IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   İslamiyet (https://www.ircforumlari.net/islamiyet/)
-   -   Peygamber Efendimiz'in (asm) günlük hal ve hareketleri (https://www.ircforumlari.net/islamiyet/358000-peygamber-efendimizin-asm-gunluk-hal-ve-hareketleri.html)

Ein 04 Ekim 2010 15:40

Peygamber Efendimiz'in (asm) günlük hal ve hareketleri
 
O’nun (asm) Konuşma Tarzı

“Ben[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] az-öz söz söyleme (cevami’ul-kelim) özelliği ile donatılmış olarak gönderildim.” (Buhari)

Hz. Peygamber (asm) tane tane[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] açık-seçik ve herkesin takip edip anlayabileceği bir tarzda konuşurlardı. O kadar ki[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dinleyenler eğer kelimelerini saysa[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] onları teker teker sayabilirlerdi. Yerine göre de konuşması sırasında geçen cümlelerini üçer def’a tekrar ederlerdi.

Peygamber Efendimiz’in (asm) hitabet ve belagati harikulade olduğu gibi farklı bir ifade gücüne de sahipti.

Peygamber Efendimiz (asm) sohbet ederken; ashabına karşı daima mütevazi bir kardeş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şefkatli bir öğretmen ve merhametli bir baba gibi davranmış; bazı görgü kurallarını öğretmeyi arzu ettikleri zaman da[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] onlara[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tatlı bir üslupla hitap etmişlerdir.

Peygamber Efendimiz (asm) yaşlı kadınlara[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] küçük çocuklara ve Allah - peygamber aşığı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] fakir fukara taifesi ile çaresizlere karşı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] söyleyeceklerini bazen şakacı bir tarzda; bazen gönül alıcı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sevindirici[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ümit verici ve teşvik edici bir biçimde; yerine göre kinayeli[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] teşbihli[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ufuk açıcı ve düşündürücü bir üslupla söylemişlerdir.

Resul-i Ekrem Efendimiz (asm)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Mu’az bin Cebel ve Ebu Musa el-Eş’ari gibi yöneticilik vazifesi ile vazifelendirdiği sahabelerle ise yarı tavsiye[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yarı talimat havasında[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Resulullah Efendimiz’in (asm) topluluk karşısında yaptıkları hutbe tabir edilen en uzun konuşmaları ‘veda hutbesi’ dir.

İbn-i Sad’ın verdiği bilgiye göre; halka hitaben yaptığı konuşmalarda[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Hz. Peygamber’in (asm) gözleri kızarır[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...][Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] elinde hem dayanmakta[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hem de öteye beriye işaret etmekte kullanılan ‘mıhsara’ denen (asâ[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] baston[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

O’nun (asm) Yürüyüş Tarzı

Hz. Peygamber (asm); yürürken ayaklarını sürümezler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Hareket halinde iken sağa sola sallanmazlar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] inişli yokuşlu engebeli bir arazide yürürcesine hafifçe önlerine eğilirlerdi.
Dimdik durup göğüslerini kabartarak yürümedikleri gibi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Allah'ın kendilerine bir lütfu olarak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] uzun mesafeleri kısa zamanda katederlerdi.

O’nun (asm) Oturuş Tarzı

Peygamber Efendimiz’in (asm) yedi farklı oturuş biçimi vardır:
Kursefa biçiminde oturuş; yani oturağı üzerine oturarak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...][Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] karnına doğru iyice çekip kolları arasına aldıktan sonra ellerinin önden bağlanması şeklinde bir oturuştur. Buna bir nevi destekli oturuş denilmiştir.

İhtiba yaparak oturma; önceki oturuş şekliyle aynıdır. Orada dizler el ile bağlandığı halde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] burada kemer veya kuşak gibi bir eşya ile bağlanmaktadır.

Bağdaş kurma; “Hazret-i Peygamber (asm)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sabah namazını kıldırdıktan sonra[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] güneş iyice doğuncaya kadar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Çömelme; Resulullah (asm) bu oturuş şeklini daha çok yemek yediği esnada kullanmıştır.

Sırtüstü uzanıp ayak ayaküstüne atma; Resulullah’ın (asm) bu oturuş şekli[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] daha çok bir dinlenme vaziyetidir.

Ayağını sarkıtarak oturma; Hadis metinleri arasında Hazret-i Peygamber’in bir kısım ashabı ile birlikte[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bir kuyu bileziğine oturarak ayaklarını kuyu boşluğuna sarkıttıklarına dair rivayetlere de rastlanmaktadır.

Diz çökerek de oturmuşlardır.

O’nun (asm) Gülüş Tarzı

Efendimiz (asm) yaratılışından beşuş çehreli[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] güleç yüzlü idi. Tebessüm denen gülümseme O’nun mübarek yüzünden hiç eksik olmazdı.

Bilhassa sevdikleri kimselerle karşılaştıklarında[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] öylesine tebessüm ederlerdi ki[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] böyle anlarda[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yüzleri ay gibi parıldardı.

Sahabeler O’nun (asm) gülüş tarzını anlatırken “… öyle ki[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...][Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...][Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] işte bu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Peygamber Efendimiz’in (asm) gülüş tarzı demiştir.

Hz. Aişe validemiz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Peygamber Efendimiz’in (asm) gülüş tarzını şu şekilde anlatmıştır: “Resulullah Efendimiz’in (asm)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] küçük dili gözükecek şekilde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kendinden geçercesine güldüklerini hiç görmedim. O’nun gülüşü tebessüm şeklinde idi.” (Buhari)

Abdullah bin Haris (ra) buyuruyor ki: “Resulullah Efendimiz kadar çok tebessüm eden[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yani O’nun (asm) gibi güleç yüzlü bir kimse daha görmedim.”

O’nun (asm) giyim Tarzı

Hz. Hasan: “Peygamber Efendimiz (asm) bize; elde edebildiğimizin en iyisini giymemizi ve bulabildiğimiz en hoş kokuları sürünmemizi emrederdi” (Buhari)

Hadislerinde Peygamber Efendimiz (asm) giyim kuşam konusunda şu ölçüleri vermiştir:
İsraftan sakınmak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Giyinmeyi; kibir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gurur[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] azamet ve gösteriş vesilesi yapmamak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
İçinde bulunan sosyal sınıfın imkan ve şartlarına uygun biçimde giyinmek.

Peygamber Efendimiz (asm) pamuktan yapılmış giyecekler yanında yünden dokunmuş elbise giydikleri de olmuştur.

Beyaz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] siyah[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yeşil ve kırmızı renklerden yapılmış elbiseleri çeşitli zamanlarda giymişlerdir. Ancak Kendileri (asm) iklim icabı beyaz rengi tercih ettikleri gibi Müslümanların da beyaz giymelerini tavsiye etmişlerdir.

İbn-i Abbas (ra) rivayet ediyor: Peygamber Efendimiz: “Sizlere beyaz elbiseyi tavsiye ederim. Dirileriniz beyaz elbise giysin; ölülerinizi de beyaz bez ile kefenleyin. Zira o[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sizin giyeceklerinizin en hayırlısıdır.” buyurmuştur.

Ümmü Seleme (ra) : “Resulullah (asm) nezdinde en sevimli giyecek kamis (gömlek) idi.” Peygamber Efendimiz’in (asm) gömleklerinin kol uçları bileklerine kadardı. Yakasız gömlek giyerdi.

O’nun (asm) Şakaları

Peygamber Efendimiz (asm); alay etme[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hafife alma[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...][Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] küçük düşürme gibi insani olmayan bir maksatla yapılan şakaları şiddetle kınamıştır.

Kendileri (asm)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bir taraftan yeri geldikçe zaman zaman şakalar yaparlar; bir yandan da ashabına[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şaka yapmamalarını tenbih ederlerdi: “Arkadaşınla ağız kavgası yapma; ona şaka da yapma; bir söz verip tutmamazlık da etme!” buyurunca[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çevresindekiler tarafından: “Ama Ya Resulallah (asm) siz de şaka yapıyorsunuz?” diye sorulduğunda: “Evet ben de şaka yaparım; fakat ben[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Peygamber Efendimiz (asm) daha çok çocuklara[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] aile saadetinin devamını canlı tutacak olan hanımlarına[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bir nevi kenara itilmiş olup da hiç kimsenin ilgisini çekmeyen fakir fukara zümresine ve çevresinde sevgi bekleyen kimselere şakalar yapmıştır.

O’nun (asm) Uykusu

Fahr-i Kâinat Efendimiz (asm)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yatsı namazından önce yatmazlar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] namazdan sonra da oturmazlardı. Ancak düğün merasimi olması[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] misafir bulunması ve teheccüd namazını kılması gibi hallerde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] duruma göre geç yatarlardı.

Fahr-i Kâinat Efendimiz (asm)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] uyumadan önce ve uyandıktan sonra daima dua etmişlerdir. O’nun duasız uyudukları ve uyandıktan sonra duasız kaldıkları vaki değildir.

Yatış şekilleri; sağ yanı üzerine yatma ve sağ elinin ayasını sağ yanağının altına koyarak uyuma şeklindedir.

Kısa süreli istirahat yatışları ise sırt üstü uzanma şeklindedir.


Alıntı


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:14.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net