IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Temmuz 2012, 01:58   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Baygın Yatan Yaralıya İlk Yardım






Baygılık, Baygınlık Hissi
Yerde baygın olarak yatan kazazedeler, bir kafatası örselenmesi nedeniyle komaya girmiş olabilirler. İster yaya, ister motosikletli, ister çarpışma sonucu aracından dışarı fırlamış sürücü olsun, hepsinin belkemiği zedelenebilir.

Dolayısıyla bu tür yaralılara bir yandan kendilerini yan emniyet pozisyonuna getirerek solunum yollarını rahatlatmak, bir yandan da başlarını çekerek, bu girişim sırasında ve sonrasında belkemiğinin hareketsizliğini sağlamak gerekir.

Bu pozisyonu sağlamak için iki kurtarıcı gereklidir: Biri kazazedenin başında bir eliyle çenesini, diğeriyle kafasının arkasını belkemiği ekseni düzeyinde çekerken, diğeri kazazedenin bedenini gerekli pozisyona getirmek için yavaşça çevirir. Dikkat! Yaralının hası, ancak kalınca bir desteğe dayandırıldıktan sonra bırakılmalıdır (yastık, çanta, katlanmış ceket). Böylece belkemiğinin düz durumda kalması sağlanır.

Bu pozisyonda, kazazede kendi kendine soluyabiliyorsa, yardım gelene dek, baygın bile olsa kalabilir. Yan yatırıldığında, kusma veya ağız nahiyesindeki kanamalar yüzünden boğulmaz. Dili de solunum yollarını tıkamaz Yaralı daima sert bir sedyeye yatırılmalıdır. Hastaneye taşınacağı cankurtaran da bu pozisyonda olmalıdır.

Baygınlık Geçirme Durumunda Solda ilk diz çöken kurtarıcı, bir elini kazazedenin çene altına, diğer elini de başının arkasına dayayarak, baş-boyun-gövde eksenini korumayı dener. Diz çöken ikincisi, gövdenin düzeyini sağlar.

Kazak yada ceketlerden oluşturulan bir yastık, kazazedenin başının altına yerleştirildikten sonra, ikinci kurtarıcı kazazedeyi kalçasının altından ve ön kolundan kavrayarak, yan pozisyona getirir.

Bu kurtarma işini iki kişiyle gerçekleştirmek, son derece önemlidir. Çünkü ancak bu koşullarda belkemiğinin eksenini düz olarak tutmak ve omuriliği zedelememek mümkün olabilir.

Kazazede yan emniyet pozisyonuna getirildikten sonra, başında bulunan kurtarıcı, elini çenesinin altına doğru kaydırarak çekmeli, son anda başı bükülmekten kaçınmalıdır.


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
baygın, ilk, yaralıya, yardım, yatan, İlk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yaralıya önce sorgu sonra tedavi Angel Haber Arşivi 0 26 Ağustos 2008 20:59