IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Temmuz 2011, 11:37   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Fetih Öncesi İle Sonrasına Kısa Bir Bakış




Fetihten önce infak edenle, infak etmeyen bir değildir. Burada fetihten kastın ne olduğu hususunda iki görüş vardır. Birincisi: Adı geçen fetih Mekke Fethidir. Hicretin sekizinci yılında Ramazan ayı içinde Mekke fethedilmişti (Ocak 630) (5)

Mekke fethinden önceki yıllarda müminlerin durumu çok nazikti. Şartlar tehlikeli ve şiddetliydi. Risaletin başlangıcından hicrete kadar olan zaman, müslümanlara karşı en acımasız, tehlikeli ve şiddetli bir zamandı. Hicretle birlikte müslümanlar soluklanır gibi olduysa da, bir yandan Medineli Yahudilerle olan ilişkilerinde diğer yandan, hicretin ikinci yılında olan Bedir Gazası sırasında belki de Medine devrinin en tehlikeli günlerini yaşadılar. Hicretin üçüncü yılı, kendilerinden üç kat fazla bir askerle Medine’nin Kuzeyindeki Uhud dağı önüne gelen Kureyşliler, müslümanları imha etmek ve kendileri açısından bu probleme nihai çözüm getirmek için yüzlerce km’lik yolu tepip gelmişlerdi. Kendilerinden, güçlerinden, zaferden son derece emindirler. Aynı tavrı Bedir Gazasında da taşıyorlardı.

Uhud Savaşı başlangıçta Kureyşlilerin bozgunu ile müslümanlar lehine görünürken, sonunda müslümanların mağlubiyeti sözkonusu oldu. Hatta Rasulüllah’ın (SAV) öldürüldüğü şayiası bile çıkmıştı. Başta Hz. Hamza olmak üzere, müslümanlardan birçok kişi şehid oldu. Müslümanlar bunları defnederken, kefen bulmakta bile zorlanıyorlardı. (6)

Hicretin dördüncü yılı da sıkıntılar içinde geçti. Beşinci yılın en önemli hadisesi Hendek (Ahzab) Savaşı idi. (7) Müslümanlar; yahudilerin ve müşrik kabilelerinin birleşerek meydana getirdikleri onbin kişilik orduya karşı ancak Medine etrafına hendek kazarak büyük tehlikeye karşı göğüs gerdiler. (8) Hendek Gazasını müteakip, savaş sırasında müslümanlar aleyhine dönen Kureyza oğulları kuşatma altına alındı. Hicretin altıncı yılı Kurata, beni Lihyan, Gâbe, İss seferlerinden başka, Umre için Mekke’ye gidildi. Bu sırada da canlar ortaya konuldu. Mekkeliler, silahsız müslümanları Mekke’ye sokmadılar. Umre yapmalarını engellediler. Bu seferde ölümüne yapılan Rıdvan Biatından sonra, Hudeybiye anlaşması imzalandı. (9)

Hicretin yedinci yılı, hükümdarlara elçiler gönderildi, müslümanlar için Kureyş kadar tehlikeli olan Hayber yahudileri ile savaş yapılarak Hayber fethedildi. Müslümanlar artık biraz rahatlamışlardı. Aynı yıl Hayber fethinden sonra kaza umresi yapıldı.

Hudeybiye sulhundan sonra müslüman olanların sayısı gün geçtikçe artıyordu. Hicretin 8. yılında Mute seferinden sonra da Mekke fethedilmişti. Bu fetih müslümanlar için önemli bir dönüm noktası oldu. Hatta Rasulüllah (SAV): “Mekke fethinden sonra artık hicret kalkmıştır” buyurarak hicretin kalktığını ifade etmişti.

Bütün bunlardan dolayı fetihten önce harcanan mal ve yapılan savaşlarla, fetihten sonraki savaşlar ve harcanan mallar bir değildir. Çünkü fetihten sonra üstünlük, ağırlık müslümanlara geçmiştir.

“Fetihten önce ancak sıddıklar iman ediyordu. Ama fetihten sonra islam büyük bir zuhurla ortaya çıktı. İnsanlar Allah’ın dinine fevc fevc girdiler.” (10)

Şu halde fetihten önce müslüman ve sahabe olmak daha zordu. Zorluk arttıkca, hal şiddetlendikce, durumun tehlikesi fazlalaştıkca, yapılan amellerin sevabı artacağından, ayet-i kerimede buyrulduğu gibi, ilk zamanlara gidildikce sahabelerin yaptıklarının değeri artmaktadır. Sahabelerin en faziletlileri olan Hulafay-ı Raşidin, Aşere-i mübeşşere de ilk devir sahabeleridir ve fetihten öncekiler; “Onlar fetihten sonra infak edip savaşanlardan derece bakımından daha üstündürler.” (11)

İslam alimlerinin çoğunluğuna göre, fetihle kastedilen Mekke fethidir. Fakat bazılarına göre fetihten maksat, Hicretin 6. yılında yapılan Hudeybiye musalahasıdır. (zilkade ayı, M. 628) Bu musalaha ile Mekkeli müşrikler ve Medineli müslümanlar harp halinden uzak, birbirlerine gidip gelmeye başladılar. İslamın çok kuvvetli manevi kılıcı ortaya çıktı. Medine’ye gelip islam toplumunu görenler, onlardan etkilenerek müslüman olmaya başladılar. Bu sulhla müşriklerin inatları ve taassupları kırıldı. Hudeybiye sulhundan Mekke Fethine kadar geçen iki yılda, Rasulüllah’ın Peygamberliğinden Hudeybiye sulhuna kadar müslüman olanlardan birkaç kat fazlası müslüman oldu. Hudeybiye sulhun da 1400 kadar müslüman erkek varken, iki yıl sonra, Mekke fethinde bu sayı on bini buluyordu. Bu büyük bir fetih değilmiydi? Şehirleri, beldeleri fethetmekten maksat, onlara islamı götürmekse, Hudeybiye Fethi’nden sonra, bu savaşsız gerçekleştirilmişti. Hudeybiye Kuran’ın ifadesi ile de Feth-i Mübindi. (12)

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
fetih, sonrasına, yle


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çin Kültür Devrimi: Büyük Proleter Kültür Devrimi’ne Kısa Bir Bakış Zen Kitap Tanıtımları 0 12 Haziran 2013 17:21
Okul öncesi eğitimde ailenin rolüne “Uçan Balon”dan bir bakış Zen Ödev ve Tezler 0 06 Aralık 2012 15:25
Fetih Online’dan Fetih 1453’e yolalın! boxster Oyun Dünyasından Son Haberler 1 22 Şubat 2012 12:59
Kısa Aşk Sözleri-Kısa Aşk Mesajları-Kısa Aşk Sözü-Kısa Aşk Mesajı 2011 2012 PauL Aşk ve Sevgi Köşesi 0 15 Kasım 2011 12:50
Yahudi Tarihine kıSa Bir Bakış. Dilara Musevilik 1 10 Mart 2009 21:25