IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Kasım 2011, 10:11   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Nevakson




Nevakson


Bileşimi


Her flakon, 500 mg–1 g seftriaksona eşdeğer seftriakson sodyum içerir.

Özellikleri


· Geniş spektrumlu, üçüncü jenerasyon bir sefalosporindir.
· Bakterisid etkilidir ve bu etkisini bakteri hücre duvar sentezini inhibe ederek gösterir.
· Vücut sıvı ve dokularına süratle ve yeterli düzeylerde yayılır.
· Yüksek plazma düzeyleri oluşturur.
· Uzun yarılanma ömrüne sahiptir.
· Plazma proteinlerine reversibl olarak bağlanır ve bağlanma oranı plazma konsantrasyonu yükseldikçe azalır.
· %33-67 si değişmeden idrarla, %40-50 si değişmeden safra ile ve az bir kısmı da inaktif metabolitleri şeklinde feçesle atılır.


Spektrumu


Gram-pozitif bakteriler:


· Staphylococcus aureus (penisilinaz salgılayan suşlar dahil)
· Staphylococcus epidermidis
· Streptococcus pyogenes
· Streptococcus agalactiae
· Streptococcus pneumoniae


Gram-negatif bakteriler:


· Enterobacter aerogenes
· Enterobacter cloacae
· Escherichia coli
· Haemophilus influenzae (beta-laktamaz üreten suşlar dahil)
· H. parainfluenzae
· Klebsiellatürleri (K.pneumoniae dahil)
· Neisseria meningitidis
· Neisseria gonorrhoeae
· Proteus mirabilis
· Proteus vulgaris
· Morganella morganii
· Serratia marcescens


Endikasyonları


Duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu;

· Alt solunum yolu infeksiyonları
· Deri ve yumuşak doku infeksiyonları
· Genitoüriner sistem infeksiyonları
· Kemik ve eklem infeksiyonları
· İntraabdominal infeksiyonlar
· Bakteriyel septisemi
· Menenjit
· Cerrahi profilaksi


Kontrendikasyonları


Seftriakson sodyum ve sefalosporin grubu antibiyotiklere duyarlı bireylerde kullanılmamalıdır. Penisiline karşı aşırı duyarlı olgularda çapraz alerjik reaksiyonların da oluşabileceği düşünülmelidir.

Uyarı ve Önlemler


Tedaviye başlamadan önce hastaların seftriakson sodyum, sefalosporin ve penisilin grubu antibiyotiklere aşırı duyarlı olup olmadıkları araştırılmalı ve tedavi süresinde alerjik reaksiyonlar görülürse tedavi kesilmelidir. Tedavi süresinde pseudomembranöz kolit oluşabileceği göz önünde bulundurulmalı ve diyare izlendiğinde gerekli önlemler alınmalı, gastrointestinal sistemle ilgili hastalık hikayesi veren ve kolit şikayetleri bulunan olgularda dikkatle uygulanmalıdır. Tedavi süresinde semptomatik ya da asemptomatik safra çamurlaşması görülürse tedavi durdurulmalıdır. Bu tablo reversibldir ve tedavi durdurulduğunda normale döner. Tedavi süresinde BUN ve serum kreatinin düzeylerinde az bir miktar yükselme görülebilir. Hepatik ve renal yetmezlik durumlarında , ağır seyreden olgularda serum konsantrasyonlarını izlemek ve ilaç birikimini önlemek gereklidir. Doz, serum konsantrasyonlarını izleme imkanları sağlanmadan günde total 2 g üzerine çıkartılmamalıdır. Tedavide protrombin zamanı uzaması saptanabilir. Kronik karaciğer hastalıkları ve dengesiz beslenme gibi durumlarda seftriakson tedavisi dikkatle uygulanmalı, gerekirse K vitamini takviyesi yapılmalıdır (haftada 10 mg). Uzun süreli kullanımında süperinfeksiyon oluşma ihtimali gözönünde bulundurulmalıdır. Seftriaksonun bilirubini serum albumininden ayırabileceği ihtimali gözönüne alınarak, yeni doğan hiperbilirubinemik bebeklerde ve özellikle prematürelerde dikkatle uygulanmalıdır. Seftriakson anne sütüne geçebilir; emziren annelerde bu husus gözönünde bulundurulmalıdır. Hamilelerde kullanım emniyeti kanıtlanmamıştır.

Yan Etkileri


Nevakson enjektabl genelde iyi tolere edilir. Tedavi süresinde izlenen ve ilacın kesilmesi ile ortadan kalkan yan etkiler;

· Lokal: Enjeksiyon bölgesinde ağrı, hassasiyet, sertlik ve çok seyrek olarak da İV uygulamadan sonra oluşan flebit.
· Hipersensitivite: Döküntü, seyrek olarak da prurit, ateş, titreme.
· Hematolojik: Eozinofili, trombosidoz, lökopeni, seyrek olarak da anemi, nötropeni, lenfopeni, trombositopeni, protrombin zamanı uzaması.
· Gastrointestinal: Diyare ya da yumuşak dışkı, bulantı, kusma, stomatit ve glosit.


İlaç Etkileşmeleri


Seftriaksonun herhangi bir ilaçla etkileşimini belirtir bir yayın bulunmamaktadır.

Kullanım Şekli ve Dozu


NEVAKSON enjektabl sulandırıldıktan sonra İM ve İV yoldan uygulanabilir.

· Erişkinler: Önerilen günlük doz 1-2 g dır. Bu doz infeksiyonun cinsine ve şiddetine göre ya bir defada ya da 2 eşit doza bölünerek 12 saat ara ile uygulanabilir. Total günlük doz hiçbir zaman 4 g ı geçmemelidir.
· Çocuklar: Menenjit dışında çeşitli ciddi infeksiyonların tedavisinde önerilen günlük doz 50 -75 mg/kg dır; 2 eşit doza bölünerek 12 saat ara ile uygulanmalı ve 2 g ı geçmemelidir. NEVAKSON enjektabl ile tedaviye infeksiyon belirtileri kaybolana kadar, en az 2 gün devam edilmelidir. Ortalama tedavi süresi 4-14 gün arasında değişir ve ağır seyreden komplikasyonlu infeksiyonlarda bu süre uzatılabilir. Menenjit tedavisinde 12 saat ara ile ve 2 eşit doz şeklinde günlük 100 mg/kg doz önerilmektedir. Başlangıç dozu olarak tek doz 100 mg/kg uygulanabilir. Günlük doz 4 g ı geçmemelidir. Komplikasyonsuz gonore tedavisinde 250 mg tek doz İM yoldan uygulanmalıdır. Cerrahi profilakside önerilen doz, müdahaleden ½ –2 saat önce tek doz şeklinde 1 g dır. Streptococcus pyogenes infeksiyonlarında en az 10 günlük bir tedavi gereklidir. Diyaliz uygulanan hastalar ile karaciğer ve böbrek yetmezliği bulunan olgular için doz ayarlanması gerekmez. Yaşlılarda da yetişkinler için önerilen doz şemaları uygulanır.
· Solüsyonun hazırlanması: İM ya da İV kullanım için flakon, eritici ile sulandırıldıktan sonra iyice çalkalanmalı, partikül ve renk değişmesi gözlenmelidir. Solüsyon, konsantrasyon ve kullanılan eritici ile saklama koşullarına bağlı olarak açık sarıdan amber rengine doğru değişmeler gösterebilir. Bu durum etken maddenin aktivitesini ve toleransını etkilemez.
İM uygulama için; 0.5 g NEVAKSON enjektabl 2 ml ve 1 g NEVAKSON enjektabl 3.5 ml lidokainli eriticisi ile sulandırılır ve gluteal adale içine derin bir şekilde enjekte edilir. Her iki taraflı gluteal adale için 1 g dan fazla enjekte edilmemesi önerilmektedir. Lidokain çözeltisi hiçbir zaman damar içine uygulanmamalıdır.
İV uygulama için; 0.5 g NEVAKSON enjektabl 5 ml ve 1 g NEVAKSON enjektabl 10 ml enjeksiyonluk su ile sulandırılır ve 2-4 dakika içinde direkt olarak İV yoldan enjekte edilir. İV enfüzyon için NEVAKSON enjektabl yukarıda belirtilen şekil ve miktarlarda sulandırıldıktan sonra 40 ml uygun ve kalsiyum içermeyen bir enfüzyon sıvısı (% 0.9 sodyum klorür, % 0.45 sodyum klorür + % 2.5 dekstroz, % 5 ve % 10 dekstroz, % 5 levuloz, dekstroz içinde % 6 dekstran, enjeksiyonluk su) içine konur ve 30 dakikalık bir süre içinde enfüzyon şeklinde uygulanır.


Saklama Koşulları


Çocukların ulaşamayacağı yerlerde, oda sıcaklığında (25°C nin altında) ve ambalajında saklanmalıdır. Solüsyonları oda sıcaklığında fiziksel ve kimyasal yönlerden stabildir; +5°C de 24 saat stabil kalır. Ancak solüsyonların hazırlandıktan sonra hemen kullanılması önerilmektedir.

Ticari Şekli


NEVAKSON İM lidokainli enjektabl 500 mg, 1 flakon + 1 eritici ampul (2 ml)

NEVAKSON İM lidokainli enjektabl 1 g, 1 flakon + 1 eritici ampul (3.5 ml)

NEVAKSON İV enjektabl 500 mg, 1 flakon + 1 eritici ampul (5 ml)

NEVAKSON İV enjektabl 1 g, 1 flakon + 1 eritici ampul (10 ml)

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
nevakson


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık