IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Kasım 2013, 18:12   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Gereksiz antibiyotik kullananlar dikkat!




Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Akalın, Türkiye'de antibiyotik ilaç kullanımının neredeyse yarısının gereksiz olduğunu belirterek, bunun bazı sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.
Akalın, bakterilerin, antibiyotiğe karşı birçok mekanizmayla direnç geliştirebildiğini söyledi. Tedavide ilk kez 1940 yılında kullanılmaya başlanan penisiline karşı bakterilerin 4 yıl sonra direnç geliştirdiğinin tespit edildiğini dile getiren Akalın, 1940-1980 yıllarında pek çok antibiyotiğin tıp alanına girdiğini anlattı.

Antibiyotiklerin gerekmediği halde enfeksiyonlarda da kullanılmaya devam edildiğini ve bu durumun, bakterilerin karşı direnç geliştirmesine yol açtığını anlatan Akalın, şöyle devam etti:

"Direnç sorunu, ilk penisilin kullanımının hemen ardından ortaya çıkmıştır. Zaman içinde sorun olmaya başlamış fakat yeni antibiyotiklerin kullanıma girmesiyle tehlikenin boyutları, insanları yeterince düşünmeye sevk etmemiştir. Bazı bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanabileceğimiz sadece bir antibiyotiğin bulunduğu duruma geldik. Şu anda basit bakteriyel enfeksiyonlardan hasta kaybedilmese bile yakın gelecekte başımıza gelme olasılığı artmaktadır.

İnsanlarda enfeksiyonlara neden olan bakterilerin direnç kazanmasında bazı faktörler bulunmaktadır. Bunlardan biri; biz hekimlerin gereksiz durumlarda reçeteye antibiyotik yazması. Bu açıdan hekimlerin eğitimi çok önemli. Hekime gittiğimiz zaman ilaç yazdırma isteğimiz ya da ilaç beklentisi içinde olmamız da bu sorunda rol oynayan önemli bir faktör. Bir önemli faktör de eczanelerden reçetesiz antibiyotik alınıp kullanılması. Genel olarak baktığımızda insanlarda kullanılan antibiyotiklerin neredeyse yarısının gereksiz olduğunu görüyoruz. Boğaz ağrısıyla görülen bademcik iltihabı rahatsızlığına yüzde 70-80 oranında virüsler neden olur. Bunun tedavisinde antibiyotiğe gerek yoktur."

"ANTİBİYOTİKLERİN NEDEN OLDUĞU ALERJİLER VAR"
Akalın, yanlış antibiyotik kullanımının, insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğine ve buna bağlı gelişen ishal rahatsızlığının ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkati çekti.

Avrupa ülkelerinde son yıllarda antibiyotik kullanımına büyük özen gösterildiğini bildiren Akalın, "Antibiyotiklerin neden olduğu alerjiler var. Bunun dışında antibiyotikler aslında sosyal ilaçlar. Yani siz bir antibiyotiği gereksiz kullandığınız zaman gelişen dirençli bakteri, toplumdaki diğer kişiler için de tehlike oluşturabiliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Halis Akalın, antibiyotiğin sadece ilaç sektöründe kullanılmadığını belirtti. İnsan vücuduna, ilaçların yanı sıra tavuk eti, kırmızı et, yumurta ve süt gibi gıda maddeleriyle antibiyotik girişi olabildiği bilgisini veren Akalın, Avrupa'da bazı ülkelerde hayvancılıkta bu maddenin kullanımının yasaklandığını ve Türkiye'de de benzer önlemler alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
antibiyotik, dikkat, gereksiz, kullananlar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gereksiz antibiyotik kullanımındaki tehlike! godmin Haber Arşivi 0 19 Kasım 2011 04:06
Laptop kullananlar dikkat! Ruj Haber Arşivi 1 09 Ekim 2010 05:03
Bit Defender 64 bit kullananlar DIKKAT ! Slipknot Ağ, Network ve Networking 0 25 Mart 2010 20:22