IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Aralık 2015, 09:28   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Milli uydu 2020'de uzaya gönderilecek




Türksat Uydu Haberleşme ve Kablo TV İşletme AŞ (TÜRKSAT) Genel Müdürü Ensar Gül, Mili Uydu Projesi'ne ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ilk yerli mühendislik ve tasarımıyla yapılacak uydunun projesinin, geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir törenle başlatıldığını söyledi.

Uydunun tamamen yerli sermayeyle yapılmasının planlandığını ve yaklaşık 550 milyon lira olan proje finansmanının, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve TÜRKSAT tarafından karşılanacağını belirten Gül, şöyle konuştu:

2020'DE UZAYA GÖNDERİLECEK
"Uydunun yapımında TÜRKSAT'ın yanı sıra ASELSAN, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) ve CTech de yer alıyor. Mali kaynağı, tasarımı ve yazılımı yerli olan bir proje. Ön tasarım aşaması tamamlandı. İnşallah 2019 yılında tamamı tamamlanacak ve muhtemelen 2020 yılında uzaya gönderilecek."

"KENDİ UYDUSUNU YAPABİLEN SAYILI ÜLKE VAR"
Gül, Türkiye'nin kendi uydusunu tasarlaması ve geliştirmesinin önemine değinerek, "Dünyada kendi uydusunu yapabilen sayılı ülke var. Herkes uydu yapamıyor. Uzay şartlarında kendi kendine çalışan, 15-20 yıl boyunca kesintisiz çalışabilecek bir araç tasarlıyorsunuz. Bunun elektroniği, yazılımı, mekanik ve enerji tarafı var" diye konuştu.

Son bir yıllık çalışmayla uydunun ön tasarımının tamamlandığını ifade eden Gül, uydunun yazılımlarının değiştirilerek bundan sonra yapılacak uydular için de kullanılacağını aktardı.

Gül, kendi uydusunu yapan ülkelerin her birinin bir uydu platformu olduğunu belirterek, "Bir kez tasarlayıp onu devam ettiriyorlar. Bir sonraki uyduda da aynı tasarımı kullanıyorlar. İlk defa yapmak bu açıdan zor ve önemli" ifadelerini kullandı.

5 YILDA TAMAMLANACAK
Gül, proje kapsamında Türk mühendislerinin uydu teknolojileriyle ilgili 2 yıl Japonya'da gerekli eğitimleri ve sertifikaları aldığını söyledi.

Uydunun yapımının Ar-Ge çalışmalarıyla beraber 5 yıl içinde tamamlanacağını ifade eden Gül, "Uydunun ağırlığı yaklaşık 5 ton olacak. Uydu 42 derece doğu boylamındaki bir yörüngeye yerleştirilecek. Milli uydumuz dünyadan 36 bin kilometre uzaklıkta Türkiye'yi temsil eden yeni bir uydu olacak" dedi.

Gül, milli uydunun tamamlanmasının ardından uzaya fırlatılması için de bir fırlatma platformuna ihtiyaç olacağını dile getirerek, "Bu alanda bağımsız olabilmek için hem uyduyu yapacaksınız hem de kendinizin fırlatma platformu olacak. Bunu yaptığımız zaman uydu ve uzay teknolojisi alanında ilk olacağız. Bu da gurur verici bir şey" değerlendirmesinde bulundu.

Gül, TÜRKSAT olarak uydu ve uzayla ilgili konumlandırma sistemleri üzerine de projeleri olduğunu ve araştırma çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
2020de, gönderilecek, milli, uydu, uzaya


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çin, tek roketle uzaya 2 uydu birden fırlattı. MT EkoL Uydu Dünyası 0 17 Aralık 2009 18:34
Kuzey Kore uzaya uydu gönderiyor Cemalizim Haber Arşivi 0 24 Şubat 2009 18:09