IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Temmuz 2011, 02:18   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sigorta Şirketleri




Hayatın çok çeşitli tehlikelerine karşı, toplu katılım esasına göre teminat sağlayan kuruluşlardır. Aslında güvenceyi temin eden, ödedikleri primlerle katılımcılardır. Sigorta şirketi organizatör durumundadır. Çok geniş bir uygulama alanına sahip olan sigorta işlemlerini konumuz açısından daha iyi anlayabilmek için gruplandırmak suretiyle incelemek uygun olur.
Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı; kamu kuruluşu olarak, çalışanlara aktif iş hayatı boyunca sağlık hizmeti verirler. Ayrıca, emeklilere hem sağlık hizmeti hem de maaş bağlar, yetim, dul, harp gazilerine de maaş verirler. Sosyal devlet amacına yönelik olarak çalışan söz konusu kuruluşlara üye olmak mecburidir.
Kanaatimce, bu kuruluşlara üye olmak ve bunlardan maaş ve sosyal yardım görmekten dolayı Müslümanların rahatsız olması gereken hiçbir husus yoktur.
Dış Ticaret işlemlerinde (ithalat ve ihracat) nakliye sigortası yapılması fiilen zorunludur. Şöyle ki; sigorta yapmadan yurt dışına mal göndermek imkânsızdır. İthalatta ise, genellikle mal nakil vasıtasına yüklendikten itibaren alıcı tarafından sigorta teminatı sağlanmalıdır. Özetle, dış ticaret yapan bir Müslüman iş adamının sigortadan kaçınması mümkün değildir. İşin zorunluluk tarafı bir yana, ülkeler arasıda mal hareketine yol açan dış ticarette sigortanın yararlı hatta gerekli olduğu kanaatindeyiz.
Trafik mâli mesuliyet sigortası, otobüs koltuk sigortası, tüpgaz sigortası vs. ile, ülkemizde yeni başlatılan deprem sigortaları zorunlu sigortalardır. Yasa koyucunun Kamu Yararını gözeterek mecburi kıldığı bu sigorta türleri şer’en bir sakınca oluşturmazlar.
Yangın, hasar, kasko, doğal afet sigortaları “koruma” sağlayan sigortalardır ve bunlar hakkında genel bir kural vazetmek yerine, her olayı teker teker ele almak daha sağlıklı sonuca varmamızı kolaylaştırır. Örneğin, bir fabrika sadece sahibinin serveti değil, bir çok işçi, memur, mühendisin aileleriyle beraber maişetini temin ettiği bir üretim platformudur. Ayrıca, devlete vergi ödeyerek tüm topluma maddi katkı sağlar. Böyle bir kuruluşun sermayedar tarafından yangına, hasara, doğal afetlere vs. rizikolara karşı teminat altına alınması hiç kimseye haksızlık getirmez, aksine fabrikayla direkt veya dolaylı ilgili olan herkese yarar sağlar.
Öte yandan, birikimli hayat sigortası ve bireysel emeklilik sisteminde (BES); katılımcı fertlerin, en az 10 yıl olmak üzere, umumiyetle 30-35 yıllık periyotlarla ödedikleri primler çeşitli fonlarda değerlendirilir. Buna karşılık, belli süreyi dolduran (en az 25 yıl) üyelere maaş bağlanır. Kamu güvenlik kuruluşlarında olduğu gibi, sağlık hizmeti vs gibi sosyal yardımlar söz konusu değildir. İştirakçilerden alınan primlerle sermayeleşen fonlar, bu parayı çoğunlukla yerli-yabancı faizli enstrümanlarda değerlendirir. Üyelerden giriş aidatı, yönetim gideri adı altında oldukça yüksek meblağlar tahsil edilir. Bu şirketlerin muazzam kârlara ve cesâmete ulaşması en az üyelerini düşündükleri kadar kendilerini de kolladıklarının kanıtı olsa gerektir. Uluslararası finans kapital deyimiyle anılan dev fonların önemli bölümü emeklilik fonlarından meydana gelir.
Böyle bir şirkete iştirak eden yatırımcı; her ay kendi kazancından tasarruf ederek, geleceğini bizzat emniyete almak yerine, bunu ağır bedel ödeyerek emeklilik şirketlerine yaptırmış olur. Bu saygı duyulması gereken kişisel bir tercihtir. Ancak bu tercihin bir zaruretten doğduğunu kabûl etmek olanaksızdır.
Bu açıklamalarımız ışığında, faiz konusunda hassas bir Müslümanın özel emeklilik şirketlerinden uzak durması, bizce normal bir davranıştır.
Her birinin çalışma sistemlerini ve faiz ile olan ilişkisini kısaca özetlediğimiz bu finans kuruluşlarını, daha geniş bilgiler içeren müstakil yazılar halinde incelemeye gelecek aylarda devam edeceğiz. Bu konuda okuyucularımızın talep ve sorularını da bekleriz.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
çeşitli, cok, esasına, göre, hayatın, karşı, katılım, sağlayan, sigorta, tehlikelerine, teminat, toplu, Şirketleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sigorta şirketleri olayların olduğu illere poliçe kesmeyi durdurdu Seth Haber Arşivi 0 10 Ekim 2014 17:07
Sermaye şirketleri Burce Ödev ve Tezler 0 05 Haziran 2014 16:12
Şahıs şirketleri Burce Ödev ve Tezler 0 05 Haziran 2014 16:10
Ticaret Şirketleri Burce Ödev ve Tezler 0 05 Haziran 2014 16:09
Forfaiting Şirketleri Kalemzede İslamiyet 0 24 Temmuz 2011 02:15