IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Aralık 2011, 20:22   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Trasylol




TRASYLOL
Formülü :
Trasylol® 500.000 KİÜ / 50 ml i.v. Enjeksiyon / Enfüzyon Solüsyonu: Bir flakon, 50 ml steril izotonik (%0.9 NaCI) çözelti içinde 500.000 KİÜ'ne (kallikrein inaktivatör ünitesi) eşdeğer 70 mg aprotinin içerir.
Farmakolojik Özellikler :
Aprotinin (molekül ağırlığı 6512 dalton), sığır akciğerinden elde edilen, proteinaz inhibe edici özelliği olan doğal bir polipeptiddir. Reversibl [stokiyometrik] enzim inhibitör kompleksleri oluşturarak insan tripsini, plazmini, plazma kallikreini ve doku kallikreini üzerinde inhibitör etki yapar. Aprotinin sadece serbest enzim moleküllerine bağlanmakla kalmaz. Enzim bir üçüncü maddeyle bağlı olsa bile, aktif merkeze ulaşabildiği sürece aprotinin de enzime bağlanır. Bu şekilde aprotinin, hem serbest plazmini, hem de streptokinazla trombolitik tedavi sırasında oluşan plazmin-streptokinaz kompleksini inhibe eder.
İntravenöz enjeksiyondan sonra, aprotininin tüm ekstraselüler alana hızla dağılması, plazma aprotinin konsantrasyonunda 0.3-0.7 saatlik yarılanma süresiyle (t½*) bir ilk düşüşe neden olur. Dozun uygulanmasından 5 saat sonra, yaklaşık 5-10 saatlik yarılanma süreli (t½*) terminal eliminasyon fazı başlar.
Sağlıklı gönüllüler, kardiyopulmoner bypass uygulanacak kalp hastaları ve histerektomi uygulanacak kadınlarda, aprotinin farmakokinetiğinin karşılaştırıldığı çalışmalar, 50.000 KİÜ ile 2 milyon KİÜ arasındaki doz sınırlarında lineer bir farmakokinetiğe sahip olduğunu düşündürmektedir.
Aprotininin kararlı dağılım hacmi yaklaşık 20 l ve total vücut klerensi yaklaşık 40 ml /dak'dır.

Aprotinin böbreklerde ve daha az oranda olmak üzere kıkırdak dokusunda birikir. Akümülasyon, proksimal tübüllerin epitel hücrelerinin fırçamsı kenarlarına bağlanmasına ve bu hücrelerin fagolizozomlarda birikmesine bağlıdır. Bazik olan aprotininin asit proteoglikanlara olan afinitesi de kıkırdak dokusundaki akümülasyona neden olur.
Diğer organlardaki konsantrasyonu serumdaki düzeyine benzerlik gösterir. En düşük konsantrasyonlar beyindedir; aprotinin pratikte serebrospinal sıvıya geçmez.
Metabolizma, eliminasyon ve atılım
Aprotinin molekülü, böbreklerdeki lizozomal aktivite ile daha kısa peptitlere ya da aminoasitlere metabolize edilir. İnsanlarda alınan dozun %5'inden daha düşük bir oranı, idrarda aktif aprotinin olarak bulunur. 131I-aprotinin uygulanan sağlıklı gönüllülerde, işaretlenmiş maddenin %25-40'ı 48 saat içinde idrarda metabolitleri şeklinde atılmıştır. Bu metabolitlerin enzim inhibitör etkileri yoktur.
Terminal böbrek yetmezliği olan hastalarda farmakokinetik çalışma yapılmamıştır. Böbrek yetmezliği olan hastalarda yapılan çalışmalarda klinik açıdan anlamlı bir farmakokinetik özellik değişmesi ya da belirgin bir yan etki gözlenmemiştir. Özel bir doz ayarlaması gerekli değildir.

Endikasyonları :
Trasylol, koroner arter bypass cerrahisinde kardiyopulmoner bypass olan erişkin hastaların kan transfüzyonu ihtiyacını ve perioperatif kan kaybını azaltmak için kullanılır.
Kontrendikasyonları :
Aprotinine karşı aşırı duyarlılık.
Uyarılar / Önlemler :
Aşırı duyarlılık ve alerjik reaksiyon riski nedeniyle, özellikle son 6 ay içinde aprotinin uygulandığı bilinenlerde ve daha önce aprotinin uygulanmadığından emin olmayanlarda, belirlenen dozun uygulanmasından en az 10 dakika önce 1 ml'lik başlangıç dozu (10.000 KİÜ) uygulanmalıdır. 1 ml'lik başlangıç dozunun sorunsuz uygulanmasından sonra terapötik doz uygulanabilir. Aşırı duyarlılık ve alerjik reaksiyon riski taşıyanlarda önlem amacıyla Trasylol uygulanmasından 15 dakika önce, antihistaminik (H1 ve H2 reseptör antagonistleri) uygulanabilir. Ayrıca, aşırı duyarlılık ve alerjik reaksiyonlar için standart acil tedavi ilaçları hazır bulundurulmalıdır.
Özellikle derin hipotermik total sirkülatuar arrest uygulanan torasik aort operasyonları sonrasında böbrek yetmezliğinde ve mortalitede artış rapor edilmiştir. Bu durumlarda Trasylol çok dikkatli kullanılmalı ve heparinle yeterli miktarda antikoagülasyon sağlanmalıdır.

Ekstrakorporal dolaşımda kullanım ile ilgili ek notlar:


Trasylol tedavisi ile kardiyopulmoner bypass olacak hastalarda, yeterli antikoagülasyonun sağlanması için aşağıdaki metodlardan biri önerilir:1. ACT- ACT (Aktive edilmiş koagülasyon testi): Standart koagülasyon testi değildir ve tayinin farklı formülasyonları aprotininin varlığından farklı şekillerde etkilenirler. Test, kardiyopulmoner bypass sırasındaki ateşten ve değişken dilüsyon etkilerinden de etkilenir. Kaolin bazlı ACT'lerin diatomaceous earth bazlı (selit) ACT'ler gibi aprotinin ile aynı dereceye yükselmediği gözlenmiştir. Protokollerin değişmesine rağmen, aprotinin varlığında, hemodilüsyon ve hipoterminin etkilerinden bağımsız olarak 750 saniyelik minimal selit-ACT ve 480 saniyelik kaolin-ACT önerilir. Trasylol varlığında tayinin yorumu için ACT testinin imalatçısına başvurunuz.
2. Sabit Heparin Dozu: Kalbin kanülasyonundan önce uygulanan standart heparin yükleme dozu artı kardiyopulmoner bypass döngüsünün ilk volümüne eklenen heparin miktarı en azından 350 IU /kg olmalıdır. Ek heparin, hastanın ağırlığına ve kardiyopulmoner bypassın süresine dayanarak sabit doz rejiminde uygulanmalıdır.
3. Heparin Titrasyonu: Aprotininden etkilenmeyen bir metod olan protamin titrasyonu heparin düzeylerini ölçmek için kullanılabilir. Protamin titrasyonu ile değerlendirilen heparin doz cevabı, heparin yükleme dozunu saptamak için, aprotinin uygulamasından önce yapılmalıdır. Ek heparin, protamin titrasyonu ile ölçülen heparin düzeyleri baz alınarak uygulanmalıdır. Bypass sırasındaki heparin düzeyleri 2.7 U/ml (2.0 mg/kg)'ın altında veya aprotinin uygulamasından önce düzenlenen heparin doz cevabı testi ile saptanmış düzeyin altında olmalıdır.
Trasylol ile tedavi edilen hastalarda, kardiyopulmoner bypassın sonlandırılmasından sonra, heparinin protamin ile nötralizasyonu, uygulanan heparin miktarının sabitlenmiş oranına bakılarak ya da protamin titrasyon metodu ile kontrol edilerek yapılmalıdır.
Trasylol heparin tutucu bir ajan değildir.
Çocuklarda kullanımı hakkında yeterli bilgi yoktur.
Gebelik ve laktasyonda kullanım:
Gebelikte kullanım kategorisi B'dir.
Aprotinin plasenta bariyerini çok sınırlı miktarda geçer. Plasenta olasılıkla aprotinine karşı tam bir geçirmezlik göstermez, ancak geçiş çok yavaş gerçekleşir.
Hayvan deneyleri, Trasylol'ün teratojenik ya da diğer embriyotoksik etkilere sahip olmadığını göstermiştir. Bununla birlikte, gebelik sırasında ilaç kullanımı ile ilgili genel kurallara uygun olarak, Trasylol gebeliğin ilk üç ayında risk / yarar oranı dikkatle değerlendirildikten sonra kullanılmalıdır.
Trasylol'ün laktasyon döneminde kullanımı ile ilgili çalışma yapılmamıştır. Ancak, oral yoldan uygulanan aprotininin biyoyararlanımı olmadığı için, anne sütüne geçen aprotininin bebek üzerinde etkili olması beklenmemektedir.

Yan Etkiler / Advers Etkiler :
Trasylol uygulandığında aşırı duyarlılık reaksiyonları ve anafilaktik reaksiyonlar görülebilir. Daha önceden aprotinine maruz kalmayan hastalarda aşırı duyarlılık /anafilaktik reaksiyonlar nadirdir. Aprotinine tekrar maruz kalma durumunda, bu reaksiyonların insidansı % 5 düzeylerine kadar çıkabilir. İlk uygulamadan sonraki 6 ay içinde tekrar uygulandığında, aşırı duyarlılık /anafilaktik reaksiyon insidansının arttığı retrospektif olarak gösterilmiştir (6 ay içindeki tekrar uygulama için % 5 ve 6 aydan daha uzun süredeki tekrar uygulama için % 0.9). Retrospektif değerlendirme, aprotinine karşı oluşan ciddi anafilaktik reaksiyonların insidansının hasta 6 ay içinde 2 kereden fazla aprotinine maruz kaldığında artabileceğini önesürmektedir.
Anafilaktik ve anafilaktoid reaksiyonlar, eritem, ürtiker, kaşıntı, bulantı, kan basıncında düşme, taşikardi veya bradikardiden, ciddi hipotansiyon ve havayolu obstrüksiyona, anafilaktik şoka kadar uzanabilir, nadiren fatal sonuçlanabilir.
Enjeksiyon veya enfüzyon esnasında aşırı hassasiyet reaksiyonu ortaya çıktığı takdirde, uygulama derhal durdurulmalıdır. İntravenöz adrenalin, yüksek doz kortikosteroid ve volüm substitüsyonu gibi standart acil tedavi gerekebilir.


Klinik çalışmalarda, serum kreatininde geçici yükselmeler görülmüştür. Pazarlama sonrası deneyimlerde nadiren reversibl böbrek yetmezliği vakaları rapor edilmiştir.
Tekrarlanan kardiyopulmoner bypass cerrahili iki klinik çalışmada, aprotinin grubunda olanlarda plasebo grubunda olanlara göre artmış perioperatif, fatal /fatal olmayan miyokard enfarktüsü insidansı görülmüştür. Bu sonuç, yüksek riskli hasta popülasyonuna ve/veya yetersiz heparinizasyona bağlanmıştır (selit-aktive sistemlerle ACT kontrolü: Özel Uyarılar ve Önlemler bölümünde heparinizasyon ile ilgili nota bakınız). Temel olarak benzer bir başka çalışmada bu bulgular teyit edilmemiştir.
Aprotinin sentral enfüzyon hattından kan kullanılması önerilmemektedir.
Tüm ven uygulamalarında olduğu gibi tekrarlanan Trasylol enjeksiyonlarından sonra, nadir vakalarda lokal tromboflebitik reaksiyonlar görülebilir.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

İlaç Etkileşmeleri ve Diğer Etkileşmeler:
Streptokinaz aktivitesi üzerinde doza bağımlı inhibitör etkisi vardır.
Kullanım Şekli ve Dozu :
Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği taktirde aşağıdaki dozlar önerilir.Aşırı duyarlılık ve alerjik reaksiyon riski nedeniyle, özellikle son 6 ay içinde aprotinin uygulandığı bilinenlerde ve daha önce aprotinin uygulanmadığından emin olmayanlarda, belirlenen dozun uygulanmasından en az 10 dakika önce 1 ml'lik başlangıç dozu (10.000 KİÜ) uygulanmalıdır. 1 ml'lik başlangıç dozunun sorunsuz uygulanmasından sonra terapötik doz uygulanabilir.
Erişkinlerde kullanımı:
Erişkinlerde 1-2 milyon KİÜ'lik yükleme dozu, yavaş intravenöz enjeksiyon veya 15-20 dakikada intravenöz enfüzyon şeklinde, anestezinin başlatılmasından sonra ve sternotomiden önce uygulanmalıdır. Ayrıca, 1-2 milyon KİÜ, kalp-akciğer makinesinin priming solüsyonuna eklenmelidir. Başlangıçtaki bolus enfüzyonu takiben, ameliyatın bitimine kadar saatte 250.000-500.000 KİÜ'lik sürekli enfüzyona geçilir.


Trasylol, yalnızca hasta yatar vaziyette iken yavaş (maksimum 5-10 ml/dak) intravenöz enjeksiyon veya kısa intravenöz enfüzyon tarzında verilmelidir.
Genel olarak, her tedavi küründe uygulanan aprotinin miktarı 7 milyon KİÜ'ni geçmemelidir.
Klinik deneyimler, böbrek fonksiyonları bozulmuş olan hastalarda, özel doz ayarlamasına gerek olmadığını göstermektedir.
Geçimsizlikler:
Prensip olarak Trasylol'ün diğer ilaçlarla geçimsiz olduğu varsayılmalıdır. Karışık enfüzyon solüsyonları içinde (özellikle b-laktam antibiyotiklerle) Trasylol uygulanmasından kaçınılmalıdır. Bununla birlikte, Trasylol % 20 glukoz solüsyonu, hidroksietil nişasta solüsyonu ve Ringer laktat solüsyonları ile geçimlidir.

Saklama Koşulları:
25 oC'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.Ticari Takdim Şekli ve Ambalaj Muhtevası:
50 ml steril-apirojen izotonik solüsyon içinde;
500.000 KİÜ içeren flakonda. Ruhsat sahibi ve ithal eden:
Bayer AG, Almanya lisansı ile,
Bayer Turk Kimya San. Ltd. Şti., İstanbul
Ruhsat tarihi : 04.12.2001 Ruhsat No: 111/29
Üretim yeri: Bayer AG, Almanya
Reçete ile satılır.
Çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız.
Hekime danışılmadan kullanılmamalıdır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
trasylol


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık