IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Mayıs 2014, 12:54   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İnsanlar Eşittir Yücelik Allah'a Saygıdadır




İNSANLAR EŞİTTİR YÜCELİK ALLAH’A SAYGIDADIR

İslâm Dini'nin ana kaynağı olan Kur'ân-ı Kerîm'in Hucurât sûre*sinin 13. âyetinde Rabbimiz şöyle buyurur:

«Ey insanlar! Doğrusu, biz sizi bir erkek ve bir dişi*den yarattık. Birbirlerinizle tanışasınız (toplum hayatı yaşayasınız) diye sizleri milletlere ve soylara böldük. Allah katında en değerli olanınız, hiç şüphesiz O'nun yasaklarından en çok kaçınanınız, emirlerine de en çok yapışanınızdır.» (1)

Bu Kur'ânî bildiriden açıkça anlaşılacağı üzere bü*tün insanlar birbirleriyle eşittirler.

- Beyazlar,beyaz oldukları için siyahlara,

- Zenginler, zengin oldukları için fakirlere,

- Yöneticiler, yönetici olduktan için yönetilenlere, İşverenler, işyeri sahibi oldukları için işçilere,

- Müdürler üst oldukları için memurlara asla üstün tutulamazlar.

Üstün tabaka, asil zümre ve imtiyazlı sınıf yoktur. Bütün insanlar hürdür ve insanlık onurunda eşittir. Üstünlük ancak Allah'ın Kur'ân'la koyduğu kurallara uyuşla gerçekleşir.

Özetlersek: ancak, imanlılar inançsızlara, adaletliler zalimlere, faydalılar zararlılara, ilmini toplum yararına kullananlar kötülüğe alet edenlere, istikrar ve huzur için çalışanlar bozgunculara, samimi ibadetliler de ibâdetsizlere karşı üstünlük sağlar ve şeref kazanabilirler.

Her kim üstünlüğü/yüceliği Allah'ın yasaları ve uygulamasında aramaz, yalnızca soyunu, kariyerini, mevkiini, zenginliğini, siyasî gücü ve güzelliğini ölçü kabul ederek kendisini üstün, çevresini aşağı görürse o insan, İslâm nazarında değersiz ve de şerli bir tiptir.

Şanlı Peygamberimiz bir hadislerinde şöyle buyu*rurlar:«(İman ve fazilet caddesinde) her kimi ameli geri bırakırsa, soyu onu ileri götüremez.» (2) Peygamberi*miz bu hadisi ile mücerret soyluluğun üstünlük vesilesi olamayacağını açıklamıştır.

Yüce Peygamberimiz; «İlimden dilediğinizi öğre*niniz. Allah'a yemin ederim ki bilginizle amel etmedik*çe, bilgi çoğaltmakla mükâfatlandırılmazsınız.» (3) bu yurarak da amelsiz ilmin yüceliği olmadığını beyan etmiştir.

Sevgili Peygamberimiz; « (Değer ölçüsü bilerek)kendilerini altınlara, gümüşlere (menkul ve gayr-ı menkullere, güzel görünümlü) iç ve dış giysilere kaptıranlar helake yüz tutmuştur...» (4) buyurmakla, putlaştırılmış zenginli*ğin şerefin değil, zilletin sebebi olduğunu ifade etmiş*tir.

Hizmet ve adalet anlayışıyla değerlendirilmeyen mevkilerin yüceliğin çıkışları olmayıp, aşa*ğılığın düşüşleri olduğuna da şöylece dik*katimizi çekmiştir:«Müslümanların yönetimini üstlenip de onlara hiz*met için gereğince çalışmayan ve onlara karşı (samimi ve) Hakka yöneltici olmayan hiç bir yönetici onlarla beraber Cennet'e giremez.» (5)

Peygamberimiz, «Allah sizin vücutlarınıza/dış görünümünlerinize bakmaz. O, ancak kalplerinize bakar» buyurmakla da dış değil iç güzelliğinin üs*tünlük ölçüsü olduğunu ifade buyurmuştur.

İnsanlar arasında sınıf farkları doğuran, sevgiyi öl*düren, hasedi dirilten ve toplum düzenini bozan benlik davası ve üstünlük iddiasından vazgeçmedikçe İslâmî çizgide erdemli bir hayat yaşanamaz. Zira kâfirliğin kaynağı benlik duygusu, zulmün menbaı büyüklük davası, riya, kibir, istismar ve ihtiras gibi bütün kötü sıfatların menşei de üstün*lük iddiasıdır.

a - İnsanlık tarihinin en büyük mana ve madde inkılabcısı olan Peygamberimize ve daha önceki pey*gamberlere karşı çıkanlar çoğunlukla asalet davası gü*denler, maddî güçleri ile mağrur olanlar, insanları siyasi ve ekonomik çı*karları doğrultusunda ve arzularına göre yönetmek is*teyenler olmuştur.

Kâfirler, Peygamberlerin vahiy alan üstün kişilik*lerine inanmayı ve onların hayat önderliğini kabul et*meyi onurlarına yediremedikleri, aşağı tabaka olarak vasıflandırdıkları insanlarla aynı haklara sahip, hiçbir üstünlüğü olmayan insanlar olarak yaşamayı zillet gör*dükleri için inanmamışlardır.

b - Benlik davası ve üstünlük iddiası her devirde zulmün de ana kaynağını teşkil etmiştir. İncelendiğin*de anlaşılacağı üzere zalimler kendilerini güçlü gören kuvvetli görülmek isteyen, büyüklük histerisine tutulmuş aşağılık insanlar arasından çıkmıştır.

Bu bedbahtlığa düşmememiz için Rabbimiz bizleri Kur'ân-ı Kerîm'in Lukman sûresinin 18. âyetiyle şöylece uyarmaktadır:«Küçümseyerek insanlardan yüz çevirme. Toplum içinde böbürlenerek yürüme. Allah kendini beğenip övü*nen hiç bir kişiyi sevmez.»

c - Kişisel çıkarları toplumsal faydaların üzerine çı*karan, sömürüye yönelten, sevgi yerine nefreti, yardımlaşma yeri*ne hasedi kökleştiren de aynı nefsi putlaştırma davalarıdır.

Muhterem Mü'minler!

İslâmî iman ve hayat çizgisinde yaşayamayan Cemiyetimiz, «kendini beğenme» hastalığına tutulmuş fertlerden oluştuğu için manen hastacadır.

Bu sebeple zenginimiz - fakirimize, bilginimiz - cahilimize, , âmi*rimiz - memurumuza, güzelimiz - çirkin görülenimize, işverenimiz - işçimize ve hatta şeyhimiz müridimize sözle değilse de fiilen üs*tünlük iddiasındadır.

Bu nedenle egemen zümre muhitleri ile büyük kitle semtleri bir*birinden ayrılmakta, tüketim yönünden büyük farklar oluşmakta, hakları ve özgürlüklerini savunamaz rûhen köleleştirilmiş insanlarımız da giderek artmaktadır.

Konumuzu -Salat ve Selam üzerine olsun- Peygamberimiz Hz.Muhammed'in sunacağımız hadisleriyle özetleyebiliriz:«Mü'minler kardeştirler. Birinin diğerine, Allah'a itaat/saygı ölçüsünden başka hiçbir üstünlüğü yoktur.» (7)

Allah katında küçülürken insanlar yanında büyür olmaktan kaçınalım. Büyüklük dava*sı güden zâlimlerden olmayalım.

Mütevazı olalım. Sahip olduğumuz bütün nimetleri Allah'ın bizlere kulluk denemesi için verdiğini bilelim. O'na hamd ve ibâdet edelim. İnsanlara sevgi, saygı, ada*let ve ikram kanatlarımızı gerelim.

Hutbemizi bir hadisle bitiriyorum.

Yüce Peygamber (imiz sahabîlerine) buyururlar:Size Cennete gireceklerden bir bölümünü bildireyim mi?

(Benlik davası ve üstünlük iddiasından uzak, sevilen ve kaynaşılan) her önemsenmez alçak gönüllü mü'min Cennetliktir. Bu vasıftaki mümin kul Allah'a duâ etse -katındaki değerinden ötürü- şüphesiz Allah onun duasını kabul eder.

1. Size Cehenneme girecekler den bazılarını tanı*tayım mı? Her azgın mizaçlı, hayrı engelleyici ve kibirli kişi Cehennemliktir.» (8) Hucurât, 13.

2. Sünenü't-Tirmizî, Hn. 2946.

3. El-Camiüs-Sağîr, 1/131.

4. R. Salihin B. Fazliz-Zühd... Hn. 12.

5. a.g.e. B. Vulatil- Umuri Bir-Rifkı... Hn. 2.

6. a.g.e. B. Ihlas, Hn. 8.

7. İ. Kesir, Hucûrat 13 (4/217)

8. S. İ. Mace, Hn. 4116,Rt- Tac 5/31.

(alirizademircan)

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
allaha, eşittir, saygıdadır, İnsanlar, yücelik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İnsanlar, Bitkiler, Hayvanlar ve Diğer(!) İnsanlar Aze Düşünen Beyinler 22 30 Nisan 2016 20:31
Toygar Işıklı - Sen Eşittir Ben Amelia R, S, Ş, T 0 17 Şubat 2014 20:00
İnsanlar niçin Allah’a inanmak ihtiyacı duyarlar? Ecrin Genel İslami Konular 0 30 Haziran 2013 14:27
Etso Başkanı Yücelik, Kadir İnanır'a Oltu Taşı'ndan Tespih Hediye Etti Thetis Kültür ve Sanat 0 15 Mayıs 2012 17:18
Tevazudaki İncelik Ve Yücelik Neidr? Liaaa İslamiyet 0 06 Nisan 2012 19:00