IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Mart 2015, 16:39   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İçinizi hırs, kin ve hasedden...




Mevlânâ hazretleri oğluna buyurdu ki: “Cennette olmak istersen, herkes ile dost geçin, hiç kimseye kin tutma, herkese tevazu göster. Zira alçak gönüllü olmak asıl sultanlıktır.”

Başkasından nefret etmeye, kalbinde ona karşı kin, düşmanlık beslemeye "hıkd" denir ki, kalb hastalıklarından ve kötü huylardandır. Kalbinde hıkd yani nefret bulunan kimse, iftira etmek, yalan söylemek, yalancı şahitlik yapmak, gıybet, sır ifşa etmek, alay etmek, insanları incitmek, onların hakkını yemek ve ziyareti kesmek gibi günahlara yakalanır. Nefretin, hıkdın sebeplerinin başında, gadab yani öfkeli olmak gelmektedir. Çünkü öfkeli olan, kızan bir kimse, intikam alamayınca, öfkesi, hıkd yani nefret hâlini alır. Bayezîd-i Bistami hazretleri; “Kibir, öfke, zulüm, kin ve nefret, insanı alçaltır” buyurmuştur.

Dinimiz, insanlardan nefret etmeyi değil, onlara merhamet etmeyi, sevmeyi, iyi, güler yüzle davranmayı emretmektedir. Peygamber efendimiz; (İnsanlar, kendilerine iyilik edenleri sever) buyurmuştur.

Güler yüzlü, tatlı sözlü olmak, kötülük edene iyilik yapmak, iyi huyların en üstünüdür. Böyle olmak ve hediye vermek, düşmanları dost yapar. Zira hadis-i şerifte; (Hediyeleşiniz, birbirinizi seversiniz) buyurulmuştur.

Hediyenin en kıymetlisi, en faydalısı ise, güler yüzlü ve tatlı sözlü olmaktır. Ebû Abdullah el-Mukrî hazretleri; “Fütüvvet; kızdığı kimseye karşı güzel huylu olmak, hoşlanmadığı kimseye ihsan etmek ve nefret ettiği kimse ile güzel sohbette bulunmaktır” buyurmuştur.

Ebü'l-Hayr-ı Aktâ hazretlerine;
-Kalbin iman ile dolu olmasına alâmet nedir? diye sorulunca;
-Bütün Müslümanlara şefkat etmek, onların dertleri ile dertlenmek, işlerinde onlara yardımcı olmaktır. Nifakla dolu olan kalbin alâmeti; kin, hased ve düşmanlıktır, buyurdu.

Bayezîd-i Bistami hazretleri talebelerine sık sık şöyle nasihat ederdi:
“Müslüman kardeşinize saygılı olmanızdan daha kolay ne vardır? Onlara hürmet etmek, haklarını korumak ne güzel haslettir! Müslüman kardeşlerimize kin beslemek, onlara karşı saygısız olmak ne zararlı şeydir! Bu yol, hiç kimseye fazilet kapısını açmamış, hiç kimseyi başarıya ulaştırmamıştır.”

Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî hazretleri de, oğlu Sultan Veled'e: “Oğlum! Eğer Cennette olmak istersen, herkes ile dost geçin, hiç kimseye kin tutma, herkese tevazu göster. Zira alçak gönüllü olmak asıl sultanlıktır” buyurmuştur.

Netice olarak insan, nefret, kin gibi kalbindeki kötü huyları yani "zehirleri" temizlerse, herkesle iyi geçinir ve herkese huzur verir. Ebü'l-Fadl Ahmedî hazretlerinin buyurduğu gibi:
“İçinizi hırs, kin, hased gibi kötü huylardan temizleyiniz. Bunlardan biri varken kimse size yakın olmaz. Böyle olunca Allahü teâlânın sevgisi kalbinizde meydana gelmez.”

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hasedden, hırs, kin, ve, İçinizi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İçinizi Dökün Numune Sağlık Köşesi 0 26 Şubat 2015 10:14
Şu Sıcak, İçinizi Isıtan Duygu Desmont Ev Dekorasyonu 0 21 Aralık 2014 18:46
Sivasspor hırs küpü Seth Süper Lig (Anadolu Takımları) 0 22 Kasım 2014 13:09
Hırs Ve Tamah Liaaa Genel İslami Konular 0 13 Ekim 2012 15:34
İçinizi ısıtacak, renkli, bir ev için... Kalemzede Ev Dekorasyonu 0 23 Eylül 2011 14:51