IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Ağustos 2011, 15:06   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bediüzzaman Ve Kur'an'ın İ'cazı




Üstad Bediüzzaman Said Nursi, "Mesnev-i Nûriye" adlı eserinin Habbe bölümünde Kur`an`ın i`caz ve belâğatını madde madde özetlemiş, adeta gözle görülür hale getirmiştir. Şöyle ki:

1. Kur`an`ın okunuşunda bir selâset (bir akıcılık) vardır ki, lisanlara ağır gelmez. Çocuklar dahi onun tamamını ezberleyip hafız oluyorlar. Böyle bir fazilet dünyada hangi kitaba nasib olmuştur?

2. Büyük bir selâmet vardır ki, lafzen ve mânen hatadan uzaktır.

3. Âyetler arasında büyük bir tesânüd vardır ki, kargir binalar gibi, âyetleri birbirine dayanarak Kur`an`ın bünyesini sarsılmaktan koruyor.

4. Kur``an``da öyle büyük bir tenasüb, tecavüp, teavun, yardımlaşma vardır ki; âyetleri birbirine ecnebi olmadığı gibi, birbirinin açıklanmasına yardımcı oluyor, cevap veriyor.

5. Parça parça, ayrı ayrı zamanlarda nâzil olduğu halde, birbirine olan şiddetli uygunluktan sanki bir defada nazil olmuştur.

6. Nüzul sebepleri ayrı ayrı ve birbirine zıt olduğu halde, şiddetli dayanışmalarından sanki sebep birdir.

7. Mükerrer ve mütefavit suallere cevap olduğu halde, imtizaç ve ittihadın şiddetinden sanki sual birdir.

8. Çeşitli ve değişik olayları açıkladığı halde, intizamın kemalinden sanki olay birdir ve bir olaya cevaptır.

9. "Tenezzülat-ı İlahiyye" İlahi tenezzüller şeklinde ifade edilen muhatapların anlayışlarına yakın ve münasip üslublar üzerine nazil olmuştur.

10. Bütün zaman ve mekanlarda gelip geçen insanlara hitap ettiği halde, açıklama kolaylığından dolayı sanki muhatap birdir.

11. İrşadın gayelerine kavuşturmak için tekrarları tahkik ve takriri ifade eder. Bununla beraber tekrarları halel vermez. İadesi zevki bozmaz. Tekrarlandıkça misk gibi kokar.

12. Kur`an kalblere kuvvet ve gıdadır. Ruhlara şifadır. Gıdanın tekrarı kuvveti artırır. Tekrarlandıkça insan ona alışır, ünsiyet peyda eder, lezzeti artar.

13. İnsan, maddi hayatında; her an havaya, her vakit suya, her zaman ve her gün gıdaya, her hafta ışığa muhtaçtır. Bunların tekrarı aslında tekrar değildir. Çünkü ihtiyaçları tekrarlanmaktadır.

İnsan rûhi hayatı açısından Kur`an`da zikredilen bütün çeşitlere muhtaçtır. Bazılarına her an muhtaçtır. "Huvellah" gibi. Çünkü ruh bununla nefes alıyor. Bazılarına her vakit, her zaman muhtaçtır. İşte Kur``an kalb hayatının bu ihtiyaçlarına binaen tekrarlar yapıyor.

Mesela "Bismillah", hava-i nesîmi gibi kalbi ve ruhu tatmin ettiğinden çok ihtiyaçtan dolayı Kur`an`da çok tekrar edilmiştir.

14. Musa Aleyhisselam`ın kıssası gibi bazı cüze olayların tekrarı o hadisenin büyük bir düsturu içine aldığına işarettir.

Sözün özü: Kur``an, hem zikirdir, hem fikirdir, hem hikmettir, hem ilimdir, hem hakikattir, hem şeriattır, hem gönüllere şifa, müminlere hidayet ve rahmettir. (Bediüzzaman, Mesnevi-i Nûriye, s. 126-128.)

Bu izahlar, Kur`an`ın Allah``ın kelâmı olduğunu veciz ve mu`ciz bulunduğunu, harfi Tercümelerinin yapılamayacağını, yapılsa da ilahî kelam yerine haşa konulamayacağını ve onunla namazın olamayacağını isbat etmektedir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bediüzzaman, kuranın, ve, İcazı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Şanlıurfa'da Bediüzzaman Mevlidi.. Düş Haber Arşivi 0 14 Ağustos 2012 06:04
Bediüzzaman'dan terörü durdurmanın çaresi! Ashriel Haber Arşivi 0 02 Temmuz 2012 14:07
Bediüzzaman'dan Kalemzede İslamiyet 0 25 Temmuz 2011 14:21
Atatürk, Bediüzzaman'dan ne istedi? BaRoN Haber Arşivi 0 06 Ocak 2011 23:04
Bediüzzaman Said Nursi BaRoN İslam Alimleri 12 17 Mart 2009 12:56