IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23 Kasım 2014, 01:10   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Salofalk Yan Etkileri




Salofalk Enterik Tablet
İlaç Etken Maddesi:
Mesalazin
İlaç Marka İsmi:
Salofalk Enterik Tablet

Mesalazin Nedir?

Mesalazin aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

ülseratif kolit;
ülseratif kolitin belirtilerinin tekrarlamasının engellenmesi.

Mesalazin burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Mesalazin Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Eğer herhangi bir tür karaciğer ya da böbrek hastalığınız varsa doktorunuza bildiriniz. Böyle bir durumda Mesalazin’i güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için doz ayarlamalarına veya spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz.

Tablet ya da draje formunda hazırlanan Mesalazin’i kırmayınız, çiğnemeyiniz veya ezmeyiniz. Hapı bir bütün olarak yutunuz. Tablet ya da draje, etken maddesini midenizden bağırsaklarınıza geçtiği zaman serbest bırakacak şekilde özel olarak hazırlanmıştır.

Eğer dışkınızda çözünmemiş tabletler görürseniz, doktorunuzu arayınız.

Eğer ağır karın ağrısı, kramp, ateş, baş ağrısı ve kanlı ishal meydana gelirse; ilacı kullanmayı bırakınız ve derhal doktorunuzu arayınız.

Mesalazin Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Eğer Mesalazin’e veya asetilsalisilik asit’e (Aspirin, Asinpirine, Babyprin, Coraspin, Dispril, Ecopirin, vb. ) alerjiniz varsa bu ilacı kullanmayınız.

Eğer herhangi bir ilaca alerjiniz varsa veya aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz Mesalazin’i kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

pilor stenozu* (*pilor stenozu: Midenin oniki parmak bağırsağa açılan bölgesinin daralması.)
sülfasalazin’e (Salazopyrin En – Tab) alerji geçmişi;
konjestif kalp yetmezliği gibi bir kalp rahatsızlığı;
böbrek rahatsızlığı; veya
karaciğer rahatsızlığı.

Eğer bu durumlardan herhangi birine sahipseniz, Mesalazin’i güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için doz ayarlamalarına veya spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz.

Gebelik ya da Emzirme Döneminde Mesalazin’i Kullanabilir miyim?

FDA gebelik kategorisi B. Eğer hamileyseniz veya tedavi sırasında hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız. Mesalazin anne sütüne geçebilir ve emzirilen bebeğe zarar verebilir. Eğer bebek emziriyorsanız doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız.

Mesalazin’i Nasıl Kullanmalıyım?

Bu ilacı tam olarak size belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Bu ilacı doktorunuz tarafından size reçete edilenden daha fazla dozda veya daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz.

Tablet ya da draje formdaki ilacı bir bardak dolusu su ile birlikte alınız.

Tablet ya da draje formunda hazırlanan Mesalazin’i kırmayınız, çiğnemeyiniz veya ezmeyiniz. Hapı bir bütün olarak yutunuz.

Uzatılmış salımlı tablet formundaki ilaç, etken maddesini mideden bağırsaklara geçtiği zaman serbest bırakacak şekilde özel olarak hazırlanmıştır. Tableti kırmak etken maddenin sindirim sisteminde çok erken serbestleşmesine sebep olabilir.

Enterik kaplı tablet olarak hazırlanan ilacın ise midenizi korumak için özel bir kaplaması vardır. Tableti kırmak bu kaplamaya zarar verebilir.

Eğer dışkınızda çözünmemiş tabletler görürseniz, doktorunuzu arayınız.

Supozituvar (fitil) olarak hazırlanan ilaç ise rektal yoldan (rektum bölgesine) uygulanır. Yanlışlıkla yutmayınız.

Lavman (enema) olarak hazırlanan Mesalazin’i ise hekiminiz tarafından aksi belirtilmedikçe yatmadan önce uygulayınız. En iyi sonuçlar, ilaç uygulanmadan önce bağırsak lavmanı (temizliği) yapıldığında alınmaktadır. Lavman (enema) olarak hazırlanan ilacı uygulamadan önce şişesini iyice çalkalayınız. Lavman uygulanacak kişi sol tarafına uzanmalı, sol bacağını uzatmalı ve sağ bacağını karnına doğru çekmelidir. Lavman’ın koruyucu kapağı açılarak, vazelinli aplikatör makata, ucu karın boşluğuna bakacak yönde uygulanmalı ve ileriye doğru itilmelidir.

Aplikatör adı verilen ince, vazelinli kısım, makata iyice uygulandıktan sonra, şişe içindeki ilaç tamamen boşalıncaya kadar sıkılmalıdır, uygulama tamamlandıktan sonra ise aplikatör makattan çıkarılmalıdır. İlacın uygulandığı yatar pozisyon 30 dakika süre ile korunduğunda, ilacın bağırsakta dengeli bir şekilde dağılımı sağlanmaktadır. Ayrıca en iyi tedavi sonuçları; ilacın uygulandığı yerde gece boyunca, uzun süreli kalması sağlandığında elde edilir. Eğer mümkünse sabaha kadar bağırsaklar boşaltılmamalıdır.

Enema (lavman) olarak hazırlanan ilaç rektal yoldan (rektum bölgesine) uygulamak içindir. Yanlışlıkla içmeyiniz.

Rektal köpük olarak hazırlanan Mesalazin ise rektal yoldan (rektum bölgesine) uygulamak içindir. Tedaviden en iyi sonuç alınabilmesi için uygulama öncesinde bağırsakların boşaltılması önerilir. Rahat bir uygulama için bir ayak yerdeyken diğerinin bir sandalyeye konması önerilir.

Sprey hafifçe çalkalanır ve daha sonra aplikatör rektuma yerleştirilir. Bir kez pompaya basılarak uygulama yapılır. Aplikatör uygulama yapıldıktan 10 – 15 saniye sonra çıkarılır. İkinci kez uygulama gerekli ise, aynı işlem tekrarlanır. Uygulama sonrası aplikatör atılır. Diğer bir uygulama için yeni bir aplikatör kullanılır.

Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir doz almayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu alınız. Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti yaklaşmışsa almadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende almaya devam ediniz. Unuttuğunuz doz için ekstra ilaç almayınız.

Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız hemen bir acil servisi arayarak yardım isteyiniz.

Mesalazin’in doz aşımı belirtileri arasında şu gibi durumlar gözlenebilir: kulaklarda çınlama, baş dönmesi, baş ağrısı, uykulu olma, nefes darlığı, terleme, kusma ve ishal.

Mesalazin Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Mesalazin kullanımınız süresince yiyecek, içecek ya da aktivitelerle ilgili bir kısıtlama konusunda doktorunuzun direktiflerine uyunuz.

Mesalazin’in Yan Etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz acil sağlık yardımı isteyiniz: ürtiker (kurdeşen); aşırı mide ağrısı; nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Daha hafif yan etkiler de görülebilir, bunlar:

hafif mide bulantısı, kusma, ishal;
ateş veya diğer grip belirtileri;
kabızlık;
baş ağrısı veya baş dönmesi;
ciltte kızarıklık.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza danışınız.

Mesalazin ile Etkileşen Diğer İlaçlar Hangileridir?

Mesalazin kullanmadan önce, eğer aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız, doktorunuza bildiriniz:

azatiyoprin (Azathioprine, Azathioprine – PCH, Imuran);
merkaptopürin (Mercaptopurin, Puri – Nethol);
takrolimus (Prograf);
rifampin (Rifadin, Rifcap, Rifex);
vankomisin hidroklorür (Edicin, Vancorin, Vankomisin HCl DBL, Vankomisin HCl);
asiklovir (Klovireks – L, Acyl, Aklovir, Asiviral, Hernovir, Silovir, Virosil, Zovirax, Zovirax Forte, Silovir, Virosil);
asiklovir sodyum (Xorox, Zovirax);
aldesleukin (Proleukin);
sisplatin (Cisplatin – Koçak, Cisplatin – Teva, Cisplatin DBL, Cisplatin EBEWE, Kemoplat, Platosin – S);
ifosfamid (Holoxan);
oksaliplatin (Eloxatin, Oxebewe, Ploxal);
tretinoin (Vesanoid, Acnelyse, Tretin);
asetilsalisilik asit (Aspirin, Asinpirine, Babyprin, Coraspin, Dispril, Ecopirin vb.);
non-steroidal antiinflamatuar grubu ilaçlar [diklofenak (Cataflam, Diclomec, Dicloflam, Dolorex, Voltaren); etodolak (Etol, Edolar); ibuprofen (Brufen, Ibufen, Suprafen, Nurofen); indometasin (Endol, Endomet); ketoprofen (Profenid); meloksikam (Melox, Exen, Zeloxim); naproksen (Aleve, Apranax, Aprol, Naprosyn, Synax); piroksikam (Felden, Oksikam) vb.].

Bu liste Mesalazin ile etkileşebilecek tüm ilaçların listesi değildir ve Mesalazin ile etkileşebilecek daha farklı ilaçlar da olabilir. Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli, reçetesiz ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.

Mesalazin’i Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

Mesalazin’i oda sıcaklığında nemden ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz.

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Salofalk Enterik Tablet ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Salofalk Enterik Tablet ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Salofalk Enterik Tablet'i asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Salofalk Enterik Tablet'i sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.

UYARI! İlaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları bu sitede yer alan bilgilerin toplanması ve sunulması konusunda gereken özeni göstermiş ve bu bilgileri güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan edinmiştir. Ancak, ilaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları sitede yer alan bilgilerin doğruluğunu garanti etmez. Sitede yer alan bilgiler, hekimlerin, eczacıların, hemşirelerin veya hasta sağlığıyla ilgili diğer sağlık çalışanlarının bilgi, deneyim, yetenek ve kanaatlerinin yerine geçmeyi değil, tamamlamayı amaçlar. Herhangi bir ilaç veya ilaç kombinasyonuyla ilgili uyarı bulunmaması, bu ilaç veya ilaç kombinasyonunun herhangi bir hasta için veya sizin kişisel koşullarınız için güvenli, uygun ve etkili olduğu fikrini doğurmamalıdır. Doktor ve eczacıların direktiflerine mutlaka uyulmalıdır.

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
etkileri, salofalk, yan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sef Yan Etkileri PySSyCaT İlaçlar ve Yan Etkileri 0 19 Kasım 2014 17:58
Zofran Yan Etkileri PySSyCaT İlaçlar ve Yan Etkileri 0 17 Kasım 2014 10:12
Salofalk Lavman Ecrin İlaçlar ve Yan Etkileri 1 12 Kasım 2011 11:37
Salofalk Supozituar Ecrin İlaçlar ve Yan Etkileri 0 12 Kasım 2011 11:36
Salofalk Tablet Ecrin İlaçlar ve Yan Etkileri 0 12 Kasım 2011 11:35