IRCForumlarý - IRC ve mIRC Kullanýcýlarýnýn Buluþma Noktasý
  sohbet

 Kayýt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Temmuz 2011, 01:09   #1
Çevrimiçi
Kullanýcýlarýn profil bilgileri misafirlere kapatýlmýþtýr.
IF Ticaret Sayýsý: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Þifâli bitkilerden Allah ve Resûlü’nün tavsiye ettikleri




Bitkilerle tedâvi, tedâvi sýrasýnda ilâç kullanmadan gýda maddeleri ya da benzerleri ile yapýlan tedâvidir. Her hangi bir hastalýk gýda maddeleri ve perhizle tedâvi edilebilirse, ilâç kullanmasý tavsiye edilmez. Gýda maddeleri ile tedâvide genel kâide; hastalýðýn tedâvisi sýrasýnda faydalý gýdalarý alýp, zararlý olanlarýný terk ederek perhiz etmektir.

Cenab-ý Hak Kur’an-ý Kerim’de gýdalarýn temiz ve helâl olmasýna iþaret etmektedir: “Allah’ýn sizlere rýzk olarak verdiði þeylerden helâl ve temiz olarak yiyiniz! Eðer gerçekten Allah’a ibadet ediyorsanýz, Onun vermiþ olduðu nimetlere teþekkür ediniz” (Nahl 114) .

Peygamberimiz A.S., hastalýðýn nasýl önleneceði ile alâkalý olarak þöyle buyurmuþtur: “Hastalýðýn evi midedir. Tedavinin özü perhizdir.” Peygamberimiz A.S. bir baþka hadislerinde de, bitkilerle tedâvinin yüce Allah tarafýndan öðretildiðini açýklamak üzere þöyle buyurmuþtur: “Süleyman Aleyhisselâm her ne zaman namazgâhta namaz kýlsa, ansýzýn önünde bir bitki görür ve o bitkiye: ‘Ýsmin nedir?’ diye sorardý. Bitki de: ‘Ýsmim þudur’ diye adýný söylerdi. Süleyman Aleyhisselâm: ’Niçin yaratýldýn, ne iþe yararsýn?’ diye tekrar sorardý. O bitki de:’Þunun için yaratýldým’ derdi. Eðer bir hastalýða ilâç olarak yaratýlmýþ ise, yazýp not ederdi. Eðer yer yüzüne dikilmek için yaratýlmýþ ise, topraða dikerdi” (Abdüllatif Baðdâdî, Týbb-ý Nebevî s. 58; Süyûti, Týbb-ý Nebevî vr. 7a, 50b) .

Süleyman Aleyhisselâm’ýn ilâhî vahye dayalý olarak bu þekilde tespit ettiði bitkilerin, “Bitkiler Kitabý”nda yer aldýðý, ayrýca, pek çok ilacýn ve hastalýðýn bu kitaba dahil edildiði belirtilir (A. Baðdâdî s.58,188) .

Ýnsanýn ruh ve beden saðlýðý üzerindeki çalýþmalar bir bakýma insanlýk tarihi kadar eskidir. Özellikle Ýslâm âleminde týbbî konularda, Kur’an-ý Kerim’in bildirdikleri, Peygamberimizin tavsiye ve teklifleri, kýyas ve tecrübe yoluyla elde edilen bilgiler, Týbb-ý Nebevî kaynaklarýnda yer almýþtýr.

Biz burada, tedavî noktasýnda, Kur’an ve hadislerde iþaret olunan yiyecek ve içeceklerden bazýlarýný nazara alacaðýz.

Yeme ve içme hususunda Ýslâm dinin koyduðu prensibin baþýnda az yemek gelir. Ýçilecek þeylerin de bir nefeste içilmemesini öðütler. Nitekim Peygamber A.S. her hangi bir þey içtiði zaman üç nefeste içer ve þöyle derdi: “Bu þekilde içmek daha kandýrýcý, saðlýk için daha faydalýdýr” (Müslim eþribe Hadis 123; Ebu Davut eþribe Hadis 3729; Tirmizî eþribe Hadis188) . Yine Peygamber A.S. “ Devenin içtiði gibi suyu bir nefeste içmeyiniz. Bardaðý her defasýnda aðýzdan uzak tutarak iki veya üç nefeste içiniz. Ýçerken besmele çekiniz, içtikten sonra da ’Elhamdülillah’ deyiniz” buyurmuþtur (Tirmizî eþribe Hadis 1885) . Bir hadislerinde de: “Sizden biriniz su içtiði zaman yavaþ yavaþ içsin, bir nefeste içmesin. Zira, suyu bir nefeste içmek karaciðer iltihabý (ve nefes týkanýklýðý) meydana getirir” buyurmuþtur (Adürrezzak 10/428 Hadis 19594).

Bir baþka hadislerinde de ayakta su içmenin zararýna iþaret etmiþtir: “Eðer ayakta su içen kimse, midesine verdiði zararý bilseydi, içtiði suyu þüphesiz ki geri kusardý” (Abdürrezzak 10/427 hadis 19588). Yine ayný konu ile alakalý olarak. “Sizden biriniz ayakta su içmesin. Her kim unuturdea içerse, kusmaya çalýþsýn” buyurmuþtur (Müslim eþribe Hadis 116) .

Peygamberimizin, güneþte ýsýtýlan suyun kullanýlmamasý hususunda da tavsiyeleri olmuþtur. Hz. Aiþe (R.A): “Peygamber A.S. yanýma gelmiþti. Ben ise, güneþte su ýsýtýyordum. Bunun üzerine. ”Ey Aiþe! Böyle yapma! Zira, güneþte ýsýnmýþ suyu kullanmak abraþlýk (Alaca, sedef) gibi cilt hastalýðý meydana getirir” buyurdu (Dârekutnî taharet 1/38 Hadis 2) .

 
Alýntý ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odalarý reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
allah, bitkilerden, ettikleri, resûlü’nün, resûlü’nün, tavsiye, ve, Åžifâli, Þifâli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayýtlý üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajýnýzý Deðiþtirme Yetkiniz Yok

BB code is Açýk
Smileler Açýk
[IMG] Kodlarý Açýk
HTML-Kodu Kapalý
Trackbacks are Kapalý
Pingbacks are Açýk
Refbacks are Açýk


Benzer Konular
Konu Konuyu Baþlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Allah ve Resulü (asv)'ýn emirlerine teslim olmak ve onlara uymaktýr. Kalemzede Ýslamiyet 0 09 Aðustos 2011 16:17
Allah ve Resûlü’nün Tavsiye Ettiði Gýdalar Kalemzede Ýslamiyet 0 12 Temmuz 2011 01:09
Yüce Allah’ý tanýmada, Esmaü’l Hüsna’nýn önemi. Ein Esmâ-Ül Hüsnâ 0 10 Haziran 2011 14:24
Hücumda Allah Allah... YAÞ’ta yallah! Süslü Serbest Kürsü 4 29 Ocak 2010 15:27