IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Kasım 2011, 10:10   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Multisef




Multisef



Bileşimi


Her flakon, 250-750 mg sefuroksime eşdeğer sefuroksim sodyum içerir.

Özellikleri


· Geniş spektrumlu ikinci jenerasyon bir sefalosporindir.
· Bakterisid etkilidir ve etkisini ß-laktamaz üreten suşlar dahil bakterilerin hücre duvarı sentezini inhibe ederek gösterir.
· Etkisini 8 saat koruyan yüksek kan düzeyleri sağlar.
· Hastalar tarafından iyi tolere edilir.


Spektrumu


Gram-pozitif bakteriler:


· Staphylococcus aureus
· Staphylococcus epidermidis
· Streptococcus pyogenes
· Streptococcus agalactiae
· Streptococcus pneumoniae
· Enterococci
· Listeria monocytogenes


Gram-negatif bakteriler:


· Haemophilus influenzae (ß-laktamaz üreten suşlar dahil)
· Neisseria meningitidis
· Neisseria gonorrhoeae
· Moraxella catarrhalis
· Acinetobactertürleri
· Pseudomonas aeruginosa
· Enterobacteriaceae
· Escherichia coli
· Salmonellatürleri
· Providencia stuartii
· Providencia rettgeri
· Klebsiella pneumoniae
· Enterobacter cloacae
· Serratia marcescens
· Proteus mirabilis


Anaerobik bakteriler:


· Clostridiumtürleri (Clostridium difficile dahil)
· Bacteroidestürleri (Bacteroides fragilis dahil)


Endikasyonları


Duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu,

· Solunum sistemi infeksiyonları; bronşit, bakteriyel pnömoni, akciğer absesi, ameliyat sonrası göğüs infeksiyonları vb.
· İdrar yolları infeksiyonları; sistit, piyelonefrit, asemptomatik bakteriüri, gonore (penisilin kullanımı kontrendike ise)
· Deri ve yumuşak doku infeksiyonları; yara infeksiyonları, erizipel, selülit vb.
· Kemik ve eklem infeksiyonları; osteomiyelit, septik artrit, vb.
· Diğer infeksiyonlar; menenjit, septisemi, pelvis enflamasyonları, vb.


Kontrendikasyonları


MULTİSEF, sefuroksim ve diğer sefalosporin grubu antibiyotiklere duyarlı hastalarda kullanılmamalıdır.

Uyarı ve Önlemler


Sefalosporin ve penisilin grubu antibiyotikler arasında bir çapraz reaksiyon mevcut olmakla beraber, penisiline aşırı duyarlı olan bireylerde gerektiğinde sefuroksim kullanılabilir. Ancak, uygulama sırasında yeterli önlemlerin alınması gereklidir. Ciddi aşırı duyarlılık durumlarında epinefrin ve diğer acil önlemlerin uygulamasına gerek vardır. Sefalosporinler (ve diğer geniş spektrumlu antibiyotikler) ile tedavi süresinde psödomembranöz kolit oluşabilme durumu da göz önünde bulundurulmalı; diyare izlendiği zaman ilaç derhal kesilmelidir. Sefuroksimin hamilelerde kullanım emniyeti kanıtlanmamıştır. Emziren annelerde de kullanımı önerilmemektedir. Sefalosporinlerle aminoglikozidlerin birlikte kullanımı sırasında nefrotoksisite rapor edilmiştir. Sefuroksim 3 aylıktan küçük bebeklerde kullanılmamalıdır.

Yan Etkileri


Sefuroksime karşı hastaların toleransı iyidir ve tedavi süresinde aşağıda belirtilen lokal ya da sistemik yan etkiler oldukça seyrek izlenir.

· Lokal: İntravenöz uygulamayı takiben, seyrek olarak tromboflebit oluşabilir; deri döküntüsü, ürtiker ve prurit izlenebilir.
· Gastro-intestinal: Bulantı, diyare ve kolit ile psödomembranöz kolit izlenebilir.
· Hematolojik: Geçici olarak SGOT, SGPT, LDH, alkalin fosfataz ve bilirubin yükselmeleri izlenebilir.


İlaç Etkileşmeleri


Sefuroksimin herhangi bir ilaçla etkileşimini belirtir bir yayın bulunmamaktadır. Diğer sefalosporin grubu antibiyotiklerde olduğu gibi, sefuroksim ile tedavi süresinde idrarda glukoz incelemelerinde bakır redüksiyon testleri ile (Benedict, Fehling solüsyonları ya da Clinitest tablet) hatalı pozitif reaksiyonlar izlenebilir. Ancak, enzimatik esasa dayanan testler ile normal sonuçlar alınır. Kan glukoz ölçümlerinde de ferrisiyanid testi yanlış negatif sonuç verebilir. Sefuroksim, serum ve idrar kreatinin ölçümlerinde alkalin pikrat metodunu etkilemez.

Kullanım Şekli ve Dozu



Erişkinler:

MULTİSEF enjektabl intramüsküler ve intravenöz yoldan uygulanabilir. Yetişkinler için günde 2-3 kez İM/İV uygulanan ve 5 ya da 10 gün süren bir tedavi şeması önerilir. Genelde komplikasyonsuz idrar yolları infeksiyonları, deri ve yumuşak doku infeksiyonları, yaygın gonokoksik infeksiyonlar ve komplikasyonsuz pnömoni tedavilerinde önerilen doz 8-12 saat ara ile 750 mg şeklindedir. Ciddi ve ağır seyreden infeksiyonlarda bu doz 1.5 g. a yükseltilmelidir. Kemik ve eklem infeksiyonlarında 8 saat ara ile 1.5 g doz sefuroksim önerilir. Hayatı tehdit eden infeksiyonlar ile az derecede duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu infeksiyonlarda 1.5 g doz 6 saat ara ile uygulanabilir. Bakteriyel menenjit olgularında 8 saat ara ile uygulanan doz, her uygulamada 3 g.ı geçmemelidir. Komplikasyonsuz gonokoksik infeksiyonlarda önerilen doz intramüsküler yoldan her iki kalçaya 1.5 g doz uygulaması şeklindedir ve oral yoldan da 1 g probenesid verilmelidir. Cerrahi olgularda profilaktik olarak 1.5 g sefuroksiminin ameliyattan ortalama 1 saat önce intravenöz yoldan uygulanması önerilir. Eğer müdahale süresi uzarsa 8 saat ara ile 750 mg doz intravenöz ya da intramüsküler yoldan verilmelidir. Açık kalp ameliyatlarında profilaktik olarak 1.5 g sefuroksim anestezi yapılırken intravenöz yoldan uygulanmalı ve takiben 12 saat ara ile total 6 g doz verilmelidir. Böbrek bozukluğu bulunduğu zaman dozaj kreatinin klerans sonuçlarına göre ayarlanmalıdır.

Kreatinin Klerans
Doz
Uygulama
> 20
750 mg - 1.5 g
8 saat ara ile
10-20
750 mg
12 saat ara ile
< 10
750 mg
24 saat ara ile


Diyaliz hastalarında uygulanan doz diyaliz sonunda tekrarlanmalıdır.

Çocuklar:

Üç aylık bebeklerden büyükler ve çocuklar için günde 50-100 mg/kg/doz sefuroksim önerilmektedir. Günlük doz eşit miktarlara bölünerek 6 ya da 8 saat ara ile uygulanmalıdır. 100 mg/kg doz ciddi ve ağır seyreden infeksiyonların tedavisinde kullanılmalı ve maksimum erişkin dozunu geçmemelidir. Kemik ve eklem infeksiyonlarında eşit dozlara bölünerek 8 saat ara ile uygulanan 150 mg/kg/gün doz şeması önerilmektedir ve total günlük uygulama erişkinlere önerilen dozu geçmemelidir. Bakteriyel menenjit olgularında 200-240 mg/kg/gün doz önerilir. Uygulama eşit dozlara bölünerek 6 ya da 8 saat ara ile intravenöz yoldan yapılmalıdır. Böbrek fonksiyon bozukluğu bulunan çocuklarda da dozaj, erişkinlere benzer şekilde ayarlanmalıdır.

SOLÜSYON HAZIRLANMASI:

· İntramüsküler Kullanım için Solüsyon Hazırlanması:
250 mg MULTİSEF 1 ml, 750 mg MULTİSEF 3 ml eritici ile sulandırılır ve hafif opak bir süspansiyon oluşuncaya kadar çalkalanır. Süspansiyonun tümü enjektöre çekilerek intramüsküler yoldan uygulanır.
· İntravenöz Kullanım için Solüsyon Hazırlanması:
250 mg MULTİSEF en az 2 ml, 750 mg MULTİSEF en az 6 ml ve 1.5 g MULTİSEF en az 15 ml eritici ile sulandırılır ve çalkalanır. Solüsyonun tümü enjektöre çekilerek direkt intravenöz yoldan ya da parenteral set içine zerkedilerek uygulanır. Kısa enfüzyonlar için 1.5 g MULTİSEF enjektabl flakon 50 ml enjeksiyonluk su içinde de eritilebilir.


Doz Aşımı Halinde Alınacak Önlemler


Doz aşımı halinde, solunum yolu açık tutulmalı ve ventilasyon sağlanmalı; hastanın hayati belirtileri, kan gazları, serum elektrolitleri dikkatle izlenmelidir. Hastada konvülsiyon oluşması halinde ilaç derhal kesilmeli, gerektiğinde antikonvulsif tedavi uygulanmalıdır.

Saklama Koşulları


Çocukların ulaşamayacağı yerlerde, oda sıcaklığında (25ºC nin altında) ve ambalajında saklanmalıdır.

Ticari Şekli


MULTİSEF enjektabl 250 mg, 1 flakon + 1 eritici ampul (2 ml)

MULTİSEF enjektabl 750 mg, 1 flakon + 1 eritici ampul (6 ml)

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
multisef


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık