IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Kasım 2014, 20:08   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Adrenalin Yan Etkileri




Adrenalin
İlaç Etken Maddesi:
Adrenalin
İlaç Marka İsmi:
Adrenalin

Adrenalin Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

Adrenalin kan damarlarını daraltan ve akciğerlerdeki hava kanallarını açan bir kimyasaldır. Bu etkiler (tesir); düşük tansiyon, hırıltı, ciddi cilt kaşıntısı, ürtiker (kurdeşen) ve diğer alerjik reaksiyon semptomlarını tersine çevirebilir.

Adrenalin aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

böcek sokması veya ısırması;
yiyecek, ilaç veya diğer alerjenlerin sebep olduğu alerjik reaksiyonlar.

Adrenalin ayrıca egzersizin tetiklediği anafilaksi (aşırı duyarlık yaratan bir antijenin vücuda girmesi ile oluşan şiddetli reaksiyonlar) tedavisinde de kullanılır.

Adrenalin otomatik enjektörleri ağır alerjik reaksiyon öyküsü olan kişiler kendi kendilerine uygulamak için yanlarında taşıyabilirler.

Adrenalin enjeksiyon burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Adrenalin Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Kalp hastalığı veya yüksek tansiyon, kalp ritim bozukluğu, kalp damar hastalığı, parkinson hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) veya tiroid bozukluğu rahatsızlıklarından herhangi birine sahipseniz bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz.

Eğer digoksin (Digoxin-Sandoz), kalp veya tansiyon ilacı, antidepresan, idrar söktürücü, tiroid ilacı, migren başağrısı ilacı, antihistaminik içeren soğuk algınlığı veya uyku ilacı ya da MAO inhibitörü grubuna ait bir ilaç kullanıyorsanız Adrenalin kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz. (Daha detaylı bilgi için ‘Adrenalin ile Etkileşen Diğer İlaçlar Hangileridir?’ başlığına bakabilirsiniz. )

Adrenalin toplardamar içine, kas içine veya deri altına enjeksiyon yoluyla uygulanır. Ancak ilacın enjeksiyon yoluyla uygulanması büyük dikkat ve deneyim gerektiren bir uygulama şeklidir. Yapılacak ufak bir hata çok ciddi sorunlara yol açabilir; bu nedenle mutlaka bir sağlık profesyonelinden yardım alınız. Adrenalin yanlışlıkla ellere veya ayaklara enjekte edildiğinde bu bölgede kan dolaşımı kaybı olur ve bu durum hissizlik yaratabilir. Eğer böyle bir durum ile karşılaşırsanız acil servise başvurunuz.

Ağır bir alerjik reaksiyonu Adrenalin kullanarak tedavi etmiş olsanız bile acil servise başvurunuz. Adrenalin enjeksiyon’un etkileri 10 ila 20 dakika içerisinde kaybolabilir dolayısıyla daha ileri tedavi ve gözlem ihtiyacınız olacaktır. Eğer ilk Adrenalin enjeksiyon kullanımı ciddi yan etkilere sebep olduysa (solunum güçlüğü, tehlikeli derecede yüksek tansiyon (başağrısı, bulanık görme, kulaklarda vızıltı, anksiyete, bilinç bulanıklığı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, düzensiz kalp atışları, nöbet gibi belirtiler. ) ) 2. kez Adrenalin enjeksiyon kullanmadan önce doktorunuza bildirmelisiniz.

Adrenalin Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Eğer belirli bazı rahatsızlıklarınız varsa Adrenalin kullanımı sizin için uygun olmayabilir ya da ilacı güvenli şekilde kullanabilmeniz için dozaj ayarlamalarına veya spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz.

Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

kalp hastalığı veya yüksek tansiyon;
kalp ritim bozukluğu;
kalp damar hastalığı;
parkinson hastalığı;
diyabet (şeker hastalığı);
tiroid bozukluğu.

Gebelik ya da Emzirme Döneminde Adrenalin Kullanabilir miyim?

FDA gebelik kategorisi C. Adrenalin'in anne karnındaki bebeğe zarar verip vermeyeceği bilinmemektedir. Hamileyseniz veya tedavi sırasında gebe kalmayı planlıyorsanız doktorunuza söylemelisiniz. Eğer bebek emziriyorsanız herhangi acil bir durum ile karşılaşmadan önce Adrenalin kullanımı ile ilgili doktorunuza danışınız.

Adrenalin’i Nasıl Kullanmalıyım?

Bu ilacı tam olarak size belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Bu ilacı doktorunuz tarafından size reçete edilenden daha fazla dozda veya daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz.

Ağır bir alerjik reaksiyonu Adrenalin kullanarak tedavi etmiş olsanız bile acil servise başvurunuz. Adrenalin enjeksiyon’un etkileri 10 ila 20 dakika içerisinde kaybolabilir dolayısıyla daha ileri tedavi ve gözlem ihtiyacınız olacaktır.

Eğer ilaç renk değiştirmişse, içinde parçacıklar varsa ya da son kullanma tarihi geçmiş ise ilacı kullanmayınız.

Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Adrenalin normalde yalnızca acil durumlarda gerekli olduğunda kullanıldığından herhangi planlı bir doz zaman çizelgesi yoktur. Doktorunuzun tavsiyesi ve rızası olmadan tekrar tekrar doz kullanmayınız.

Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız hemen bir acil servisi arayarak yardım isteyiniz.

Doz aşımı belirtileri şu gibi durumları içerebilir: Hızlı veya çarpıntılı kalp atışı, ani ve ağır başağrısı; ani hissizlik, halsizlik, güçsüzlük, bayılacakmış gibi hissetme; ani görme, konuşma veya denge problemleri.

Adrenalin Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Adrenalin toplardamar içine, kas içine veya deri altına enjeksiyon yoluyla uygulanır. Ancak ilacın enjeksiyon yoluyla uygulanması büyük dikkat ve deneyim gerektiren bir uygulama şeklidir. Yapılacak ufak bir hata çok ciddi sorunlara yol açabilir; bu nedenle mutlaka bir sağlık profesyonelinden yardım alınız. Adrenalin yanlışlıkla ellere veya ayaklara enjekte edildiğinde bu bölgede kan dolaşımı kaybı olur ve bu durum hissizlik yaratabilir. Eğer böyle bir durum ile karşılaşırsanız acil servise başvurunuz.

Adrenalin’in Yan Etkileri

Eğer ilk Adrenalin enjeksiyon kullanımı ciddi yan etkilere sebep olduysa (solunum güçlüğü, tehlikeli derecede yüksek tansiyon (başağrısı, bulanık görme, kulaklarda vızıltı, anksiyete, bilinç bulanıklığı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, düzensiz kalp atışları, nöbet gibi belirtiler. ) ) 2. kez Adrenalin enjeksiyon kullanmadan önce doktorunuza bildirmelisiniz.

Daha hafif yan etkiler de görülebilir, bunlar:

hızlı, çarpıntılı veya düzensiz kalp atışları;
terleme;
mide bulantısı ve kusma;
soluk cilt;
baş dönmesi;
güçsüzlük, halsizlik veya titreme;
başağrısı;
sinirli veya tedirgin hissetme.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Yan etkiler ile ilgili detaylı tıbbi tavsiyeler için doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Adrenalin ile Etkileşen Diğer İlaçlar Hangileridir?

Aşağıdaki ilaçlar Adrenalin ile etkileşime girebilir, bu ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız Adrenalin kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

digoksin (Digoxin-Sandoz);
idrar söktürücüler [klortalidon (Hygroton, Regroton); indapamid (Fludin, Flupamid, İndamid); furosemid (Lasix, Furomid, Desal); spironolakton (Aldacton); kombinasyon haldeki idrar söktürücüler (Moduretic, Triamteril, Aldactazide); mannitol (%20 Mannitol, %20 Mannitol-Biosel Solüsyonu), vb. ]
levotiroksin sodyum (Euthyrox, Levotiron, Tefor);
MAO inhibitörleri [moklobemid (Aurorix); rasajilin mezilat (Azilect Tablet); selejilin hidroklorür (Moverdin) ];
antidepresanlar [sitalopram (Cipram, Eslopram); esitalopram (Cipralex, Eslorex); fluoksetin (Depreks, Depset, Fulsac, Prozac);fluvoksamin maleat (Faverin); paroksetin (Paxil, Seroxat); sertralin (Lustral, Seralin); milnasipran (Ixel); mirtazapin (Remeron, Mirtaron); reboksetin (Edronax); venlafaksin (Efexor); hiperikum (Felis); amitriptilin hidroklorür (Laroxyl, Triptilin);imipramin hidroklorür (Laroxyl, Tofranil); klomipramin hidroklorür (Anafranil); opipramol hidroklorür (Deprenil, İnsidon, İnsomin); vb. ];
beta adrenerjik blokörler [atenolol (Apo – Atenol, Tensidif, Tensinor, Atexal, Nortan); karvedilol (Carvexal, Coronis, Kinetra, Dilatrend); metoprolol tartrat (Beloc, Problok, Lopresor); propranolol hidroklorür (Dideral); sotalol hidroklorür (Darob, Talozin); asebutolol (Prent); bisoprolol fumarat (Concor, Lodoz); esmolol hidroklorür (Brevibloc); oksprenolol hidroklorür (Trasicor); pindolol (Apo-Pindol, Visken) vb. ];
ergot alkaloidleri [ergotamin tartrat (Avmigran, Cafergot, Ergafein)];
kinidin içeren ilaçlar (Longacor);
klorfeniramin içeren ilaçlar (A-Ferin, Benical, Coldeks, Corsal, Forza, Katarin, Parol Hot, Tylol Hot, Tylol Hot – D, Vermidon Hot vb. );
difenhidramin içeren ilaçlar (Allenik, Allerjin, Benil, Benison, Benylin, Fenotal, Tuseptil, vb. ).

Bu liste Adrenalin ile etkileşebilecek tüm ilaçların listesi değildir ve Adrenalin enjeksiyon ile etkileşebilecek daha farklı ilaçlar da olabilir. Hekiminize reçeteli veya reçetesiz satılan, kullandığınız tüm ilaçları söyleyiniz. Bunlar; vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size reçete edilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan yeni bir ilaç kullanmaya başlamayınız.

Adrenalin’i Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

Adrenalin’i oda sıcaklığında nemden, sıcaktan ve ışıktan uzak şekilde muhafaza ediniz. İlacı dondurmayınız veya arabada saklamayınız.

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Adrenalin ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Adrenalin ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Adrenalin 'i asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Adrenalin 'i sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.

UYARI! İlaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları bu sitede yer alan bilgilerin toplanması ve sunulması konusunda gereken özeni göstermiş ve bu bilgileri güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan edinmiştir. Ancak, ilaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları sitede yer alan bilgilerin doğruluğunu garanti etmez. Sitede yer alan bilgiler, hekimlerin, eczacıların, hemşirelerin veya hasta sağlığıyla ilgili diğer sağlık çalışanlarının bilgi, deneyim, yetenek ve kanaatlerinin yerine geçmeyi değil, tamamlamayı amaçlar. Herhangi bir ilaç veya ilaç kombinasyonuyla ilgili uyarı bulunmaması, bu ilaç veya ilaç kombinasyonunun herhangi bir hasta için veya sizin kişisel koşullarınız için güvenli, uygun ve etkili olduğu fikrini doğurmamalıdır. Doktor ve eczacıların direktiflerine mutlaka uyulmalıdır.


__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
adrenalin, etkileri, yan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Adrenalin Sır İlaçlar ve Yan Etkileri 0 11 Ağustos 2013 08:11
Adrenalin Violent Sözlük 0 04 Haziran 2013 20:18
AdrenaLin? Buyrun size Adrenalin JosephiNe IF Ekstra 19 28 Ağustos 2010 16:33