IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Ağustos 2011, 15:02   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
“Ümmetimin Evveli mi Sonu mu Hayırlıdır Bilinmez”




Ammâr b. Yasirden:
“Ümmetim mübarek bir ümmettir, evveli mi yoksa sonu mu daha iyidir bilinmez.” (1)

Burada ümmetin ilki ile sonu arasında bir benzerlik kuruluyor. Nasıl ilk zamanlar islamı yaşamak için büyük zorluklar, işkenceler çekilmiş, ilk sahabeler müşrik toplumda yadırganmış, tahkir edilmiş, kınanmış, Rasulullaha Mecnûn (deli) denilmiş, ona uyanlar çeşitli sıkıntılara işkencelere maruz kalmışlar. Toplumda garipsenmişler, akılsızlıkla suçlanmışlar, hatta vatanlarından sürülmüşler. Bütün bu meşakkatlerin, acıların, ıstırapların sevabı ve kazancı da bir o kadar çok olmuş. İşte ümmetin sonu, ahir zamanda inananların durumu da ilklerine benzeyecek ve onlara yakın olacak. Ümmet ifsad olacak, bozulacak, bidalar ve dalaletler her yerde kendini gösterecek, her yere girecek. Böylece, İslâma sarılanlar, sünnete ve Kurâna hizmet edenler, toplumda garipsenecek, tahkir edilecek, herkes onları tenkit edecek, onlar kafaları çalışmamakla, topluma uyumsuzlukla suçlanacak, hatta toplumdan dışlanmaya çalışılacaklar. Çoğunluğun maddi manevi engelleyici baskısı altında, zor şartlarda Amel-i Salihin sevabı çok olacak, zorluk artınca sevap artacak.

İlk devirde Mekke ve Medine hayatında müslümanların maruz kaldığı sıkıntıların, eziyetlerin benzerleri, son zamanlardaki samimi müslümanlara yapılacak. Sürgün, işkence, vs. gibi eziyetler görecekler. Sokağa çıkamayacaklar... Bütün bu yapılanlar berekete, manevi kazanca, manevi rütbelerin elde edilmesine vesile olacak. Özellikle sıkıntılara, büyük günahlara sabırdan gelen büyük sevaplara kavuşacaklar. Rütbeleri yükselecek. Ahir zamanın garipleri de bunlar olacaklar. (2) Bu noktadan sahabelerle benzerlikleri olacak. Ashab, o zamanın, o baharın bereketli mübârek insanları oldukları gibi, bunlar da onlar kadar kendilerini koruyabilen ve olgunlaşma yolunda olan sera meyveleri gibi olacaklar.

Çünkü Rasulüllah bir hadis-i şerifinde Ashabına hitaben: “Siz öyle bir zamandasınız ki, içinizden kim emredildiklerinin onda birini bırakırsa helâk olur, sonra öyle bir zaman gelecek ki, o zamanda yaşayanlardan kim emrolunduğunun onda birini yaparsa kurtulacaktır” buyurur. (3)

Şu halde kemalâtta onlara yetişememekle birlikte ümmetin fesadı zamanında helaktan kurtulanlar da olacak. Bunlar bazı hususlarda ilk devrin sahabelerini çağrıştıracak insanlar olacaklar.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bilinmez”, evveli, hayırlıdır, mi, mu, sonu, “Ümmetimin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bin haramdan otuz helâl hayırlıdır. Sue Kişisel Gelişim 0 02 Ağustos 2012 14:03
Peygamberimizin, “Ümmetim mübarek bir ümmettir, evveli mi yoksa sonu mu daha iyidir YaRGuCi İslamiyet 0 19 Aralık 2011 21:56
“Ümmetim, evveli mi yoksa sonu mu hayırlı bilinmeyen yağmur gibidir” Kalemzede İslamiyet 0 02 Ağustos 2011 15:03
Bin aydan hayırlıdır denmesinin hikmeti nedir? Kalemzede İslamiyet 0 09 Temmuz 2011 11:33
bilinmez, içtedir o.. WaTaNSeWeR Aşk ve Sevgi Köşesi 1 19 Mayıs 2009 21:56