IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Eylül 2011, 22:47   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sarilen 100 mg Film Tablet




FORMÜLÜ :
SARİLEN, her bir film tablet etkin madde olarak 100mg Losartan potasyum boyar madde olarak titanyum dioksit içermektedir.
SARİLEN 100mg tablet ayrıca 8.48mg (0.216mEq) potasyum içermektedir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER :
Farmakodinamik Özellikler :
Losartan potasyum, anjiyotensin II reseptör (AT1 alt tipi) antagonistidir. Losartan güçlü, sentetik ve oral olarak aktif bir bileşiktir. Bağlanma ve farmakolojik biyoanalizleri sonucu seçici olarak AT1 reseptörüne bağlandığı saptanmıştır. İn vitro ve in vivo yapılan çalışmalarda hem Losartan, hem de farmakolojik aktif karboksilik asit ****bolitinin (E–3174) anjiyotensin II’nin tüm ----olojik etkilerini sentez kaynağı veya yoluna bakmaksızın bloke ettiği anlaşılmıştır. Diğer bazı peptid anjiyotensin II antagonistlerinin aksine, Losartanın agonist etkisi yoktur. Losartan ve aktif ****bolitinin her ikisi de anjiyotensin II reseptör antagonisti olduklarından her ikisi de antihipertansif etkide rol oynar.

Losartan seçici olarak AT1 reseptörüne bağlanır ve kardiyovasküler düzenleme için önemli olan diğer hormon reseptörlerine veya iyon kanallarına bağlanmaz. Ayrıca Losartan bradikinini azaltan ADE (kininaz II) enzimini inhibe etmez. Dolayısıyla, bradikinine bağlı etkilerin artması ve ödem oluşması (Losartan %1.7, plasebo %1.9) gibi AT1 reseptör blokajı ile doğrudan bağlantılı olmayan etkiler Losartan ile görülmez.

Farmakokinetik Özellikler :
Ağızdan alınan Losartan iyi emilir ve ilk geçiş ****bolizması sonrası aktif bir karboksilik asit ****boliti ve diğer inaktif ****bolitleri oluşur. Losartan tabletlerin sistemik biyoyararlanımı yaklaşık %33’dür. Ağızdan alınan Losartanın %14’ü aktif ****bolitine dönüşür. Losartan ve aktif ****bolitinin ortalama doruk konsantrasyona ulaşma süreleri sırasıyla 1 saat ve 3-4 saattir. İlacın standardize bir yemek ile uygulanması sonrasında Losartanın plazma konsantrasyon profilinde klinik açıdan önemli bir değişikliğe rastlanmamıştır.

Hem Losartan hem de aktif ****boliti %99 ve daha yüksek bir oranda, öncelikle -----in olmak üzere, plazma proteinlerine bağlanır.
Losartan ve aktif ****bolitinin plazma klirensi sırasıyla 600 mL/dak. ve 50 mL/dak.’dır. Losartan ve aktif ****bolitinin renal klirensi ise sırasıyla 75 mL/dak. ve 25 mL/dak.’dır. Losartanın oral uygulanması sonrası dozun yaklaşık %4’ü değişmeden, %6’sı ise aktif ****bolit halinde idrar yoluyla atılır. Losartan ve ****bolitlerinin safra yoluyla da atılımı vardır. İnsanda 14C ile işaretlenmiş Losartanın oral alınımından sonra, radyoaktivitenin %35 oranında idrarda, %60’ının feçeste bulunduğu saptanmıştır.

Çocuklarda :
Losartanın farmakokinetik özellikleri 18 yaşından küçük hastalarda araştırılmamıştır.

Yaşlılarda :
Losartanın farmakokinetik özellikleri yaşlılarda (65-75 yaş) ve her iki cinste de çalışılmıştır. Losartan ve aktif ****bolitinin plazma konsantrasyonları yaşlılarda da gençlerde olduğu gibidir. Losartanın plazma konsantrasyonları kadın hipertansiyon hastalarında erkek hipertansiyon hastalarına göre iki kat daha yüksektir. Aktif ****bolitinin plazma konsantrasyonu ise her iki cinste de aynıdır.

Böbrek yetmezliği olan hastalarda :
Ağızdan alındıktan sonra Losartan ve aktif ****bolitinin plazma konsantrasyonu ve AUC değeri hafif (kreatinin klerensi 50-74 mL/dk) ya da orta şiddette (kreatinin klerensi 30-49 mL/dk) böbrek yetmezliği olan hastalarda %50-90 oranında artmaktadır. Hafif ve orta şiddette böbrek yetmezliği olan hastalarda Losartan ve aktif ****bolitinin klerensi %55-85 azalmıştır. Losartan ve aktif ****boliti hemodiyaliz ile vücuttan uzaklaştırılamaz. Sıvı kaybı olmadığı sürece böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur.

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda :
Hafif ve orta derecede alkolik karaciğer sirozu olan hastalarda ağızdan alındıktan sonra Losartan ve aktif ****bolitinin plazma konsantrasyonları genç erkek gönüllülere göre sırasıyla 5 ve 1.7 kat artmaktadır. Karaciğer yetmezliği olan hastalarda toplam plazma Losartan klerensi %50 daha düşüktür ve oral biyoyararlanımı 2 kat daha fazladır. Karaciğer yetmezliği öyküsü olan hastalarda daha düşük doz ile tedaviye başlanması önerilir.

ENDİKASYONLARI :
Losartan potasyum,

Hipertansiyon :
Losartan potasyum, tek başına ya da diüretikler dahil olmak üzere diğer antihipertansif ilaçlarla birlikte hipertansiyon tedavisinde kullanılır.

Sol ventrikül Hipertrofisi olan Hipertansif Hastalarda İnme Riskinde Azalma:
Sol ventrikül hipertrofisi olan hipertansif hastalarda inme riskini azaltmada endikedir.

Nefropatisi olan Tip 2 Diyabet Hastalarında Renal Koruma:
Losartan potasyum, hipertansiyon öyküsü olan tip 2 diyabet hastalarındaki serum kreatinin düzeylerinde yükselme ve proteinüri ile seyreden diyabetik nefropati (idrarda -----in/kreatinin > 300 mg/g) tedavisinde kullanılır. Serum kreatinin düzeyinin iki katına çıkması, son evre böbrek hastalığı (diyaliz ya da böbrek nakli gereksinimi) ve ölüm insidansının azalmasıyla ölçülen böbrek hastalığı ilerlemesini geciktirir ve proteinüriyi azaltır.

KONTRENDİKASYONLARI :
SARİLEN, bu ürünün herhangi bir bileşenine karşı aşırı duyarlılık gösteren hastalarda kontrendikedir.

UYARILAR / ÖNLEMLER :
Aşırı duyarlılık: Anjiyoödem (bkz. Yan Etkiler)

Hipotansiyon ve Elektrolit/Sıvı dengesizliği: İntravasküler hacim azalması olan hastalarda (örneğin yüksek doz diüretik alan) semptomatik hipotansiyon oluşabilir. Sıvı dengesi Losartan potasyum tedavisine başlanmadan önce düzeltilmeli veya daha düşük bir başlangıç dozu uygulanmalıdır.

Karaciğer fonksiyon bozukluğu: Farmakokinetik veriler, sirozlu hastalarda plazma Losartan konsantrasyonunun önemli derecede arttığını gösterdiği için hepatik bozukluk öyküsü olan hastalarda daha düşük bir doz ile tedaviye başlanmalıdır.

Böbrek fonksiyon bozukluğu: Renin-anjiyotensin-aldosteron sisteminin inhibisyonunun bir sonucu olarak, duyarlı kişilerde böbrek yetmezliği dahil böbrek fonksiyonlarında değişiklikler bildirilmiştir. Böbrek fonksiyonlarındaki bu değişiklikler Losartan tedavinin kesilmesiyle geri döndürülebilir.

İki taraflı renal arter stenozu, veya tek böbreği tek renal arter stenozu olan hastalarda renin anjiyotensin sistemini etkileyen diğer ilaçlar kan üre ve serum kreatinin düzeyini yükseltebilirler. Benzer etkiler Losartan potasyum ile de bildirilmiştir; böbrek fonksiyonlarındaki bu değişiklikler tedavinin kesilmesiyle geri döndürülebilir.

Gebelikte Kullanım :
Gebelik kategorisi birinci trimestır için (C), ikinci ve üçüncü trimestir için (D)’dir.
Renin-anjiyotensin sistemi üzerinde doğrudan etkili olan ilaçlar, gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterlerinde kullanıldığında, oluşmakta olan fetusta hasara hatta ölüme yol açabilir. Gebelik farkedildiğinde Losartan potasyum kullanımına en kısa zamanda son verilmelidir.

Gebe kadınlarda Losartan potasyum kullanımı üzerine herhangi bir çalışma olmadığı halde; Losartan potasyum ile hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, farmakolojik yolla renin anjiyotensin sistemine yapılan etkinin fetal ve neonatal hasara ve ölüme yol açtığını göstermektedir. İnsanlarda, renin anjiyotensin sisteminin oluşmasına bağlı fetal renal perfüzyon, gebeliğin ikinci üç aylık döneminde başlamaktadır. Bu yüzden Losartan potasyuma bağlı fetus riskleri gebeliğin ikinci ve üçüncü üç aylık dönemlerinde artmaktadır.

Emziren Anneler :
Losartanın anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Birçok ilacın anne sütüne geçtiği düşünülerek, Losartanın anne için önemi de göz önüne alındıktan sonra emzirmeye veya ilaç kullanımına son verilmesi hakkında bir karara varılmalıdır.

Çocuklarda Kullanımı :
Çocuklarda güvenilirliği ve etkinliği henüz kanıtlanmamıştır.

Yaşlılarda Kullanımı :
Losartanın güvenilirlik ve etkinlik profillerinde yaşa bağlı farklılıklara, yapılan klinik araştırmalarda rastlanmamıştır.

Araç ve makine kullanımına etkisi :
Araç ve makine kullanımına etkisi olup olmadığı bilinmemektedir. Ancak tüm antihipertansiflerde olduğu gibi kan basıncı düşüşü nedeniyle araç ve makine kullanırken dikkatli olunmalıdır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 13 Eylül 2011, 22:47   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Sarilen 100 mg Film Tablet




YAN ETKİLER / İSTENMEYEN ETKİLER :
SARİLEN hipertansiyonda kullanıldığında genellikle iyi tolere edilir. Yan etkileri hafif ve geçici olup tedavinin kesilmesini gerektirmez. SARİLEN ile bildirilen toplam yan etki insidansı plasebo ile karşılaştırılabilir düzeydedir.

Esansiyel hipertansiyonda yapılan kontrollü klinik çalışmalarda Losartan potasyum ile tedavi edilen hastaların %1 veya daha fazlasında plaseboya oranla daha fazla görülen ilaca bağlı tek yan etki baş dönmesi olarak saptanmıştır. Buna ek olarak hastaların %1’inden daha azında doza bağlı ortostatik etkiler görülmüştür. Kontrollü klinik çalışmalarda insidansı plasebodan az olmasına karşın nadiren döküntü görülmüştür.

Losartan piyasaya sunulduktan sonra aşağıdaki yan etkiler bildirilmiştir:
- Aşırı Duyarlılık: Anafilaktik reaksiyonlar, larenks ve glottisin şişmesiyle solunum yolunun engellenmesi; ve/veya yüz, dudaklar, farenks ve/veya dilin şişmesiyle oluşan anjiyoödem, Losartanla tedavi edilen hastalarda nadiren bildirilmiştir. Bu hastaların bazılarında daha önce ADE inhibitörleri de dahil olan diğer ilaçlarla tedavi edilirken de anjiyoödem oluşmuştur.

- Kardiyovasküler sistem: Anjina pektoris, ikinci derece AV blok, hipotansiyon, miyokard enfarktüsü, atriyal fibrilasyonu da içeren aritmiler, çarpıntı, sinüs bradikardisi, ventriküler taşikardi, ventriküler fibrilasyon

- Mide-Barsak Sistemi: İştahsızlık, kabızlık, ağız kuruluğu, gaz şikayeti, gastrit, kusma

- Hematolojik Etkiler: Anemi

- Kas-İskelet Sistemi: Kol ağrısı, sırt ağrısı, eklemlerde şişlik, diz ağrısı, omuz ağrısı, eklem ağrısı, artirit, fibromiyalji, kas güçsüzlüğü.

- Sinir Sistemi/Psikiyatrik Etkiler: Anksiyete, ataksi, konfüzyon, depresyon, rüya bozuklukları, hiperestezi, libido azalması, bellek bozukluğu, migren, sinirlilik, parestezi, periferik nöropati, panik bozukluk, uyku bozukluğu, tremor, baş dönmesi.

- Solunum Sistemi: Öksürük, dispne, bronşit, burun kanaması, rinit, solunum yolları konjesyonu.

- Deri Etkileri: Alopesi, dermatit, deri kuruluğu, ekimoz, eritem, ışığa duyarlılık, kaşıntı, döküntü, terleme, ürtiker

Laboratuvar Test Bulguları :
Esansiyel hipertansiyon için yapılan kontrollü klinik çalışmalarda Losartan potasyum uygulaması ile standart laboratuvar parametrelerinde önemli bir klinik değişme gözlenmemiştir. Hastaların %1.5’inde hiperkalemi (serum potasyumu >5.5mEq/L) oluşmuştur. ALT değerlerinde yükselmelere nadiren rastlanmış ve tedavinin kesilmesi ile normale dönmüştür.

BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ :
Hidroklorotiazid, digoksin, warfarin, simetidin, fenobarbital, ketokonazol ve eritromisin ile yapılan klinik farmakokinetik çalışmalarda, klinik olarak anlamlı hiçbir ilaç etkileşimine rastlanmamıştır. Rifampin ve flukonazolün, aktif ****bolitin düzeylerini düşürdüğü bildirilmiştir. Bu etkileşimlerin klinik sonuçları değerlendirilmemiştir.

Anjiyotensin II’yi veya etkilerini bloke eden diğer ilaçlarda olduğu gibi, potasyum tutucu diüretikler (Örneğin: Spironolakton, triamteren, amilorid), potasyum destekleri veya potasyum içeren tuz preparatları ile birlikte kullanıldıklarında serum potasyumunda yükselmeye yol açabilirler.

Antihipertansif ajanlarla aditif etki gösterebilir. Bu nedenle diüretik kullanan hastaların tedavisine Losartan eklendiğinde hipotansiyon görülebilir.

Diğer antihipertansif ilaçlarda olduğu gibi Losartanın etkisi indo****zin gibi non steroid antiinflamatuvar ilaçlarla azalabilir.

DOZAJ VE UYGULAMA :
Losartan potasyum diğer antihipertansif ilaçlarla birlikte kullanılabilir. Aç ya da tok karnına kullanılabilir.

Hipertansiyon :
Çoğu hasta için başlangıç ve idame dozu günde bir kez 50mg’dır. Maksimum antihipertansif etki, tedavinin başlangıcından 3 ile 6 hafta sonra elde edilir. Bazı hastalar doz günde bir kez 100mg’a çıkarıldığında ek bir yarar görebilirler.

İntravasküler hacim azalması olan hastalarda (Örneğin: Yüksek doz diüretik alan) başlangıç dozu olarak günde bir kez 25mg’lık doz düşünülmelidir (bkz. Uyarılar/Önlemler).

Sol ventrikül hipertrofisi olan hipertansif hastalarda :
Çoğu hasta için başlangıç dozu günde bir kez 50mg’dır. Kan basıncı yanıtına göre günde tek doz 100mg’a çıkarılmalıdır.

Tip 2 diyabetik nefropati hastalarında :
Çoğu hasta için başlangıç dozu günde bir kez 50mg’dır. Kan basıncı yanıtına göre günde tek doz 100mg’a çıkarılmalıdır.

Yaşlı hastalar veya diyaliz hastaları dahil olmak üzere renal bozukluğu olan hastalarda, başlangıç doz ayarlaması gerekli değildir. Karaciğer bozukluk öyküsü olan hastalarda daha düşük doz uygulamaları düşünülmelidir (bkz. Uyarılar/Önlemler).

DOZ AŞIMI :
İnsanlarda doz aşımı ile ilgili veriler sınırlıdır. Hipotansiyon ve taşikardi aşırı dozun yol açabileceği en önemli reaksiyonlar olup parasempatik (vagal) stimulasyon sonucunda bradikardi de görülebilir. Semptomatik hipotansiyon oluştuğunda destekleyici tedavi gerekir.
Losartan ve aktif ****boliti hemodiyaliz ile uzaklaştırılamaz.

SAKLAMA KOŞULLARI :
25?C’nin altındaki oda sıcaklığında ve kuru bir yerde saklayınız.

TİCARİ SUNUM ŞEKLİ VE AMBALAJ İÇERİĞİ :
14 ve 28 film tabletlik blister ambalajlarda.

PİYASADA MEVCUT DİĞER FARMASÖTİK DOZAJ ŞEKİLLERİ :
Sarilen 50mg film tablet
Sarilen 25mg film tablet

Hekime danışılmadan kullanılmamalıdır.

Çocukların ulaşamayacağı yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Reçete ile satılır.

RUHSAT TARİHİ : 26.10.2006

RUHSAT NO. : 209 / 23

RUHSAT SAHİBİ VE ÜRETİM YERİ :
ALİ RAİF İLAÇ SANAYİ A.Ş.
İkitelli Organize Sanayi Bölgesi,
Haseyad II. Kısım No.228
34306 İkitelli - İstanbul

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
100, film, mg, sarilen, tablet


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
ORNİTOP 250 mg Film Tablet Ecrin İlaçlar ve Yan Etkileri 2 13 Eylül 2011 19:56
Recoside 4 mg Film Tablet Ecrin İlaçlar ve Yan Etkileri 0 11 Eylül 2011 02:37
Arthrotec 50 mg Tablet Ecrin İlaçlar ve Yan Etkileri 0 11 Eylül 2011 02:34
200 Dolar'a Tablet PC xLine Bilim Dünyasından Son Haberler 0 05 Ocak 2010 02:37
Microsoft'un Tablet PC'si Dilara Windows 0 12 Ekim 2008 00:17