IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   IRC Dünyasından Röportajlar (https://www.ircforumlari.net/irc-dunyasindan-roportajlar/)
-   -   Samata.Org Sunucu Sahibi Röportaj: £x£LaNC£ (https://www.ircforumlari.net/irc-dunyasindan-roportajlar/795016-samataorg-sunucu-sahibi-roportaj-x-lanc.html)

Mara 05 Mayıs 2018 07:39

Samata.Org Sunucu Sahibi Röportaj: £x£LaNC£
 
IRC Dünyasının Tanınmış Yüzleri Röportaj Serimize Bu Kez Samata.Org Sunucu Sahibi @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ile devam ediyoruz;

<Mara> Merhaba ExELaNCE; öncelikle IF ailesi ve kendi adıma röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim.
<Mara> ExELaNCE kimdir? Sosyal yaşantınızda nasıl birisiniz bize biraz bahseder misiniz?

<ExELaNCE> Merhaba Mara; öncelikle IF ailesi olarak şahsımla röportaj teklifiniz için teşekkür ederim.
<ExELaNCE> Röportaj vesilesi ile Mara başta olmak üzere IF Ailesine başarılarının devamını dileyerek başlamak istiyorum.
<ExELaNCE> Öncelikle ismim Emre, Ankara doğumluyum, 27 yaşındayım.
<ExELaNCE> ExELaNCE genellikle sosyal yaşantısında yoğun çalışma hayatına sahip aynı zamanda bazı Vakıf ve Derneklerde bulunduğum görev itibari ile sürekli il dışında vakit geçiren birisiyim.

<Mara> Bu bahsettiğiniz dernek ve vakıflar ne üzerine bahsetmeniz mümkün müdür?

<ExELaNCE> Tabiki Mara; Çocukluğumdan beri yetişme tarzı olarak hep kendimi sürekli insanlarla ilişkide buldum. Bunun nedeni küçük yaşta aile şirketimizde çalışmaya başlamam ve aile büyüklerinin sürekli STK'larda yönetici olmasından da kaynaklıdır.
<ExELaNCE> Vakıf ismi vermeden devam etmek istiyorum. Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma alanında faaliyet gösteren bir Vakfın genel merkez yöneticisiyim aynı zamanda birden çok Yardım derneğinde yöneticilik yapmaktayım.

<Mara> Bu çok güzel bir şey bence, tebrik ederim.
<Mara> İnternetle tanışmanız, IRC/d ile tanışmanız nasıl oldu?

<ExELaNCE> Evet bence de, nerede bir mazlum ve mağdur varsa oraya uzanan el olmak gerekmektedir.

<Mara> İnsan olmak bunu gerektirir haklısınız =)

<ExELaNCE> Aile şirketimizin işlemlerini yapan bir abimiz vardı bende o zaman çok küçük yaşlarda onun tavsiyesi üzerine Bilişim alanında çalışmalar yapmaya başladım onun sonrasında Google üzerine çalışmalarımız başladı ve kendisi sayesinde bir çok programa katılma hakkına genç yaşta sahip olabildim. Devamında ilerleyen süreçte tabiki arkadaşlarımız ile birlikte Dalnet gibi sunuculara girmeye başladım ama daha sonrasın ROMEO-bxl ile tanıştım ve IRCD hayatına orda devam ettim.
<ExELaNCE> Sürekli arkadaşlarımın aop, sop ve admin gibi görevler yapmak için komut ezberlediği dönemde ben Webmaster ekibi içerisinde yer alarak, sunucunun gelişmesine katkı sağlamaya başladım. IRCD hayatında komut bilgisi gerçekten çok önemlidir ama Web alanına verilmesi gereken destek gerçekten daha çok olması sebebiyle çeşitli yetkilerde bulundum. Sonrasında ise Rahmetli Turk ile yollarımız bir şekilde birleşti ve Geveze'de Webmaster sorumlusu olarak başladık.
<ExELaNCE> Tabi ilerleyen süreçlerin bizlere verdiği heyecan ve istekle birlikte sonrasında 2010 yılında Sohbetseli'ni açtık ve dolayısıyla birçok domaini bünyemizde barındırdık.
<ExELaNCE> IRCD tanışmamız da bu şekilde başladı Mara

<Mara> Güzel bir ilerleme olmuş, bahsettiğiniz gibi ilgi alanınızın seo çalışmaları olduğunu ben de biliyorum biraz bu kısımdan bahseder misiniz? Neden bu alana yöneldiniz? Kendinizi bu alanda nasıl değerlendiriyorsunuz?

<ExELaNCE> Bu alana yönelmemin asıl sebebi; IRCD üzerine bir çalışma yapacaksanız veya daha ileriye gitmek istiyorsanız yapmanız gereken şeyler, ihtiyacınız olanlar bellidir. Sunucu açtığınız da veya bir sunucu içerisinde çalışmaya başladığınız da komut bilginiz ve IRCD bilginiz size bir seviyeden sonra lazım oluyor. Sunucuyu açtığınız da giriş elde edemediğiniz sürece çok iyi komut bilginizin olması veya Help bilginizin olması size bir fayda sağlamadığını düşünüyorum.
<ExELaNCE> Kesinlikle Helper arkadaşlarımızı veya telnet bilgisi çok yüksek arkadaşlarımı tenzih ederek konuşmama devam etmek istiyorum.
<ExELaNCE> IRCD üzerinde bir şey yapmak istiyorsanız, önce girişi sağlamanız gerektiğine inanmaktayım, bu sayede de SEO alanında ilerlemeyi tercih ettim. Aynı zamanda o zamanlar Google Adsense üzerine çalışmalar yapmaktaydım ve ciddi gelirler elde edebiliyorduk, o yüzden SEO çok önemliydi bizim için.

<Mara> Anladım, katılıyorum buna girişi sağlamalısınız ki yönetebileceğiniz yardımcı olabileceğiniz bir sunucunuz olsun
<Mara> Peki google çalışmalarından bahsettik, sosyal medyanın IRC/d darbesi malum, sosyal medya tabanlı projeleriniz var mı?

<ExELaNCE> Çok güzel bir konuya değindiğiniz için gerçekten teşekkür ederim Mara, IRC/d'ye sosyal medyanın darbe vurmasının en büyük sebebi Sosyal medyaların sayısının artması değildir. Bugün bilinen sosyal medyalar aslında bizlere darbe vurmadı
<ExELaNCE> gerçekten IRC/d üzerine en büyük darbeyi bizler kendimiz vurduk. Bugün bir yabancı sunucuya katılalım hep birlikte oradaki sohbet ortamını ve kanal kültürünü takip edelim oralarda Sosyal medya yok mu?
<ExELaNCE> IRC/d kültürünü bana göre yabancı sunucular gerçekten çok iyi yönetmekte olup bunun nedenini şu şekilde izah edebiliyorum kendimce, Sohbete başladığımız andan itibaren her geçen dakika dolu dolu olması gerekmekte benim düşüncemde, bundan 10 sene sonra bir konuşma geçtiğinde aaa ben bunu Samata.ORG Ailesi sayesinde öğrenmiştim demesi gerektiğini düşünmekteyim. Bizler IRC/d'yi maalesef ve maalesef amacının dışına çıkararak kaybetmiş bulunmaktayız.
<ExELaNCE> Sosyal medya alanında yaptığımız çalışmalara gelirsek; Samata olarak bizler genelde girişlerimizi Google üzerinden almaktayız ve daha öncesinde forumu takip eden arkadaşlarımız bilir Facebook üzerinden sohbete giriş uygulaması gerçekleştirdik. Gerçekten iyi bir netice de aldık ve uygulamamız üzerinden aramıza katılan kullanıcılarımızın sayısı azımsanmayacak kadar büyük bir derecededir.

<Mara> Buna gerçekten katılıyorum, ben eskiden özellikle #felsefe ve #edebiyat kanallarında çok güzel şeyler öğrenmiştim çok güzel sohbetler yapmıştım belki 10yıl önce falan ama asla unutmam birçoğunu. Keşke o nitelikte sohbetlere dönebilsek.

<ExELaNCE> Bizler o nitelikli sohbeti kaybettiğimizden dolayı artık kullanıcılar IRC/d üzerinden çekilmeye başladılar. Şu an öyle bri hale geldik ki maalesef bugün Türkiye'de bulunan bir sunucunun Adwors reklam kelimelerinde Kültürümüze, Töremize, Örf ve Adetlerimize uymayacak cinste kelimeleri değil insanlığımıza yakışmayacak kelimeleri görerek kendimizden utanır hale gelebiliyoruz.
<ExELaNCE> O nitelikli sohbetlere dönmemiz için acilen bizler zihniyetlerimizi tazeleyerek öncelikle, birey olma şuuruna erişmemiz gerektiğini düşünüyorum tabiki bunlar benim şahsi görüşlerim.

<Mara> Üzücü lakin karşılaştığımız gerçekler bunlar... Peki Samata.Org nasıl bir sunucu bize bahseder misiniz? Yönetim anlayışınız ve sohbet ortamınız nasıldır?

<ExELaNCE> Aslında ben bu konuda ne desem havada kalacaktır. Ortamı sizler görüp değerlendirmeniz gerekir ben burada ne desem sunucumu savunmuş olacağım ve ortamımı savunmuş olacağım ama bizlere iletildiği kadarını sizlere aktarayım. Kullanıcılarımız genel olarak Samata'yı bir Aile olarak görmektedir. Sıcak kanlı ve samimi insanların bulunduğu bir ortam olarak değerlendirildiğini sürekli kullanıcılarımız bizlere belirtmektedir.
<ExELaNCE> Yönetim anlayışımız; Bizler IRC/d kültürünü eskilerden öğrendik. Çok fazla adminin olması demek sunucunun çok iyi olması anlamına gelmemektedir. Bizler sunucu içerisinde seviyesini ve adaletini ispatlamış arkadaşlarla çalışmaktayız. Şimdi bu konuşmayı okuyacak arkadaşlar hemen diyecek ki #Sales kanalınız neden var? Parayı veren burada admin olabiliyor mu? Sorularını doğal olarak bizlere yöneltecektir.
<ExELaNCE> Bizler kesinlikle Sales üzerinden admin almıyoruz öncelikle bunu belirteyim. Evet Sales kanalımız var ama Sales kanalımız da IRC/d ortamının geldiği zor durumdan dolayı var. Bu cümlemi biraz daha açayım öncelikle yeni bir arkadaşımız geldiğinde aramızda yetkili olarak bulunmak istediğinde bizlerin ona ilettiğimiz cümle adaletiniz ve seviyeniz ispatlandığında yetki alabilirsiniz, komut bilgisi çok önemli değil zamanla biz sizi yetiştiririz dediğimizde hemen admin ekleyin oluyor.
<ExELaNCE> Bizim bu arkadaşlara yönelttiğimiz öncelikle Sunucu üzerinde destek verecek admin arkadaşların sayısının azalması nedeniyle caydırıcı olarak Sales kanalını kullanmaktayız. Bir nevi kimseyi kırıp, incitmeden kibarca bi şekilde izah edebilmektir.

<Mara> Peki size dönecek olursak tekrar, neden halen IRC/d içerisindesiniz ve hep bu nickinizi mi kullanmıştınız?

<ExELaNCE> İlk başladığım günden itibaren ExELaNCE nickini kullanıyorum Mara.
<ExELaNCE> Aslında sohbetada, garantichat, chatlax, sohbetmira vs. gibi domainleri ilk başladığımız sunucu olan Sohbetseli'ni kapattığımda bırakmıştım ve Üniversite dönemimde ki çok zorlu bi üniversite dönemi geçirdim. 6 yıl gibi bir zaman dilimi içerisine 3 üniversite mezuniyetini sığdırdım o dönemlerde IRC/d ortamını tamamen bırakmıştım.
<ExELaNCE> Bir arkadaşımın beni tekrar davet etmesi ve sürekli artık gerçekten dostluklar kalmadı nerdeyse bitmek üzere olduğunu belirtmesi ve ısrarları üzerine Sohbetay.NET'i açarak tekrardan başladık ve Samata.ORG domainini almamızla birlikte kendimizi ciddi bir rekabetin içerisinde bulduk.

<Mara> Güzel olmuş bence sizi tanıdığım için IRC semalarında sizler gibi insanları görmek hoş =)
<Mara> Peki şu an çalışmalarını takdir ettiğiniz, beğendiğiniz bu piyasada kimler var?

<ExELaNCE> Mara teşekkür ederim öncelikle, o sizin gerçekten IRC/d'yi kültür olarak benimsediğiniz ve yaşatmaya çalıştığınız için güzelliğiniz.
<ExELaNCE> Piyasada gerçekten oldukça çok fazla çalışan mevcut ama bilirsiniz ben kendi sunucumdan dışarı çıkmam. Ortam olarak bilmiyorum ancak gerçekten Shell olarak @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'ın çalışmaları güzel olarak devam etmekte gerçekten kaliteli hizmet verdiğine inanıyorum. Help olarak Soyle.Net'in gerçekten ciddi kadrosunun olduğunu biliyorum ve tabiki IF yönetimini bazı konularda eleştirsek de gerçekten işini Mara gibi adalet sağlamaya çalışan yöneticileri olduğu için takdir ediyorum.

<Mara> Çok teşekkür ederim ExELaNCE, mahçup oldum =)

<ExELaNCE> Tabi webmaster kategorisine geldiğimizde Ali, @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kardeşimizin çalışmaları oldukça güzel olarak devam etmekte @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] aynı şekilde.
<ExELaNCE> Mahçup olacağiniz bir şey söylemedim Mara, gerçekleri dile getirdim =)

<Mara> Peki yavaş yavaş sona gelirken, internet dünyasında ve kendi yaşamınızda ileriye dönük idealleriniz nelerdir?

<ExELaNCE> Tabiki bizim hedefimiz hiç bir zaman öyle 2000 user veya 3000 user gibi rakamlar yer almadı beni yakından tanıyan arkadaşlar bilirler ben IRC/d ortamlarının nezih, seviyeli ve kültürlü günlerine dönmesinden yanayım. Ticaret olarak değil de kültür olarak benimsendiği o görkemli günlerini görmek en büyük ideallerim arasında yer almaktadır. #Felsefe, #Edebiyat kanallarının yanına insanların ciddi ideolojik tartışmalar yapabileceği hatta ve hatta siyaset konuşabileceği kanallar eklemek istiyorum.
<ExELaNCE> Mara tabiki bu noktada gerçekten en büyük idealim insanların; arsızlıkta, edepsizlikte hatta ve hatta yaratılış gayesinin dışında kurulan bir sitenin 2 günlük kapanması için sadece Türkiye'de değil Amerika'da yürüyüşler yapıldı bunu hepimiz gerçekten çok iyi biliyoruz. Keşke ortamlar içerisinde kültürel faaliyetler de bu şekilde yapılsa bugün Adriyatikten Çin Seddine kadar umut olunmayacak, medeniyet ve kültür anlamında erişilmeyecek bilgilerin olacağına inanıyorum. Saatlerce oturup Ansiklopedi okuyalım aklımızda 1 satır kalır ama sohbet esnasında aldığımız bilgiler bir ömür unutulmaz bu günlere dönmek en büyük idealim Mara.

<Mara> Anladım ExELaNCE, umarım o günlere dönebiliriz bu konuda kullanıcıların entelektüelitesi yüksek kesimden olması da çok önemli ama öyle insanları bu devirde sosyal yaşantımızda bile nadir bulabiliyoruz =)

<ExELaNCE> Tabiki Kültürel yozlaşma maalesef sadece internet üzerinde değil etkisi hayatımızın her alanında yer almaktadır. Ben bu konuda şöyle düşünüyorum; kişi kendini düzelttiğinde ve geliştirdiğinde yanındaki insanlara da fayda sağlar diye düşünüyorum.

<Mara> Saat bir hayli geç olmuş ben sizin daha çok vaktinizi almayayım. Son olarak IF ve IRC kullanıcılarına iletmek istediğiniz bir şeyler var mıdır?

<ExELaNCE> Gerçekten vakit almak olarak görmeyelim de; keyifli bir sohbet olduğunu benim açımdan söyleyebilirim. IF kullanıcılarına gerçekten söylemek istediğim aslında Sanal ve Reel ayrımı olmadan, gerçekten samimi ve sıcak sohbet dolu anları tekrardan yaşamamız dileğiyle.
<ExELaNCE> Röportaj için öncelikle Mara başta olmak üzere IF aiesine ve okuyan tüm kullanıcılara saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum.

<Mara> Çok teşekkür ederim gerçekten keyifli bir söyleşi oldu benim için de, size çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

<ExELaNCE> Çok teşekkür ederim. Mara sizin nezdinizde IF ailesine de başarılar dilerim.
<ExELaNCE> Selametle.

Emrehan 05 Mayıs 2018 07:44

Cevap: Samata.Org Sunucu Sahibi Röportaj: £x£LaNC£
 
Çok güzel bir söyleşi olmuş @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...].
Yüreğinize sağlık. Başarılarınızın devamını diliyorum.

Funda 05 Mayıs 2018 07:48

Cevap: Samata.Org Sunucu Sahibi Röportaj: £x£LaNC£
 
Güzel ve Akıcı bir Söyleşi olmuş Başarılarının devamını Dilerim @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] , Emeğine Sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'cığım.

EsiLa 05 Mayıs 2018 10:06

Cevap: Samata.Org Sunucu Sahibi Röportaj: £x£LaNC£
 
Güzel ve akıcı bir röpartaj olmuş.

Emrecim başarılarının devamını dilerim

eXcitinG 05 Mayıs 2018 10:26

Cevap: Samata.Org Sunucu Sahibi Röportaj: £x£LaNC£
 
Iyi bir röportaj olmuş Kısa süreliğinede olsa girip sohbet ettiğim bir sunucu . Emeği geçen @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'ya teşekkür eder Emre sanada başarılar dilerim .

esekherif 05 Mayıs 2018 10:42

Cevap: Samata.Org Sunucu Sahibi Röportaj: £x£LaNC£
 
Selamün Aleyküm ben Mazlum. Her türlü ayni ve nakdi yardım kabul ederim.

CokomeL 05 Mayıs 2018 12:50

Cevap: Samata.Org Sunucu Sahibi Röportaj: £x£LaNC£
 
Keyifle Okuduğum Söyleşilerden Biri Diyebilirim..
Sevgili @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Başarılar Diliyorum (:

Lalinn 05 Mayıs 2018 14:25

Cevap: Samata.Org Sunucu Sahibi Röportaj: £x£LaNC£
 
Beklenilenin uzerinde bir röportaj ..
Emeğinize sağlık..

Efsun 05 Mayıs 2018 14:33

Cevap: Samata.Org Sunucu Sahibi Röportaj: £x£LaNC£
 
samimi ve akıcı bir röportaj olmuş. @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] teşekkür ederiz bu güzel röportajından dolayı..
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cığım emeklerine sağlık

Know 05 Mayıs 2018 16:26

Cevap: Samata.Org Sunucu Sahibi Röportaj: £x£LaNC£
 
Başarılarının devamı dilerim @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], herşey dilediğin gibi olsun kardeşim.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:21.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net