-bolgesi/189968-iller-kayseri.html)

konTes 22 Mart 2009 01:34

iLLer\kAySeri
 
Kayseri ili, İç Anadolu Bölgesi'nde bir ildir. Dünya'nın en eski şehirlerinden biri olan Kayseri, klasik çağlarda Kapadokya adı verilen bölgededir. Kızılırmak'ın güneyinde bulunan bu bölge, Tuz Gölü'nden Fırat nehrine kadar uzanır. İpek Yolu buradan geçer.

konTes 22 Mart 2009 01:36

Cevap: iLLer\kAySeri
 
Etimoloji

Kayseri kentinin adı Latince Caesarea, Yunanca καισαρία (kaysaria) adı Arapça biçiminden Türkçeleştirilmiştir. Eski isimleri Mazaka ve Kaisareia (Fransızca Césarée)'dır.
Kayser veya kaysar (Arapça ve Osmanlıca: قيصر), Roma ve Doğu Roma (Bizans) imparatorlarına verilen Caesar (Yunanca: καισαρ, kaisar) ünvanının İslam ülkelerinde kullanılan biçimidir. Osmanlı sultanları II. Mehmed'ten başlayarak resmi sıfatları arasında Kayser-i Rum ünvanını da kullanmışlardır.
Caesar asıl olarak Roma'lı devlet adamı Caius Julius Caesar'ın (MÖ 100-44) lakabıdır (cognomen). Caesar'ın manevi oğlu olan ilk Roma imparatoru Octavianus Augustus, onursal bir ünvan olarak Caesar lakabını benimsemiştir. Daha sonraki Roma imparatorları da Caesar ve Augustus ünvanlarını bir arada kullanmışlardır.
Rus hükümdarları, Caesar adının Rusça biçimi olan tsar (Rusça: цар, çar) ünvanını 1453'te İstanbul'un Türkler tarafından fethinden kısa bir süre sonra benimsemişlerdir. Adlandırmanın amacı, Osmanlı sultanlarının Rum kayserliğine varis olma iddiasına karşı koymak ve Bizans tahtının mirasında hak iddia etmektir
Kutsal Roma Germen İmparatorluğu (961-1804), Avusturya İmparatorluğu (1806-1918) ve Alman İmparatorluğu (1871-1918) da Latince Caesar ve Almanca Kaiser ünvanlarını kullanmıştır. Özellikle son Alman imparatoru II. Wilhelm (1888-1918), Kaiser ünvanını ön plana çıkarmıştır. Türkçe kullanımda Alman imparatorunun lakabı çoğu zaman kayzer, eski Rum ve Osmanlı hükümdarlarının lakabı ise kayser imlasıyla yazılır. Ayrıca Yılanlıdağın zirvesinde dönemin en büyük Kapadokya Kralına ait olan mezar kabri keşfedilmiş, çevresinde çok eski tarihi bir kale ve kale ortasında bir darphane de bulunmuştur. Kale içindeki kazılarda ele geçen bir tablete göre bu dağ üzerinde gizli bir yerde yeraltı şehri ve hazineler bulunmakta olduğu iddia edilmektedir..

konTes 22 Mart 2009 01:42

Cevap: iLLer\kAySeri
 
Özellikler
  • Türkiye'nin önemli volkanik dağlarından olan 3917 metre yüksekliğindeki Erciyes Dağı, Kayseride bulunmakta. Erciyes Dağı'ndaki Erciyes Kayak Merkezi Türkiye'nin önemli kayak merkezlerindendir.
  • Şehir ayrıca Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden biri olan Erciyes Üniversitesi'ne ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye'nin köklü üniversitelerinden olan Erciyes Üniversitesi Kayseri'dedir, kuruluş tarihi 1978.
    Bazı ünlü iş adamları, Kadir Has,Tuncay Aydoğdu, Kemal Dedeman ve Tuncay Özilhan gibileri Kayserilidir. Sabancıların kökeni de Kayseridir.
  • Kayseri şehri yollarının genişliği ile dikkat çeker.
  • Kayseri sanayi açısından epey yol katetmiştir ve Türkiye'nin önde gelen sanayi şehirlerinden birisidir. Pek çok ünlü marka Kayseri'den gelir. Kayseri; pastırma, sucuk ve mantısıyla meşhurdur.
  • Türkiye'nin 32 bin kişilik ilk üstü tamamen kapalı stadının 2008 yılı sonunda Kayseri'de yapılması planlanmaktadır ve ihalesi yapılmış; inşaasına başlanmıştır.

konTes 22 Mart 2009 01:46

Cevap: iLLer\kAySeri
 
Sektörler itibarı ile Kayseri

Medya

Kayseri il merkezinde, 7 günlük siyasi gazete, 5 yerel televizyon ve RTÜK'e kayıtlı 16 radyo ve 1 tane yerel internet sitesi bulunmaktadır. Günlük gazetelerinden Erciyes Gazetesi web ofset, diğerleri ise tabaka ofset sistemi ile basılmakta olup, Basın İlan Kurumu'nun Kayseri'de şubesi bulunmaktadır. Erciyes tv, Elif Tv, Kay tv, Kanal 38 ve Erciyes Üniversitesi tarafından yayınlanmakta olan Kampüs tv ile Kayseri medyası oldukça gelişme göstermiştir.

konTes 22 Mart 2009 01:47

Cevap: iLLer\kAySeri
 
Sanat

Sosyo-Ekonomik gelişmişlik endeksi

İllerin Sosyo ekonomik gelişmişliklerinin takip edildiği indekse göre Kayseri 1996 yılında 15'i sıradayken, en son 2003 yılında hazırlanan ve 2004 Mayıs'ında yayınlanan indekste ise 19.'dur. Sıra değişimi -4'dür. Her iki indeks çalışmasında da Kayseri, 2. derece gelişmiş iller arasında yer almıştır.

konTes 22 Mart 2009 01:48

Cevap: iLLer\kAySeri
 
Tarım

Tarım, Kayseri ekonomisinde sanayi, ticaret, ulaştırma sektörlerinden sonra gelmektedir. 671.000 hektar arazi tarımda kullanılmaktadır. Bu miktar il topraklarının %40'ına karşılık gelmektedir. İl sanayisinin %13'ü tarım dışı, %6'sı çayır-mera, %41'i orman fundalıktır. Tarım arazisinin %48'i tahıl ekimine ayrılmakta %42'si ise nadasa bırakılmaktadır. Kalanı baklagillere, endüstriyel bitkilere, yağlı tohumlara, yumru bitkilere, sebzelere ve meyveciliğe ayrılmıştır. 607.000 hektar sulanabilir arazinin 150.000 hektarı ekonomik olarak sulanabilmektedir. Sulama kapasitesi artarken sulu tarımda verim 5-6 kat artacağından sulama projeleri inşaatları sürdürülmektedir.

konTes 22 Mart 2009 01:49

Cevap: iLLer\kAySeri
 
Hayvancılık

Kayseri'de küçük ve büyükbaş hayvancılık Türkiye ortalamasına yakın olup, küçükbaş potansiyeli büyükbaş potansiyeline göre daha fazla gelişmiş durumdadır. Kanatlı hayvan varlığı Türkiye ortalamasının iki katı seviyesindedir. Kayseri'de üretilen hayvansal ürünler içerisinde parasal değer olarak ilk sırayı et, ikinci sırayı süt, yumurta da üçüncü sırayı almaktadır. Beyaz et 4. ana üründür. Kayseri'de tatlısu balıkçılığı da sürekli gelişmektedir.

konTes 22 Mart 2009 01:50

Cevap: iLLer\kAySeri
 
Ormancılık

Kayseri orman potansiyeli bakımından zengin değildir. Türkiye orman varlığının %0,5'i Kayseri'dedir. Kayseri'de 22000 hektar normal ve 85000 hektar bozuk olmak üzere 107000 hektar orman arazisi bulunmaktadır. Orman yapısının zayıflığı orman ürünleri üretimini de sınırlamaktadır.

konTes 22 Mart 2009 01:51

Cevap: iLLer\kAySeri
 
Sanayi

Küçük sanayi siteleri ve organize sanayi bölgeleri sanayi sektörünün altyapısı olarak değerlendirilebilir. Kayseri'de KSS kapsamında 3500'e yakın işyeri yapılmıştır. İlde 8 KSS faaliyet göstermektedir. Kayseri'de 6 organize sanayi bölgesi bulunmaktadır. 1. Organize Sanayi Bölgesi dışındaki Mimarsinan Organize Sanayi ve İncesu Organize Sanayi bölgeleri 2005 yılında faaliyete başlamıştır ve henüz sanayiye katkıda bulunmamaktadırlar. Sanayi altyapısı çerçevesinde Kayseri Serbest Bölgesi de önemli görülmektedir. Kayseri Serbest Bölgesi Türkiye'nin en büyük serbest bölgesi alanına sahiptir.Kayseri Serbest Bölgesinde 2007 yılı verilerine göre 43 tesis faaliyet göstermektedir. Kayseri 1. organize sanayi bölgesinde 2006 yılı itibariyle 711 sanayi tesisi bulunmaktadır.

konTes 22 Mart 2009 01:52

Cevap: iLLer\kAySeri
 
Ticaret

Ticaret sektörü, gerek sanayileşme ve kentleşme olgularıyla olan iki yönlü bağlantısı ve gerekse yarattığı gelir ve istihdam açısından Kayseri için çok önemlidir. Sanayi yapısı ile tarım ve hayvancılık potansiyeli Kayseri'deki mevcut ticari hayatın gelişmesinde önemli bir yer tutmaktadır.
Kayseri'nin sanayi üretim kapasitesi ve çeşitliliği dış ticareti de geliştirmiştir. takribi bir buçuk milyar dolar ihracat gerçekleştirilmektedir. İlde 20000'i aşkın ticaretle uğraşan işyeri vardır. Kayseri'de bankacılık da gelişmiştir.

konTes 22 Mart 2009 01:56

Cevap: iLLer\kAySeri
 
Yatırım ortamı

Gelişim bileşenleri açısından Kayseri yeterli bir ildir.
Sanayinin gelişimini sürdürmesi açısından Kayseri'nin avantajlı olduğu ve olmadığı durumlar irdelendiğinde, dezavantajlı durum görülmemektedir.

konTes 22 Mart 2009 01:59

Cevap: iLLer\kAySeri
 
Madencilik

Kayseri maden varlığı açısından zengin sayılabilecek bir ildir. Kayseri'nin maden ve diğer yeraltı zenginlikleri varlığı şu şekildedir:
Asbest, bakır, kurşun, çinko, demir, diyatomit, fosfat, jips, kaolen, krom, kum-çakıl, manganez, mermer, tuğla-kiremit ve turba.
Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) hazırladığı Altın Fırsatlar Raporu'nda, Kayseri ve çevresinde altın rezervleri olduğu belirtilmektedir. Aynı zaman da Kayseri maden işçiliğinde de çok yükselmiştir. Kayseri'de yaklaşık olarak 1029 maden işçisi çalışmaktadır.

konTes 22 Mart 2009 02:01

Cevap: iLLer\kAySeri
 
Sosyal yapı

Şehrin tarihten gelen kozmopolit yapısı bugün de devam etmektedir. Farklı unsurlar birbirleriyle uyumlu ve barış içinde yaşamaktadırlar.

konTes 22 Mart 2009 02:02

Cevap: iLLer\kAySeri
 
Dernek Teşkilatı

Genel Merkezi Ankara da olup resmi adı Kayseri İli Yardım Derneği'dir. Türkiye genelinde de bir çok şubesi mevcut ve kamu yararına bir dernektir.

konTes 22 Mart 2009 02:04

Cevap: iLLer\kAySeri
 
Turizm

Kapuzbaşı şelaleleri

Yahyalı ilçesinin Küçükçakır köyünün kuzeyinde bulunan Ensenin tepesinde yer almaktadır. Kapuzbaşı şelaleleri irtifa akışı itibariyle Niagara'dan (55 m), Finlandiya'da bulunan İmatra'dan (25 m), Erzurum’daki Tortum’dan (50 m), Antalya’da bulunan Düden’den (25 m) ve Manavgat’tan (5 m) daha büyüktür.

konTes 22 Mart 2009 02:08

Cevap: iLLer\kAySeri
 
Yedigöller

Yedi göller adı ile bilinen mevkide irili ufaklı yedi adet göl bulunmaktadır. 3150 m rakımda yer alan göllerin derinliği bilinmemekle beraber, bu göller kar ve buzul suları ile beslenmektedir.

konTes 22 Mart 2009 02:10

Cevap: iLLer\kAySeri
 
Sultansazlığı

Dünyanın sayılı kuş yurtlarindan biridir. Sultansazlığı, barındırdığı kuş varlığı ile Avrupa ve Ortadoğu'nun en önemli sulak alanlarından biridir. Sultan Sazlığı'nda simdiye kadar 251 kus türü tespit edilmistir. 600 bin adet ördek, kaz ve flamingo tespit edilmiştir. 17.200 hektarlık alanı kapsamaktadir. 1971 yılında alanın Orman Bakanlığı tarafından "Su Kuşları Koruma ve Üretme Sahası" olarak ilan edilmesini takiben, koruma çalışmaları başlatılmıştır.

konTes 22 Mart 2009 02:13

Cevap: iLLer\kAySeri
 
Kıranardı Kent Ormanı

850,000 metre kare yüz ölçümü ,spor ve yürüyüş alanları ve restorantlatı bulunan Kayseri'ye kara yoluyla 10 dk. uzaklıkta bir bölgedir.

konTes 22 Mart 2009 02:15

Cevap: iLLer\kAySeri
 
Erciyes Dağı

Türkiye'nin en güzel kayak pistine sahip bir bölgedir ayrıca sağlık turizmi açısındada gerek temiz veyumuşak havası gerekse dogal zengin minarelli kaynak sularıyla saglık ve kış sporları bakımından eşsiz güzelliklere sahip nadir yerlerden biridir.

konTes 22 Mart 2009 02:17

Cevap: iLLer\kAySeri
 
Spor

Şehirde futbola ve basketbola karşı büyük bir ilgi vardır.
Futbolda Türkcell Süper Lig'de mücadele eden Kayserispor ve Bank Asya 1. Ligde mücadele eden Kayseri Erciyesspor şehri temsil eder. Şehirde yaklaşık 25.000 seyirci kapasiteli tamamı koltuklu Kayseri Atatürk Stadı ve 2009 da hizmete girecek 32.000 seyirci kapasiteli tüm tribünleri kapalı, tamamı koltuklu Kayseri Kadir Has Stadı mevcuttur.
Basketbolda ise bayanlarda birinci ligde mücadele eden TED Kayseri Koleji ile temsil edilmektedir.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:01.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2025 IRCForumlari.Net Sparhawk