IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Mayıs 2014, 12:49   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İslam Nizamında Akrabalık Görevleri





İSLAM NİZAMINDA AKRABALIK GÖREVLERİ

Dinimizin, kaynaştırıcı ve seviştirici mübarek bir kuruma dönüştürdüğü ve fedakârlık öl*çüleri içerisinde yaşatılmasını ısrarla emir buyurduğu akrabalık, mukaddes bir kuruluştur.

Dede, baba, anne, torun, amca, hala, ağabey, abla, dayı, teyze ve kardeşten meydana gelen yakın akraba*larımızın ve bunların dışındaki yakınlarımızdan teşek*kül eden uzak akrabalarımızın her bir ferdine kalbî bir sevgi beslemek, münasebet kurmak, alâkayı devam et*tirmek mukaddes görevimizdir. Bu konuda hayatımızın nizamı olan Kur'ân-ı Kerim'de şöyle buyrulmuştur:«Allah'a ibadet edin ve O'na hiç bir şeyi ortak koş*mayın. Sonra anaya, babaya iyilik edin. Akrabaya, ök*süzlere ve yoksullara da iyilik edin...» (1)

Aziz Mü'minler!

Şanlı Peygamberimiz, Rabbimizin yapılmasını emrettiği akrabalık görevlerinin, dinimizdeki büyük önemini açıklayan hadislerinde şöyle buyurmuşlardır:«... Allah'a ve Âhiret Günü'ne iman eden kimse, akrabasına sıla yaparak maddî ve manevî ilişkilerini sürdürsün » (2)

Hayat nizamımız dinimizin akrabaya karşı yüklediği, toplum düzenimizi de güçlendirici vazifeleri üç bölüm ha*linde özetleyeceğiz.

a - Mü'minlerin, aralarında Hakk'ı ve sabrı tav*siye etmeleri, birbirlerini iyiye, güzele ve doğruya ça*ğırmaları, ilmin ve ortak aklın çirkin gördük*lerinden sakındırmaları vazifeleridir. .Ancak bu kudsi vazifenin akrabaya yönelik olarak yapılması husûsi bir önem ve önce*lik taşır.

Yüce Allah Peygamberimize, insanları İslâm'a davet ederken önce yakın akrabalarından başlamasını şöylece emir buyurmuştur:"Önce en yakın soydaşlarını uyar."(3)

Bu Kur'ân'i emrin bizlere yüklediği görev, akraba*mıza dosdoğru bir Müslüman olarak örnek olmak, yakından ilgilenerek onları Allah'ı emirlerine ve yasaklarına uymaya çağırmaktır.

b - Akrabamıza karşı dinimizin bizlere yüklediği diğer bir vazife de, onlarla yardımlaşmaktır.

Yaşadığımız toplumda yardımımıza, hatta zekâtımız ve fitremize en lâyık olanlar akrabamız arasındaki fakirler ve engellilerdir. Peygamberi*miz şöyle buyururlar:«...İnancınızdan kaynaklanan yardımların en faziletlisi, kindar (da olsa) akrabaya yapılandır.» (4)

Tercih edilerek akrabaya yapılacak maddî ve manevî yardımların Allah katındaki sevabının diğer mü'minlere yapılacak yardımların karşılığından farklı ve üstün olacağını da Aziz Peygamberimiz şöyle ifade bu*yurmuşlardır:

«Yoksula yardım etmek sadakadır/ibadettir. Akra*baya yardımda ise iki birim sevap vardır. Birisi yardım sevabı, diğeri de akrabayı görüp gözetme sevabıdır.» (5)

c - Akraba olan fertlerin, mütekabil vazifelerin*den biri de, birbirlerini ziyaret etmeleridir.

İslâm Dini, akraba fertlerinin ziyaretleşmelerini, mektup ve tebrikler aracılığı ile olsun ilişkilerini sür*dürmelerini yasalaştırmıştır.

Peygamberimiz, bu konuda bizleri şöylece görevlendirmişlerdir:[«Akrabanıza sıla yapmanızı sağlayacak (ve ara*nızdaki münasebetlerin kökleşmesi ve devamına vesile olacak) bilgileri soyunuzdan öğreniniz.»

«Rızkının bollaştırılması ve ölümünün geciktirilmesinden mutlu olacak kişi akrabasını ziyaret etsin.» «Selâmla olsun akrabalık münâsebetlerinizi canlı tutun.»] (6)

Mü'minler!

Akrabamızdan, bizi ziyaret eden, görüp gözeten ve iyilikte bulunanlara, aynı şekilde mukabele etmek, ak*rabamıza karşı vazifelerimizi yapmış olmak için kâfi değildir. Nitekim biricik önderimiz - peygamberimiz şöyle buyurmuşlardır:

«(Akrabasının iyiliğine) benzeri ile karşılık veren kişi hakiki mânâda akrabasına sıla yapmış değildir. Gerçekten sıla yapan kişi kendisi ile ilgi kesildiğinde akraba haklarını gözetendir.» (7)

Bu hadis tutumları olumlu olmasa bile akrabamı*za, uyarı, yardım ve ziyaret vazifelerimizi sürekli ola*rak yapmak faziletini göstermemizi tavsiye buyurmak*tadır.

Dinimiz, akrabalık görevlerinin yapılmasına büyük mükâfat va'detmiş, terk edilmesi veya ihmale uğratılması*nın da azab doğuracağını duyurmuştur.

Vereceği mükâfat Rabbimiz şöylece açıklar:«Allah'ın birleştirilmesini istediği akrabalık bağla*rını birleştirenler, Rablerinden rah*metini umarak ürperenler ve O'nun huzurunda gerçekleşecek sorgulamanın kötü bitmesinden korkanlar... yok mu? Onlar için bu dünyanın iyi bir sonucu olarak girecekleri Adn Cennetleri vardır...» (8)

Sevgili Peygamberiz de bizleri kendisine "Beni Cehennem'den uzaklaştıra*cak ve Cennet'e sokacak işleri bana öğretir misiniz?" şeklinde soru yönelten sahâbinin şahsında bizleri şöylece görevlendirip müjdelemişlerdir: - (Emir ve yasaklarına itaat ederek) Allah'a ibâ*det eder, ona hiç bir (şahıs, ilke, kurum ve rejimi) or*tak koşmazsın. Namazı kılarsın, zekâtı verirsin ve bir de ziyaret ederek, Hakk'a çağırıp Batıl'lardan sakındı*rarak ve gerektiğinde maddî yardımda bulunarak ak*rabana sıla yaparsın. (9)

Yapılması Cennet'e götüren ak*rabalık vazifelerinin terkedilmesi, ihmale uğratılması da -işaret olunduğu üzere- cezayı gerektiricidir. Rab*bimiz şöyle buyurur:«(Ey dilleriyle inanıp da kalplerine iman akmamış kişiler!) Demek siz yönetimi ele geçirirseniz hemen yer*yüzünde bozgunculuk yapacak akrabalık bağlarınızı bile par*çalayıp koparacaksınız öyle mi?

Onlar Allah'ın, kendilerini rahme*tinden kovduğu, (Hak'ka karşı tıkadıkları) kulaklarını sağır, (kapadıkları) gözlerini kör ettiği kişilerdir.» (10)

Aziz Peygamberimiz, ilâhî rahmet sınırlarından ko*vulmanın kaçınılmaz neticesini şöyle açıklamışlardır:

[«Akrabalık rabıtalarını koparan1ar Cennet'e gi*remez.»

«Zulüm ve akrabalık ilişkilerini kesmek günahları gibi, Allah'ın sahibi için cezasını Âhirete ertelemekle beraber, dünyada da acilen vereceği bir başka günah yoktur.»] (11)

Yüce Rabbimden cümlemizi akrabalık vazifelerini îfa eden bahtiyar kullardan kılmasını diler, hutbemizi bir âyet manasıyla bitiririm:«Şüphesiz Allah adaletle, iyilikle, akrabaya vermekle emreder. Açık ve gizli kötülüklerden (fert ve top lum haklarına) tecâvüzden sakındırır. Böylece Allah si*ze düşünüp ibret almanız için öğüt veriyor.» (I2)

1) N'isa, 36.

2) R. Salihin, B. Bırrıl-Valideyni ve Sıletil-Ehram, Hn. 3.

3) Şuara, 214.

4} Kitabül-Emval, Ebu Ubeyde Kasım b. Selam, 1968 Mısır, sh.191.

5) Mişkâtül-Mesâbîh, Hadis No: 1939.

6) Sırasıyla bak. Tac, 5/11, M.S. Müslim, Hn. l762, K. Hafâ, 921.

7) Sünenü't-Tirmizî, Hadis No: 1909.

8) Ra'd, 20-22.

9) R. Salihin... Sılatil - Ehram, Hn. 20.

10) Muhammed, 22-23.

11) S. Tirmizî, Hn. 1910, Tac 5/21.

12) Nahl, 90.

(alirizademircan)

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
akrabalık, görevleri, nizamında, İslam


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sol Ulufeciler görevleri Zen Tarih 0 12 Mayıs 2014 22:29
Hermesin Görevleri Amelia Felsefe 0 15 Şubat 2014 14:42
Cebrail'in Görevleri Zen İslamiyet 0 22 Mart 2013 15:18
Faklılık Nizamında İnsanın Konumu Kalemzede İslamiyet 0 25 Temmuz 2011 15:31
Metin 2 At görevleri MdxL Metin2 0 03 Kasım 2010 04:11