IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Eylül 2011, 17:57   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Arı sokmasında ilk yardım




İşçi arının arka tarafında bulunan iğne düşmanlarına karşı en büyük savunma aracıdır. Arkasında olmasına rağmen arı her durumda iğnesini düşmanına rahatlıkla saplayabilir.

Arı iğnesi iki kısımdan oluşur. Birinci kısım karın boşluğunda bağırsaklara bağlı ve oval şekilde olan zehir keseciğidir. İkinci kısım ise iğnedir. İğnenin üzerinde 9 adet ok ucuna benzeyen kancacıklar bulunur. Arı iğnesini sapladıktan sonra bu kancacıklar iğnenin geri çıkmasını engeller.

İğne saplandıktan sonra arı zehir keseciğini sıkar ve iğneden vücuduna zehir zerkedilen düşman büyük bir acı duyar. Arı iğnesini çıkarmaya çabalar fakat bunu başaramaz. Çoğu zaman bağırsaklarının bir bölümü de koparak iğne zehir keseciğiyle birlikte saplandığı yerde kalır.

Kendini kurtaran arının yaşama şansı yoktur, bir iki gün içinde ölür. İğnesini kaybeden arı daha çok hırçınlaşır ve düşmana saldırır. Fakat tekrar sokma şansı yoktur.

Arı soktuktan sonra panik halde el kol hareketleri yapmamak lazımdır. Bu hareketler diğer arıların da dikkatini çekerek saldırmalarına sebep olur.

Arı saldırısı karşısında yapılacak en iyi şey yüzümüzü ellerimizle kapatıp ordan uzaklaşmak ve bitkilerin arasına oturarak saklanmaktır.

Arı sokması sokulan yerin şişmesine neden olur. Bu da insana acı verir ve sinirli yapar. Sokan arıların çokluğuna göre, miskinlik, başağrısı, titreme, kaşıntı gibi reaksiyonlar da görülebilir.

Arı zehirinin kendine özgü keskin bir kokusu vardır. Bu zehir kokusunun yayılması diğer arıları da hırçınlaştırır. Eğer bir arı soktuğunda gerekli önlemler alınmazsa, aynı yerden başka arılar da sokmaya çalışır. Onun için arı soktuğunda arılıktan uzaklaşıp sokulan yeri yıkamak gerekir. Arı soktuğunda alınacak önlemler ise...

Arı Soktuğunda Alınacak Önlemler
Arı sokup iğnesini bıraktıktan sonra, kesinlikle zehir kesesinden tutarak çıkarmaya çalışmamalıdır. Çünkü bu hareket kesenin içindeki zehirin vücudumuza zerkedilmesine ve acımızın artmasına neden olur. En iyisi bir bıçağın yüzüyle ya da tırnağımızla sıyırarak çıkarmaktır.

Belli bir sayıya kadar arı sokması alerjisi olanların dışında tehlikeli değildir. Tehlike sınırı kişinin bünyesine göre değişir.

Arı allerjisi olanlarda vücudun genelinde kızarma, kaşıntı ve yumuşak dokularda şişme görülür. Bu sırada solunum güçlüğü, karın ağrısı, kusma, çarpıntı ve baygınlık görülebilir. Boğaz kaslarının kasılması ve yutak bölgesinin şişmesi ile nefes gittikçe zorlaşır ve hasta boğulabilir. Bu olaya "anaflaksi" veya "anaflaktik şok" adı verilir.

Arı sokmasına karşı en etkili tedavi amonyaktır. Amonyak hem arının soktuğu yere sürülebilir hem de bir bardak suya 5-10 damla damlatılarak içilebilir.

Şişmeye karşı antihistaminik veya steroid bir krem sürülmelidir. Ağızdan alınacak antihistaminik herhangi bir tablet oldukça yararlı olacaktır. Ancak şiddetli reaksiyonlar için geciktirilmeden tıbbi müdahalelere başvurulmalıdır.

Arı soktuktan sonra yarayı ovuşturmak ya da emmek kesinlikle doğru değildir. Arı tarafından sokulan kişi eğer terli ise zaten ter zehirin etkisini alacaktır.

Sokulan yere buz koymak, soğuk su ile yıkamak, yoğurt sürmek acının azaltılması için faydalıdır. Ayran da içilebilir.

Arının meyve yerken ağıza kaçarak boğazdan sokması hayati tehlike yaratabilir. Böyle bir durumda doktora giderken sirke ile sık sık gargara yapmak gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 24 Ocak 2012, 12:58   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Arı sokmasında ilk yardım




Korunma:

Alerjik bireylerin arı sokmalarından özellikle sakınmalıdırlar. Bunun için sıcak yaz aylarında arıcılık yapılan yerlerde bulunmak, parfüm kullanmak, terli dolaşmak, açık yerlerde meyve yemek, çiçek desenli kıyafetler giymek, piknik yapmak tehlikelidir. Hassas bireylerin dışarıda şapka eldiven takmaları, yanlarında alerjik olduklarını belirten bir belge taşımaları ve acil durumlarda en yakın sağlık kurumuna baş vurmaları hayat kurtarıcı olabilir.

Tedavi:

Arı, iğnesi ile beraber zehir bezinide bıraktığı için, bir cımbız kullanarak iğne deriye giriş yerinin hemen üstünden tutularak çıkartılmalıdır. Eğer yanlışlıkla zehir bezi tutulursa, bu işlem bezi sıkıp uyararak daha fazla zehirin vücuda girmesine neden olur. Cımbız bulunmazsa tırnak ucuyla iğne ters yönde sıvazlanarak da çıkartılabilir. Bölgeye soğuk uygulanarak oluşan şişlik azaltılabilir.

Ağrı, kaşıntı ve kızarık için sağlık kurumuna danışmak uygundur. Hassas bireyler sokulduğunda sokma bölgesi hemen üzerinden bantlanmalı, soğuk uygulanarak rahat nefes almasına imkan verecek bir pozisyonda yatırılarak, koşturmadan hızla en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır. Şok tedavisi sadece uzman sağlık personeli tarafından yapılabilir. Bu nedenle hasta yakınları bu durumla karşılaştığında hastayı kendileri tedavi etmeye kalkışmamalı hemen en yakın sağlık kurumuna nakil etmelidirler. Uzun vadeli korunma yöntemi için hassas bireyler aşılama yöntemi ile tedavi edilmelidir.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
arı, ilk, sokmasında, yardım


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Deniz canlıları sokmasında belirtiler nelerdir? Sır Sağlık Köşesi 0 17 Eylül 2011 12:23
Yardım .? ModeXyL mIRC Scripting Sorunları 2 13 Eylül 2009 13:17
Soru ? yardım ?? Kod yardım ? SabotaJ_ mIRC Scripting Sorunları 1 24 Haziran 2009 05:11
Yardım Kanalınla ilgili yardım Avukat mIRC Scripting Sorunları 16 01 Haziran 2008 23:52
Yardım eren_o7 Servisler 6 07 Şubat 2008 03:10