IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Ocak 2015, 09:08   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Halifeliğin Osmanlıya Geçişi




1516’da Yavuz Sultan Selim, ordusuyla Memluk Sultanlığı‘na karşı Suriye ve Mısır seferine çıktı.

Suriye’de Memluklu hükümdarı Kansu Gavri komutasındaki Memluk ordusuna karşı 24 Ağustos 1516’da Mercidabık Muharebesi’ni kazanan Yavuz Sultan Selim Han komutasındaki
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ordusu Halep, Hama, Humus ve Şam’ı aldı.
Ardından Lübnan emirleri de[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hakimiyetini kabul etti. 21 Aralık 1516’da Sadrazam Hadım Sinan Paşa komutasındaki [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ordusu, Han Yunus Muharebesi’nde Memluklu emirlerinden Canberdi Gazali’yi yenerek yoluna devam etti. I. Selim, Kudüs‘ü teslim alıp ziyaret ettikten sonra [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ordusu [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]‘ye doğru yöneldi.
MEMLUK SULTANI BARIŞ TEKLİFİNİ REDDEDİYOR

Mercidabık Muharebesi‘nden sonra Memluk Sultanlığı’nın başına geçen Tomanbay;[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hakimiyetini kabul etmediği gibi, barış teklifi için gelen [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] elçisini de öldürtmüştü. I. Selim, ordusuyla birlikte Sina Çölü’nü 13 gün içinde (3 Ocak-16 Ocak) geçerek, Ridaniye’de Memluk Ordusu ile karşılaştı.

Ridaniye’de yeni Memluk Sultanı Tomanbay, Venedikliler’den top ve silah alarak kuvvetli bir savunma hattı kurmuştu. Memluk Ordusu’na, El-Mukaddam Dağı‘nın etrafını dolaşarak güneyden saldıran I. Selim, bu manevra sayesinde Memluk Ordusu’nun yönleri sabit olan toplarını etkisiz hale getirdi.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] VEZİRİAZAMINA SUİKAST YAPILDI

Memluk Sultanı Tomanbay, çok büyük çabalarla yaptığı savaş hazırlıklarına rağmen, 22 Ocak günü Ridaniye Muharebesi‘ni kaybetmekte olduğunu anlayınca en cesur askerleri ile bir birlik kurup [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] komuta merkezine bir baskın düzenledi. Sultan Selim’in otağı sandığı veziriazamın çadırına girdi ve Veziriazam Sinan Paşa öldürüldü.

“MISIR’I ALDIK AMA SİNAN’I KAYBETTİK!”

Vezir Yunus Paşa, Memluklara karşı zaferin kazanıldığını ve Tomanbay’ın kaçtığını, Sultan Selim Hana bildirdiğinde, Sultan Selim Han “Lala Lala! Mısır’ı aldık ama Sinan’ı kaybettik. Sinan’ı, Mısır’a değişmezdim. Sinan’sız Mısır’da ne güzellik olur?” sözleriyle Sinan Paşanın, yanındaki kıymetini belirtti. Bu suikast baskınının da istenen hedefi bulmaması sonucu, Tomanbay savaş meydanından çekildi.

22 Ocak 1517’de Ridaniye Zaferi kazanıldı.

Kahire’yi hiç zayiat ve şehrin sosyal ve ekonomik hayatına zarar vermeden ele geçirmek niyetiyle 25 Ocak’ta Selim direniş göstermeden teslim olan bütün Memlukluların affedileceğini ilan etmişti. Fakat Tomanbay ve ona yakın Memluklu komutanları gerilla tipi direniş organize etmeye başladılar ve bu nedenle Kahire ancak üç gün süren çok şiddetli sokak savaşlarından sonra ele geçirilebildi ve şehir kısmen yıkıldı ve binlerce kişi öldü.

HALİFELİĞİN [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]’YA GEÇİŞİ

4 Şubat 1517’de I. Selim törenle Kahire’ye girdi ve “Yusuf Nebi Tahtı”na oturdu. Memluklular, Nil deltasında ve Yukarı Mısır’da direnişe devam ettiler. Fakat fazla zaman geçmeden [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] güçleri bu direniş merkezlerini bertaraf edip Tomanbay’ı yakalamayı başardılar. Tomanbay, 13 Nisan 1517’de Kahire kale kapısında asılarak idam edildi.

Bu zaferle birlikte Memluk Sultanlığı yıkılmış, bütün toprakları [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] egemenliğine girmiştir. Memluk Sultanlığı tarihe karışmış, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Devleti Mısır’a hakim olmuş ve Halifelik [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]lara geçmiştir. Mısır’daki kutsal emanetler İstanbul’a getirilmiştir.[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Devleti, Doğu Akdeniz‘in ve Baharat yolu‘nun tek hakimi durumuna yükselmiş; Kızıldeniz ve Hint Okyanusuna açılmıştır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
geçişi, halifeliğin, osmanlıya


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Halifeliğin Osmanlılara Geçişi Elysian Tarih 0 12 Ocak 2014 16:35
Halifeliğin gücü Zen Tarih 0 07 Aralık 2012 15:04
Osmanlıya Fetihlerle Gelen Sanat Rüzgar Tarih 0 14 Mayıs 2012 04:18
Halifeliğin Kaldırılması Ecrin Tarih 0 05 Haziran 2011 19:23
Atatürk Devrimleri - Halifeliğin Kaldırılması YapraK Tarih 0 12 Mart 2010 08:42