IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  vaybe sohbet

>
+
Etiketlenen Kullanıcılar

2Beğeni(ler)
  • 1 Post By aSk
  • 1 Post By CyBeR

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Aralık 2021, 20:52   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çipura Balığının Mevsimi, Özellikleri ve Faydaları




Çipura Balığının Mevsimi, Özellikleri ve Faydaları

Akdeniz’in en değerli deniz ürünlerinden olan Çipura, şefler tarafından büyük değer gören, evlerimizde ise sofralarımıza lezzet katan bir balık çeşidi. Sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmenin en kolay yollarından biri de çipura tüketmektir. Çipura balığı hakkında diğer detaylar yazımızın devamında!

Ağızda kadifemsi ve pürüzsüz bir tat bırakmasıyla bilinen, en lezzetli balıklardan çipura, olağanüstü balıklardan biri. Modern çağın süper gıdaları arasında sayılan bu balık, çeşitli vitaminlerin, minerallerin ve omega-3 yağ asitlerinin benzersiz bir karışımıdır. Sağlıklı yaşam tarzının bir parçası olarak haftada en az 2 defa çipura tüketebilir, daha uzun ve sağlıklı bir hayatın keyfini çıkarabiliriz.

Çipura Balığının Özellikleri

Tropikal, yarı tropikal ve ılıman iklimleri seven çipura, tipik bir Akdeniz balığıdır. Çoğunlukla çamurlu ve kumlu alanlarda yaşamayı sever. Kimi zaman akarsuların başlangıç alanlarında da bu balıklara rastlanabilir. Ülkemizde en çok Ege ve Akdeniz kıyılarında yaşar. Elips vücutlu çipuraların genişliği, çoğu balığa göre daha fazladır. Baş bölgesi iri, burnu küt ve ağzı düz bir şekilde olan çipuraların, göz kısımlarında ise V harfini andıran bir kısım bulunur. Çipuraların çenesi oldukça kuvvetlidir. Bu nedenle kabuklu deniz canlılarıyla bile beslenebilirler. Etçil bir balık olan çipura, omurgalı ve omurgasız canlıları yiyebilir.

Çipura balıkları, 2 yaşlarını doldurmalarının ardından daha derin sulara doğru göç ederler. Bu balıkların yumurtalama zamanı Eylül ile Aralık ayları arasında gerçekleşir. Çipura balıklarının kılçık sayısı az, et oranı fazladır. Eti sert olmasına karşın, oldukça lezzetli ve doyurucudur.

Çipura Hangi Mevsimde Tüketilmelidir?

Çipuranın mevsimi sonbahar aylarıdır diyebiliriz. Sonbahar bittikten sonra çipuraların yumurtalama dönemi başlar. Bu nedenle, çipuranın en tazesini, balık sezonunun en canlı zamanlarından olan Eylül ve Ekim aylarında tüketebiliriz. Pişirme yöntemi olarak en çok fırında çipura tercih edilir.

Çipura Balığının Faydaları Nelerdir?

Çipura, bizlere en kaliteli protein maddelerini sunmakla kalmaz, aynı zamanda sağlığımızı korumaya yardım eder. Düzenli çipura tükettiğimiz zaman omega-3 yağ asitleri, temel vitaminler ve minerallerle beslenerek daha da güçleniriz. Çipura, diğer balık çeşitlerinden farklı olarak daha düşük yağ oranına sahiptir ve kalorisi de oldukça düşüktür. Kilo vermek istiyorsak, çipurayı tercih edebiliriz. Çipura balığının diğer faydaları:

Zihinsel sağlığımıza iyi gelir.
Kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardım eder.
Bağışıklık sistemini düzenler.
Enerji verir ve yorgunluğumuzu azaltır.
Saçları ve cildi sağlıklı tutar.
Çipura Nasıl Temizlenir?

Çipurayı temizlemek için şu adımları takip edebiliriz:

Öncelikle çipuranın pullarını ayıklayalım. Herhangi bir özel aparat kullanmıyorsak, bıçakla pul ayıklama işlemi yapabiliriz.
Balığımızın yüzgeçlerini ve solungaçlarını temizleyelim. Aksi halde, piştikten sonra acı bir tat bırakabilir.
Çipuraya baştan sona çizik atalım ve iç organlarını alalım. İçindeki siyah noktaları da temizleyelim.
Son olarak balığımızı suyla iyice yıkayalım.
Çipura Nasıl Pişirilir?

Çipurayı istediğimiz pişirme yöntemiyle hazırlayabiliriz. Ancak, çipuranın en çok ızgarası tercih edilir. Böylece lezzetinden bir şey kaybetmez. Çipurayı ızgara yapmak için şunları uygulayabiliriz;

Temizlediğimiz çipuranın her iki yanına da ikişer çizik atalım.
İki yemek kaşığı zeytinyağına bulayalım ve tuzlama işlemi yapalım.
Balığımızı bir saat kadar buzdolabında dinlenmeye alalım.
Sonrasında ızgarada pişmeye bırakalım.
Her iki tarafını maksimum 15 dakika pişirdikten sonra servis yapabiliriz.

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.

Ve görüyorsun ki .. Alnımıza yazılanla ..Gönlümüze kazınan bir olmuyor…
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet bizimmekan
Alt 16 Aralık 2021, 21:10   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Çipura Balığının Mevsimi, Özellikleri ve Faydaları




Emeğine sağlık Paylaşım İçin Teşekkürler

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
çipura balığının mevsimi, özellikleri ve faydaları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Akik Taşının Özellikleri ve Faydaları Hakkında Bilgiler PySSyCaT Alternatif Tıp 0 29 Şubat 2016 20:35
Kadıköy Taşı Faydaları Ve Özellikleri Lcia Sağlık Köşesi 0 07 Ekim 2014 14:48
Keçi Sütünün Faydaları ve Özellikleri Zen Alternatif Tıp 0 15 Haziran 2014 19:12
Somon balığının faydaları + Omega-3 Sevda Deniz Ürünleri 0 28 Kasım 2012 02:00