IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Ağustos 2013, 10:28   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Acnegen Yumuşak Jelatin Kapsül




Acnegen (İzotretinoin) Nedir?

İzotretinoin A vitamininin bir formudur. İzotretinoin ciltteki yağ bezlerinden salgılanan salgı miktarını azaltır ve cildin kendini daha hızlı yenilemesine yardımcı olur.
İzotretinoin aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:
  • antibiyotik dahil diğer ilaç tedavilerine yanıt vermeyen ağır akne (sivilce) türleri.
  • İzotretinoin burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir
Acnegen (İzotretinoin) Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

İzotretinoin çok ağır, hayati tehlike yaratacak doğum kusurlarına sebep olabilir. Eğer hamileyseniz kesinlikle İzotretinoin kullanmayınız.
Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınların 2 farklı doğum kontrol yöntemi kullanmayı ve ilacı kullanmaya başlamadan önce, kullanırken ve kullandıktan sonra düzenli olarak gebelik testleri yaptırmayı kabul etmeleri gerekir.
İzotretinoin kullanımı sırasında A vitamini içeren vitamin takviyeleri kullanmayınız.
İzotretinoin kullanımı sırasında ve kullanımı durdurduktan sonraki en az 30 gün boyunca kan bağışında bulunmayınız.
İzotretinoin cildinizde ve dudaklarınızda kurumaya sebep olabilir. Tedaviniz süresince cildinizi ve dudaklarınızı nemlendiren kremler kullanmanız tavsiye edilir. Doktorunuza veya eczacınıza danışarak kendiniz için en uygun nemlendiriciyi seçebilirsiniz.
Acnegen (İzotretinoin) Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

İzotretinoin yalnızca belirli şartlar altında, hastanın ilacın tehlikelerini anlayıp gerekli doğum kontrol yöntemlerini uygulamayı kabul etmesi durumunda verilebilir. İlacın doktor tarafından yazılması ve uymanız gereken şartlar hakkında doktorunuz ile görüşünüz.
İzotretinoin internet üzerinden veya reçetesiz olarak farklı kaynaklardan kesinlikle alınmamalıdır.
Eğer İzotretinoin’e ve / veya ilacın bileşiminde bulunan diğer maddelerden birine alerjiniz varsa ya da hamileyseniz veya hamile olma ihtimaliniz varsa ya da aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz bu ilacı kullanmayınız:
  • karaciğer hastalığı;
  • soya alerjisi;
  • yüksek kolesterol veya trigliserit seviyeleri;
  • vücuttaki A vitamini seviyesinin çok yüksek düzeyde olması;
  • tetrasiklin¹ kullanımı.
( ¹tetrasiklinler [doksisiklin hiklat (Monodoks, Tetradoks); tetrasiklin (Tetra, Tetralet, Tetramin)])
İzotretinoin’i güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için, aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz doktorunuza bildiriniz:
  • aileden gelen veya kişisel bir depresyon ya da ruhsal hastalık öyküsü;
  • kalp hastalığı;
  • kemik erimesi (osteoporoz) veya diğer kemik rahatsızlıkları;
  • şeker hastalığı (diyabet);
  • astım;
  • bir tür beslenme bozukluğu (anoreksia nervoza²);
  • herhangi bir bağırsak hastalığı (örneğin: iltihabi bağırsak hastalığı, ülseratif kolit³ veya Crohn hastalığı4).
( ²anoreksia nervoza: Çoğunlukla 15 – 20 yaş arası genç kadınlarda görülen ve sıklıkla yaşamı tehdit eden kilo kaybına yol açan, vücut görünümünün bozulması, hiperaktivite ve adet olamama durumunun eşlik ettiği aşırı şişmanlama korkusu ve besinlerden kaçma ile belirgin bir ruh hastalığı.)
( ³ülseratif kolit: Yalnızca kalın bağırsak ve rektumda bulunan, kalın bağırsağın iç yüzeyinde yaygın yaraların ve iltihabi kabarcıkların oluştuğu, kronik iltihabi bağırsak hastalığıdır. Rektum ile ilgili kanama, akıntı, kramp tarzında karın ağrıları, ishal, zayıflama, halsizlik ve ateş hastalığın başlıca belirtilerindendir.)
( 4Crohn hastalığı: İnce bağırsağın son 10 – 20 cm’lik kısmında meydana gelen ve nedeni bilinmeyen iltihabi bir rahatsızlıktır. Ancak sindirim kanalının herhangi bir yerinde de bulunabilir. Tekrarlayıcı ishal atakları, kramp şeklinde karın ağrıları, kilo kaybı ve birkaç gün ila birkaç ay devam eden ateş hastalığın başlıca belirtilerindendir.)
Gebelik ya da Emzirme Döneminde Acnegen (İzotretinoin) Kullanabilir miyim?

Gebelik kategorisi X. İzotretinoin hamilelik döneminde kullanıldığında ağır hatta hayati tehlike yaratacak doğum kusurlarına sebep olabilir. İzotretinoin’in bir dozu bile bebeğin kulaklarında, gözlerinde, yüzünde, kafasında, kalbinde ve beyninde önemli doğum kusurlarına sebep olabilir. Eğer hamileyseniz kesinlikle İzotretinoin kullanmayınız.
Kadınlar için: Eğer rahminiz ve yumurtalıklarınız tamamiyle alınmadıysa ya da en az 12 aydır kesintisiz menapozda değilseniz çocuk doğurma potansiyelinizin olduğu düşünülür. Gerekli önlemler ve doğum kontrol yöntemi kullanımınız buna göre düzenlenir.
Tüpleri bağlanan kadınlarda dahi İzotretinoin kullanımı sırasında doğum kontrol yöntemi kullanımı gereklidir.
İzotretinoin kullanımına başlamadan 30 gün önce negatif hamilelik testine sahip olmanız gerekir. Aynı şekilde ilacın her reçete edilişinden önce ve ilacın son dozunu kullandıktan sonra ve de ilacı kullanmayı bıraktıktan 30 gün sonrasında da hamilelik testi gereklidir.
Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınların İzotretinoin kullanımına başlamadan 30 gün önce 2 farklı doğum kontrol yöntemi kullanmaya başlayıp ilacı kullanmayı bıraktıktan 30 gün sonrasına kadar devam etmeyi kabul etmeleri gerekir. Birinci ve ikinci tip doğum kontrol yöntemlerinin ikisi birlikte uygulanmalıdır.
Birinci tip doğum kontrol yöntemleri:
  • tüplerin bağlanması;
  • erkek partnerde vasektomi (erkekte sperm kanallarının bağlanması);
  • spiral (rahim içi araç);
  • östrojen içeren doğum kontrol hapları (mini haplar olmayan);
  • hormonal doğum kontrol iğneleri, implantlar, patchler veya vajinal halkalar.
İkinci tip doğum kontrol yöntemleri:
  • kauçuk prezervatif + sperm öldürücü (spermisid) köpük veya jel;
  • diyafram + sperm öldürücü köpük veya jel;
  • bir rahim kapağı + sperm öldürücü köpük veya jel;
  • spermisid içeren vajinal sünger.
Eğer korunmasız seks yaparsanız, doğum kontrol yöntemlerini bırakırsanız, adetiniz gecikirse ya da hamile olduğunuzdan şüphelenirseniz İzotretinoin kullanımını durdurunuz ve hemen doktorunuzu arayınız.
İzotretinoin’in anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Eğer bebek emziriyorsanız öncelikle doktorunuz ile görüşmeden İzotretinoin kullanmayınız.
Araç ve Makine Kullanırken Acnegen (İzotretinoin) Kullanabilir miyim?

İzotretinoin görme yetinizi etkileyebilir, özellikle de geceleri. İzotretinoin’in görme yetisi üzerine etkisi aniden ortaya çıkabilir. Eğer araç kullanacaksanız veya iyi görmenizi gerektirecek şeyler yapacaksanız dikkatli olunuz.
Acnegen (İzotretinoin) Nasıl Kullanılır?

İzotretinoin’i tam olarak size belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Bu ilacı doktorunuz tarafından size reçete edilenden daha fazla dozda veya daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz.
İzotretinoin’in her reçetesi doktor tarafından yazıldıktan sonraki 7 gün içerisinde temin edilmelidir. Tek reçetede, tek seferde 30 günlükten fazla İzotretinoin verilmez.
İzotretinoin’i her zaman bir bardak dolusu su ile birlikte alınız, böylece kapsülün yemek borunuzda erimesini ve tahrişe yol açmasını engellersiniz. Kapsülü çiğnemeyiniz veya yalamayınız. Kapsülü mümkün olduğunca çabuk yutunuz. İzotretinoin’i yemekle birlikte alınız.
Bu ilacı doktorunuz tarafından tavsiye edilen süre boyunca kullanınız. Sivilceleriniz önce kötüleşiyormuş gibi gözükebilir ancak daha sonra iyileşmeye başlayacaktır.
Bu ilacın zararlı etkilere sebep olmadığından emin olabilmek için sık sık kan tahlilleri yaptırmanız gerekebilir. Ayrıca karaciğer fonksiyonlarınızın da test edilmesi gerekebilir. Doktor kontrollerinize düzenli olarak gitmeyi ihmal etmeyiniz.
Bu ilacı sizinle aynı belirtilere sahip olsa dahi kesinlikle başka bir kişi ile paylaşmayınız.
Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir doz almayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu alınız. Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti yaklaşmışsa almadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende almaya devam ediniz. Unuttuğunuz dozu telafi etmek için çift doz ilaç almayınız.
Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Hemen acil servise başvurunuz veya acil sağlık yardımı isteyiniz.
Doz aşımı belirtileri şu gibi durumları içerebilir: Baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, karın ağrısı, cilt altında sızlama veya sıcaklık, kaşıntı, dudaklarda şişme, sersemlik, denge ya da koordinasyon kaybı.
İzotretinoin ile doz aşımı olan erkekler, menide İzotretinoin bulunma olasılığı nedeniyle 30 gün süre ile cinsel ilişki sırasında -hamilelik riskinin önlenmesi için- kondom kullanmalıdır.
Acnegen (İzotretinoin) Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

İzotretinoin kullanımı sırasında A vitamini içeren vitamin takviyeleri kullanmayınız.
İzotretinoin kullanımı sırasında ve kullanımı durdurduktan sonraki en az 30 gün boyunca kan bağışında bulunmayınız. Bağışlanan kan İzotretinoin içerir ve daha sonra hamile bir kadına verilirse bebekte doğum kusurları meydana gelebilir.
İzotretinoin tedavisi sırasında ve tedaviden sonraki en az 6 ay boyunca ağda, lazer tedavisi veya dermabrazyon yaptırmayınız. Böyle bir durumda ciltte yara izleri, tahriş veya renk değişiklikleri meydana gelebilir.
Güneş ışınlarına veya yapay UV ışınlarına (güneş lambaları veya solaryum gibi) maruz kalmaktan kaçınınız. İzotretinoin cildinizi güneş ışınlarına karşı hassas hale getirebilir ve güneşe maruz kaldığınızda güneş yanıkları oluşabilir. Eğer güneşli bir havada dışarıda olmanız gerekiyorsa en az 15 faktör güneş koruyucu krem kullanınız ve koruyucu giysiler giyiniz.
Acnegen’in (İzotretinoin) Yan Etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz acil sağlık yardımı isteyiniz: ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.
Eğer aşağıdaki ciddi yan etkilerden herhangi birine sahipseniz İzotretinoin kullanımını durdurunuz ve hemen doktorunuzu arayınız:
  • depresif ruh hali, ağlama hali, davranış değişiklikleri, halüsinasyonlar, intihar veya kendine zarar verme düşünceleri;
  • bulanık görme, baş ağrısı, bazen kusma ile birlikte;
  • duyma problemleri;
  • iştah kaybı, koyu idrar, kil renkli dışkı, sarılık (ciltte veya gözlerde sararma);
  • kanlı veya kansız ishal, karın ağrısı, bulantı, kusma;
  • ateş, titreme, vücut ağrıları, grip belirtileri, cilt altında mor benekler, kolay kanama veya çürük oluşumu;
  • ciddi kabarma ve kırmızı cilt döküntüleri.
Daha hafif yan etkiler de görülebilir, bunlar:
  • eklem ağrısı, sırt ağrısı;
  • dudaklarda, ağızda, burunda veya ciltte kuruluk;
  • çatlamış veya soyulmuş cilt, kaşıntı, cilt döküntüsü, el veya ayak tırnaklarında değişiklikler;
  • gözlerde kuruluk ve tahriş hissi.
Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza başvurunuz. Yan etkiler ile ilgili tıbbi tavsiyeler için doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Acnegen (İzotretinoin) ile Etkileşen Diğer İlaçlar Hangileridir?

Kullandığınız tüm ilaçları doktorunuza söyleyiniz, özellikle de aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız İzotretinoin kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:
  • A vitamini içeren vitamin – mineral takviyeleri;
  • fenitoin sodyum (Epanutin, Epitoin, Phenhydan, Phenytoin, Epdantoin, Hidantin);
  • kortikosteroidler [prednizolon (Deltacortril, Neocorten, Prednisolon); betametazon (Celestone, Diprospan); deflazakort (Flantadin); deksametazon (Dekort, Onadron); metilprednizolon (Depo-Medrol, Prednol); vb.];
  • tetrasiklinler [doksisiklin hiklat (Monodoks, Tetradoks); tetrasiklin (Tetra, Tetralet, Tetramin)].
Bu liste İzotretinoin ile etkileşebilecek tüm ilaçların listesi değildir ve İzotretinoin ile etkileşebilecek daha farklı ilaçlar da olabilir. Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli, reçetesiz ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.
Acnegen’i (İzotretinoin) Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

İlacınızı oda sıcaklığında nemden, ışıktan ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz.

__________________
Eğer "dokuz" CanLı oLsaydın biLe En fazLa "sekiz" kez kaçabiLirdin öLümden..
BiLki "
yedi" düveLe suLtan oLsan dahi Yerin "aLtı" mekan oLacak sana
En fazLa "beş" metre kumaş götürebileceksin Kapatacaksın "dört" açsanda gözünü..
Bu dünya "
üç" günLük dünya , AzraiLin yanında "iki" kat oLup yaLvarsanda nafiLe
ELbet "
bir" gün öLeceksin İşte o gün herşey "sıfır"dan başLayacak..!
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
acnegen, jelatin, kapsül, yumuşak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
DİAZEM 10 mg Kapsül Ecrin İlaçlar ve Yan Etkileri 0 09 Ekim 2011 11:10
Demeprazol Kapsül Ecrin İlaçlar ve Yan Etkileri 0 09 Ekim 2011 11:05
Coldeks Kapsül Ecrin İlaçlar ve Yan Etkileri 0 07 Ekim 2011 23:28
Gıdalardaki jelatin ve alkol sorunu Juventus Sağlık Köşesi 0 17 Haziran 2009 10:28