IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Nisan 2011, 21:42   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ankara Bala İçesi




Bala [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
BilgilerMerkez nüfusu10.385 (2009)İlçe nüfusu23.822 (2009)Yüzölçümü2.830 km²Rakım1.310 metreKoordinatlar Yönetim[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...][Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]Balâ, Arapça bir kelime olup, "yüksek", "yukarı" anlamlarına gelir.
Kuzeyinde Ankara merkez ve Kalecik kazası, doğuda Kırşehir sancağının Keskin kazası, güneyde Konya vilayeti, batıda ise Haymana kazası arazisi ile sınırlıdır. Kaza hudutları içinde kömür, demir, bakır, kil, alçı taşı ve beyaz mermer yatakları vardır. Buğday, arpa, afyon, burçak, mercimek, nohut, darı ve pamuk yetişir. Köylerinde kilim, halı, bez, pala, seccade ve heybe dokunur. Cuma günleri kasaba pazarı kurulur. 939 deve, 25.531 büyükbaş hayvan, 86.771 tiftik keçisi ve 100.388 koyun vardır. Balâ ilçesinin ilk yerleşim yerleri Kalahasanlı, Kalaali ve Bağiçi (Zıva) köyleridir. Vakıf kayıtlarında Karaali Bucağı'nda "Ahi Çomak Zaviyesi"nin kaydı geçmektedir. Bu kayıttan ahi büyüklerinin bu bölgede hakimiyetini göstermektedir.
Ankara şehir merkezine uzaklığı 69 km.Ankara'nın güneydoğusunda yer alan Balâ'nın doğusunda Kırşehir iline bağlı Kaman ilçesi, güneyinde Şereflikoçhisar ve Konya ili Kul u ilçeleri, güneybatısında Haymana ilçesi, bat ısında Gölbaşı ve Çankaya ilçeleri, kuzeyinde Elmadağ ilçesi, kuzeydoğusunda Kırıkkale ili Karakeçili ilçesi bulunmaktadır. Yüzölçümü 2530 km2 dir. İlçe, Ankara ilinin yüksek yaylalarından biri olan Kartal yaylası üzerinde, 700 metreden başlayan Kartal yaylasının 1.310 m. yükseklikteki kısmında kurulmuştur.
Balâ ilçe merkezine 35 km. uzaklıktaki Beynam Ormanları ve Kesik- köprü Barajı, Balâ ilçesinin olduğu kadar, Ankara'nın da önemli mesire yerlerindendir. Bur ası genellikle çam ormanlarıyla kaplıdır. Balâ'nın geniş ovaları olmamakla birlikte, arazisi tarıma elverişli topraklardan oluşmaktadır. İlçenin en önemli dağları Küre Dağı, Paşa Dağı, Dede Dağı, Kartal Dağı ve Beynam Dağı'dır. En önemli akarsuyu Kızılırmak ile Elmadağ'ından doğup Kızılırmak'a karışan Balaban Çayı'dır. Kızılırmak üzerinde bulunan Kesikköprü Barajı, hem sulama hem de enerji üreten barajlarımızdandır.

İlçenin ekonomisi tarım, sanayi ve ticarete dayanmaktadır. Ancak, sanayideki büyük yatırımlar yer ine küçük çaptaki atölyeler bulunmaktadır. Tarım ürünlerinin başında buğday ve arpa gelmektedir. Nadasa bırakılan arazilerin bir bölümüne ikinci ürün olar ak yağlık ve eğlencelik ayçiçeği, yeşil mercimek, nohut, fasulye, şeker pancarı, kavun ve karpuz yetiştirilir. Balâ ilçe merkezinde üç mahalle bulunmaktadır. Karaali, Kesikköprü ve Afşar Beldeleri ile toplam 57 köyü vardır


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bala
AFŞAR BELDESİ
İlçe merkezine uzaklığı 14 km. olup, 4.968 nüfusludur. Sağlık Ocağı, İlköğretim Okulu ve Çok Programlı Lise vardır.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Galatların önemli şehirlerinden olan "Aliasos", Afşar beldesindedir. Roma dönemi "Hac Yolu"nun bir güzergahı üzer inde bulunan bu yerleşim yerinde "mil taşı" vardır. Türklerin ilk iskan yerlerinden olan Afşar'da "Dut Dede" türbesi vardır.
KARA ALİ BELDESİ

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Roma dönemi "Hac Yolu"nun güzergahı üzerinde bulunan bu yerleşim yerinde, "mil taşı" vardır. Balâ ilçesinin ilk yerleşme birimlerin¬den olan Kalaali, ilçe merkezine 20 km., Balâ-Kaman Karayoluna ise 2 km. mesafede olup, 2.106 nüfusludur. "Karaali-i Balâ" olarak Balâ kazasının idari bir im merkezliği yapan nahiyede, Tarım Kredi Kooperatifi, Jandarma Kalakolu, Sağlık Ocağı ve Yalılı İlköğretim Okulu vardır.


Karaali, eğitim oranı yüksek olan bir belde olup, Milli Mücadele yıllarında yayınlanan meşhur "Ankara Fetvası"na imza atan müderrislerden Hamza (Koru) Efendi bu beldedendir. Ankara-Kayseri karayolu üzerinde, Ankara'ya 40 km., karayoluna 3 km. mesafede "Beynam" ormanları vardır. "Karaçam" türünün ağırlıklı olarak yer aldığı Beynam ormanları, özellikle gezinti ve piknik için çok uygundur. Günübirlik kullanıma açık, piknik üniteleri ve kır gazinosu bulunmaktadır. Temiz havasıyla Ankara'lıların hafta sonlarını geçirebilecekleri ve yakın mesafede olmasından dolayı kısa sürede ulaşılabilecek bir gezi ve dinlenme amaçlı mesire yeridir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
KESİKKÖPRÜ BELDESİ
Roma dönemi "Hac Yolu"nun güzergahı üzerinde bulunan bu yerleşim yerinde "mil taşı" vardır. Eski yerleşme birimlerinden olan bu beldenin, ilçeye uzaklığı 41 km. olup, 2.692 nüfusludur. Tarım Kredi Kooperatifi, Sağlık Ocağı, İlköğretim Okulu ve Faik Güngör Çok Programlı Lisesi vardır.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Kesikköprü barajı Kızılırmak nehri üzerinde 1966 yılında faaliyete geçmiştir. 1992 yılında Kesikköprü Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan Dinlenme Kampı hizmete girmiştir. Yaz aylarında öğrencilere kamp imkanı sağlayan tesisler, Ankara turizmine hizmet veren bir tesistir. Tesisler 250 yalak kapasiteli olup, her türlü kampa uygun olarak düzenlenmiştir. Kampla elektrik, sıcak su, lavabo, duş, (banyo), ilkyardım, wc, dinlenme salonları, yürüme parkurları, sportif tesisler (futbol, voleybol, basketbol sahaları, pinpon masaları, vb.) vardır. Kampa ulaşım, kamp dönemlerinde EGO Otobüsleri ile sağlanmaktadır.

Sportif balıkçılık ve kamp alanı olarak Ankara'lıların rahatça ulaşabilecekleri bir dinlenme ve mesire yeridir. Kesikköprü baraj gölünde pullu sazan, yayın balığı, tatlı su kefali, gümüş balığı, kadife balığı ve kereviz bulunmaktadır


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ankara, bala, İçesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ankara Bala Askerlik Şubesi Violent Askerlik Şubeleri 0 17 Nisan 2014 22:16
Ankara Bala İçesinin Tarihçesi Ecrin İç Anadolu Bölgesi 0 27 Nisan 2011 21:43
Ankara Ayaş İçesi Köyleri Ecrin İç Anadolu Bölgesi 0 27 Nisan 2011 21:41
Ankara Altıdağ İçesi Ecrin İç Anadolu Bölgesi 1 27 Nisan 2011 21:36
Ankara Ayaş İçesi Ecrin İç Anadolu Bölgesi 0 27 Nisan 2011 21:36