IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Kasım 2014, 23:09   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Vitamin haplarının zararları nelerdir? Vitamin haplarının yan etkileri




Son yıllarda yeterli miktarda vitamin alamadığını düşünen insanlar gıda ve vitamin takviyelerine yöneldi. Hatta çocuğu yemek yemek istemeyen anneler bile çevresinden duyduklarına inanıp doktoruna danışmadan çocuklarına vitamin şurupları verebiliyor. Peki bu vitaminlerin yanlış kullanıldığında ya da fazla tüketildiğinde zehirlenmelere gidecek kadar ciddi problemlere yol açtığını biliyor musunuz?

Foxnews'te yer alan habere göre, birçok kişinin her gün kullandığı multivitamin gibi gıda takviyeleri hakkındaki doğruları bilmeniz çok önemli. Çünkü bazı vitaminler size yarardan çok zarar getirebiliyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi' ne göre, Amerika'da yetişkinlerin yaklaşık yarısı günde en az 1 tane multivitamin gibi gıda takviyesi alıyor. Bu da yılda vitaminler, gıda takviyeleri ve mineraller için 28 milyar dolar harcandığı anlamına geliyor.

Uzmanlar bu üç grup arasındaki farkı anlamanın önemli olduğunu söylüyorlar. Vitaminler doğal olarak oluşur, organik besinlerdir ve bu haplarda A, B, C, D, E ve K vitamini bulunuyor. Mineraller ise doğal süreçlerden geçmiş inorganik besinlerdir ve kalsiyum, magnezyum, demir ve sodyum gibi isimleri vardır. Gıda takviyeleri ise vitamin, mineral, şifalı bitkiler, çeşitli bitkileri içerir.

Vitamin ve mineraller arasındaki diğer önemli fark vitaminlerin suda ya da çözünebilir olması, minerallerin ise çözünememesidir. Yağda çözünebilen vitaminler de yağ olarak depolanabilir ve yüksek dozlarda alındığında ise tehlikeli olabilir. Ayrıca suda çözünebilen vitaminler idrar yoluyla vücuttan atılıyor. Fazla miktarda alındığında nadiren tehlike oluşturuyor.

"Journal of the American Medical Association "JAMA" isimli dergide yayınlanan çalışmaya göre, her gün içilen multivitamin 50 yaş ve üzerindeki erkeklerde kanser riskini yüzde 12 düşürüyor. Buna rağmen tehlikeli bir yanetkisi olmayan multivitaminlerin prostat kanseri riski için bir yararı olmadığı da tespit edildi.

Vitamin takviyelerinin kullanımı artsa da bazı kişilerde A vitamini eksikliği görülebiliyor. A vitamininin saf hali yumurtada, karaciğerde, kaymaklı sütte, koşu yeşil yapraklı sebzelerde ve portakal/sarı renkli meyvelerde da bulunuyor. A vitaminin saf hali olan bu retinol beta-karoten versiyonundan daha iyi emiliyor. Ayrıca birçok insan beslenme yoluyla bol miktarda B vitamini kazanabilir. C vitamini soğuk algınlığından korunmanıza veya soğuk algınlığı belirtileri azaltmada yardımcı olur. D vitamini biraz güneş ışığına maruz kalmayla harekete geçer. Aynı zamanda yağlı balıklarda, yumurtalarda ve güçlendirilmiş süt ürünlerinde bulunur.

Ancak uzmanlar E vitamini veya selenyum kullanımını yaşlı erkeklerde desteklemiyorlar. Çünkü 2008 yılında yapılan bir araştırmaya göre, günde 400 IU E vitamini kullanan erkeklerde prostat kanseri gelişme riskinin arttığı belirlendi. E vitamini kan pıhtılaşmasını engelleyebiliyor, bu nedenle kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte alınmaması gerekiyor.

Multivitaminler, hamile, emziren ya da hamile kalmayı düşünen kadınlar ile günde bin 200 kaloriden az tüketenler ya da sindirimi ve yiyecek emilimini etkileyen tıbbi koşullara sahip insanlar gibi bazı belirli gruplar için faydalı olabilir. Doktorunuz yüzde 100 vitamin takviyesi önermiyorsa, muhtemelen ihtiyacınız yok demektir. Sebze, meyve, tahıl, süt ürünleri ve protein ile dolu yiyeceklerle ihtiyacınız olan besin değerlerini alabiliyorsanız fazladan takviyeye ihtiyacınız yoktur. Aşırı miktarda yağda eriyen vitaminler (A, D, E, K vitaminleri) ise vücutta depolanır ve zehirlenmeye neden olabilir.

Vitamin takviyesine başlamadan önce bir doktora gidip gerçekten vitamine ihtiyacınız olup olmadığını anlamak için çeşitli testler yaptırmalısınız. Ayrıca kullandığınız ilaçları da doktorunuza anlatmalısınız. Çünkü bazı ilaçlar ile vitaminler etkileşime girip size zarar verebilir. İhtiyacınız olan vitamin ve mineraller için sağlıklı gıdalar (özellikle sebze, meyve, tam tahıllı yiyecekler) tüketmelisiniz. Bunun yanı sıra egzersiz, sağlıklı beslenme ve sigarasız bir yaşamı bir araya getirseniz fazladan vitamin takviyesine ihtiyacınız kalmaz.

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
etkileri, haplarının, nelerdir, vitamin, yan, zararları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Vitamin Salatası Zen Diyet Tarifleri 0 22 Kasım 2012 23:39
Grup Vitamin * Düş Müzisyenler 5 09 Kasım 2011 01:43
Doğum Kontrol Haplarının Yan Etkileri Dilara Kadın Sağlığı 0 24 Ağustos 2010 11:58
Vitamin ve Mineral Eksikliği , Vitamin ve Minarellerin Bulunduğu Gıdalar Ay Vitaminler 0 11 Temmuz 2010 11:08