IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Ekim 2011, 11:13   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dolviran




DOLVİRAN
Formülü :
Her tablet, 400 mg asetilsalisilik asit, 9.6 mg kodein fosfat, 50 mg kafein içerir.
Farmakolojik Özellikler :
Özellikle soğuk algınlığı, grip ve ateşli hastalıklar ile diğer tüm ağrıların giderilmesinde kullanılan DOLVİRAN Tablet, analjezik, antipiretik ve antienflamatuar etkili asetilsalisilik asit, antitussif tesire sahip kodein ile kafein'in uygun miktarlarda kombine edilmesi ile hazırlanmış bir müstahzardır.Asetilsalisilik asit yukarıda belirtilen etkilerini siklooksijenaz enzimini dönüşümsüz asetilasyon ile inhibe ederek gerçekleştirir. Siklooksijenaz (prostaglandin sentetaz) enziminin inhibisyonu ağrı, ateş ve enflamasyondan sorumlu prostaglandin sentezini önlemektedir.Asetilsalisilik asit (ASA), oral uygulamadan sonra hızlı ve tam olarak emilir. Maksimum plazma düzeylerine 1-2 saat sonra erişilir, ancak 20-30 dakika içinde plazmada etkin konsantrasyonlarda bulunmaktadır. 3 g'a kadar olan dozlarda yarı ömrü 2-3 saattir. Daha yüksek dozlarda 15 saat ve daha fazladır. Plazma proteinlerine bağlanması % 80-90'dır. Hidroliz ve asetilasyonla metabolize olur. Kantitatif açıdan ana metabolik yol enzimatik hidrolizdir ki bu da salisilik asit ve asetik asit oluşumuna yol açar. Metabolizma ilerledikçe salisilik asit glukronik aside bağlanır. Hidrolizin % 20'si kanda, kalan % 80'i ise karaciğer ve böbreklerde gerçekleşir. ASA böbrekler yolu ile salisilik asit ve metabolitleri şeklinde atılır.Santral sinir sistemindeki öksürük merkezini etkileyerek öksürük kesici ve orta şiddetteki ağrıları durdurucu etki gösteren kodein, gastroentestinal kanaldan emilir. Plazma yarılanma ömrü 3-4 saattir ve 0- ve N-demetilasyonla karaciğerde metabolize olur. Kodein ve metabolitleri hemen hemen tümüyle böbreklerden ekskrete edilir.
DOLVİRAN Tablet'in formülünde, asetilsalisilik asit ve kodein'in yanısıra merkezi sinir sistemi, solunum sistemi ve dolaşım sistemi stimulanı olan kafein, asetilsalisilik asit'in analjezik etkinliğini de arttırdığı bilinmektedir.
Kafein, oral, rektal ve parenteral yoldan emilir. Vücutta yaygın biçimde dağılır. Aynı zamanda düşük miktarda anne sütünde bulunur ve plasentadan da geçer. Kafein, oksidasyon, demetilasyon ve asetilasyonla metabolize olur ve böbreklerden ekskrete edilir. Eliminasyon yarı ömrü 3-5 saattir.

Endikasyonları :
Dolviran bütün ağrılı durumlarda kullanılır. Özellikle soğuk algınlığı, grip ve ateşli hastalıklarda tavsiye edilir.
Kontrendikasyonları :
DOLVİRAN Tablet, terkibine giren maddelere karşı hassasiyeti olan kişilerde, hemorajik diyatez, mide ve duodenum ülserlerinde, bronşiyal astma ve amfizem vakalarında kullanılmamalıdır.
Uyarılar / Önlemler :
Böbrek harabiyeti olanlar, Dolviran almadan evvel doktora danışmalıdır.
Gebelik esnasında, doktor kontrolü altında ve ilacın sağlayacağı yarar taşıdığı muhtemel riskten daha fazla ise kullanılmalıdır.
Kafein, asetilsalisilik asit ve kodein düşük miktarlarıda anne sütüne geçtiğinden hekim tarafından tavsiye edilmedikçe laktasyon döneminde alınmamalıdır.
Kodein'in güvenirliği 3 yaşın altındaki çocuklarda henüz kanıtlanmamış olduğundan, DOLVİRAN Tablet bu yaş gruplarına verilmemelidir.Bağımlılık yapabileceğinden uzun süre kullanılmamalıdır.

Yan Etkiler / Advers Etkiler :
Yüksek dozda, uzun süre asetilsalisilik asit kullanımı ile bazı şahıslarda gastroentestinal bozukluklar, gizli gastroentestinal kanamalar, bazen de aşırı duyarlılık reaksiyonları (örn. bronş spazmı, deri reaksiyonları) görülebilir.Kodein kullanımı ile görülebilen belli başlı yan etkiler olarak bulantı, kusma, konstipasyon, sedasyon ve baş dönmesi, kafein'e bağlı olarak uykusuzluk, huzursuzluk, sinirlilik ve taşikardi sayılabilir.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

İlaç Etkileşimleri :
Asetilsalisilik asit: Non-steroidal antiromatizmal ilaçların etkilerini ve yan etkilerini, metotreksat'ın istenmeyen etkilerini, antikoagulanların (örn. heparin ve kumarin türevleri) etkilerini ve steroidlerle birlikte alındığında gastroentestinal kanama ihtimalini arttırır.Diyabetli hastalarda kullanıldığında, insulin veya oral antidiyabetiklerin (örn. sulfonilüre) dozunun ayarlanması gerekebilir.
Furosemid, spironolakton benzeri diüretiklerin ve ürikozürik ilaçların etkilerini azaltır.
Kafein: Oral kontraseptifler ve simetidin kafein metabolizmasını inhibe ederek farmakolojik etkisini çoğaltır. Sigara, eliminasyonunu arttırabilir.
Kodein: Genel anestezikler, antihistaminikler, fenotiyazinler, barbitüratlar, trankilizanlar, sedatif-hipnotikler, trisiklik antidepresan ve diğer SSS depresanları ile dikkatle kullanılmalıdır ve bu ilaçların dozu azaltılmalıdır.ASA ve kodein kullanımı sırasında bazı laboratuar testlerinde yanıltıcı sonuçlar ile karşılaşılabilir.
Salisilatlar tiroid fonksiyon test neticelerini değiştirebilir.ASA, kanda serum amilaz, glikoz, karbondioksit kolesterol ve ürik asit seviyeleri ile kanama süresini, idrarda ise glikoz, gerhardt keton, vanililmandelik asit ve ürik asit seviyelerini etkileyebilir.
Kodein, serum amilaz seviyesinin artmasına neden olabilir.

Kullanım Şekli ve Dozu :
Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde, hafif ağrılarda 1 tablet, ihtiyaca göre günde 4 tablete kadar alınabilir. Şiddetli ağrılarda günde 2-3 defa 2'şer tablet uygundur. Tabletler bir miktar mayi ile alınmalıdır.
Doz Aşımı ve Tedavisi :
Asetilsalisilik asit: Yüksek dozda alındığında baş dönmesi, tinnitus, terleme, bulantı, kusma, konfüzyon, hiperventilasyon, hipertermi, ve dehidratasyon gibi salisilizm belirtilerine rastlanabilir.Çok yüksek dozlarda merkezi sinir sistemi depresyonuna bağlı olarak koma, kardiyovasküler kollaps ve solunum yetmezliği görülebilir.Akut intoksikasyonda gastrik lavaj yapılır. Ciddi intoksikasyonlarda kuvvetli alkali diürez sağlanmalıdır (örn. i.v. sodyum bikarbonat ile). Bazı ciddi durumlarda hemodiyaliz gerekli olabilir.
Kodein: Solunum depresyonu, stupor ya da komaya kadar varan aşırı somnolans, miyozis, iskelet kaslarında gevşeme, soğuk ve nemli ciltle karakterizedir. Hipotansiyon, bradikardi, hipotermi, akciğer ödemi, pnömoni, şok gelişebilir. Tedavide, havayolu ve ventilasyon sağlanması, kusturma veya gastrik lavaj, aktif kömür, laksatifler, naloxone (0.4-2 mg tercihan i.v.) yer alır. Ateş ve pulmoner komplikasyonlar açısından hasta dikkatle izlenmelidir.
Kafein: Öncelikle SSS,kardiyovasküler ve gastrointestinal belirtiler görülür. Taşikardi, kardiyovasküler kollaps, aritmi, insomnia, huzursuzluk, tinnutus, delirium, konvülsiyonlar, başağrısı, bulantı, kusma, gastrointestinal hemoraji, masif dozaşımında solunum arresti gelişebilir. Tedavi semptomlara yöneliktir.

Ticari Takdim Şekli :
20 tabletlik blister ambalajda.
Bayer AG, Almanya lisansı ile üretilmiştir.
Ruhsat sahibi: Bayer Türk Kimya San. Ltd. Şti. İstanbul
Ruhsat tarihi: 05.12.1990 Ruhsat No.: 154/13
Üretim yeri: Bayer İlaç Fabrikaları A.Ş., Topkapı - İstanbul
Reçeteli satılır.
Çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız.
Hekime danışılmadan kullanılmamalıdır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
dolviran


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık