IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   İslamiyet (https://www.ircforumlari.net/islamiyet/)
-   -   Boşa Geçmiş Ömürler (https://www.ircforumlari.net/islamiyet/414589-bosa-gecmis-omurler.html)

Kalemzede 25 Eylül 2011 23:21

Boşa Geçmiş Ömürler
 
Dünyaya geliş sebebini bilmeden yaşamak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yaşamak mıdır? Doğruyu yanlıştan ayıramadan bir hayat sürmek ne de acı.. Acaba birçok dertle yoğurulmuş olmamız boşuna olabilir mi?
Hem Allah’ın emir ve yasaklarını hayata tatbik etmeyeceğiz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hem de mutlu olacağız öyle mi?
Mao’ yu alkışlayan Çinliler gibi Allahsız[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Peygambersiz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Kur’ansız[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Sünneti Seniyyelerden bihaber yaşamak ve böylelerini alkışlamak aynı hataya düşmek değil midir? “Bu işe ya Allah ne der” demeyenlerin akibeti nasıl oluyor? Boşa gitmiş bir hayat değil mi? Ha kasapların vitrinlerinde duran etler ha biz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] öyle değil mi?
İleri yaşlarda olmalarına rağmen şaşkınlıktan kurtulamayanlar ve o halde ölüp gidenler ne de çok.. Allah’ı hoşnut etmeden 1000 yıl yaşasak neye yarar ki?
Hz. Mevlana mürşit kitap olan “Mesnevi” sinde şöyle bir hikaye anlatır. (1.cilt[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]beyit 1913 vd.)
“Hz. Ömer devrinde ihtiyar bir çalgıcı vardı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çok güzel çeng çalardı. (Çeng: Kanun gibi fakat dikine tutularak çalınan bir saz). Eğlence meclislerini ve toplantıları onun nağmeleri süsler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] onun sesinden kıyametler kopardı. Sesi İsrafil’in sesi gibi ölülerin bedenlerine can bağışlardı. Onun nağmelerini dinleyen fil bile neredeyse kanatlanırdı.
Çalgıcı zamanla ihtiyarladı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kamburlaştı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] artık eskisi gibi çalamaz oldu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kimseler onu dinlemek istemiyordu. Vaktiyle bol parası olmuş fakat gün kazanıp gün yemişti. İyice yaşlanıp zayıflayınca parasız kaldı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yiyecek kuru ekmeğe muhtaç hâle geldi. Eski itibarlı ve mutlu günler gerilerde kalmıştı. Yalnız[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çâresiz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ümitsiz ve aç idi. Sonunda şöyle niyaz etti:
“Ya Rabbi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bana uzun ömür ve bir çok imkânlar verdin[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] benim gibi değersiz birine lûtuflarda bulundun. Yetmiş yıldır isyan edip durdum[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] benden bir gün bile ihsanını kesmedin. Ama ne yazık ki artık para kazanamıyorum. Şimdi senin konuğun olmak istiyorum. Bu titreyen elim ve çatallı sesimle sazımı yalnızca senin için çalacağım[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gayri ben seninim!.. sesimi duyar mısın?.”
Sazını omuzlayıp yola düştü. Ağlayıp sızlayarak Medine mezarlığına vardı. Ücretini Allah’tan isteyerek çalacaktı. Sazına düzen verdi. Kendini Allah’ın büyüklüğüne[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Rahman ve Rahîm oluşuna bıraktı. Uzun uzun ağladı ve aletin sesini semalara duyurmak istercesine yükseltti[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çaldı çaldı. Nihayet yorgun düştü[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başını yere koydu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sazını yastık yaptı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] mezar toprakları içinde uykuya daldı.
Tam o sırada halife Ömer’ e rüyasında gaipten bir ses: “Ey Ömer[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] mezarlıkta ihtiyaç içinde kıvranan has bir kulumuz var; yanına bir miktar para al[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] onu bul ve gönlünü hoş eyle!.” diyordu.
Hz. Ömer telaşla yerinden sıçrayıp[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] elinde para kesesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] muhtaç kişiyi aramaya koyuldu. Mezarlığı dolaştı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ihtiyar çalgıcıyı gördü[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] onun aradığı kişi olmasına ilk nazarda ihtimal vermedi. Hak Teâlâ bana “Bizim has[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] makbul ve mübarek bir kulumuz var.” diye seslendi. Bu çalgıcı parçası nasıl seçkin kullardan olur? şeklinde düşündü.
Sonunda başka kimseye rastlayamayınca[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ihtiyarı uyandırdı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şaşkınlığını giderip müjdeyi verdi: “Yüce Allah sana selâm ediyor[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] halini hatırını soruyor. Çok sıkıntı içindeymişsin[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şimdilik şu bir kaç dinarı saz çalma ücreti olarak al[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] harca da bitince yine bana gel.” dedi.
Bu sözleri işiten ihtiyar çalgıcı kendini yerden yere vurup ağlamaya ve yalvarmaya başladı: “Ey büyük Allah’ım! Merhamet ve ihsanının yüceliği karşısında yerlere geçiyorum.”
Sonra yanındaki emekdar sazını yere vurdu ve parçaladı ve kendi kendine şöyle söylendi:
“Ben her nefeste ömrümü zir ve bem perdelerine harç ederek yele verdim. Arap[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Acem tarzını anmaktan Irak perdesiyle meşgul olmaktan ayrılık zamanı hatırımdan çıktı. Eyvahlar olsun.”
Ömer çalgıcıya şunları söyledi:
“Senin bu feryadın akl-ı cüz’inin işidir. Hakk’ın aşkıyla fâni olanın yolu başkadır. Mazi ve müstakbel seninle Hüda arasında perdedir. Bırak şimdi bugüne kadar yaptıklarını ve her ikisine de bir ateş ver.”
Bunun üzerine çalgıcıya öyle bir hayret geldi ki[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yerden ve gökten dışarıda kaldı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] canı gitti[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bambaşka bir canla hayat buldu.
Yıllar yılı sefahat âlemlerinde çaldığı için Allah’la kendisi arasında perde teşkil eden sazını son defa[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] içten bir duyguyla ve sadece Rabbi için çalmış[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] böylece kurtuluşa ermişti.”
Ehlullah bu hikaye için şöyle der:
İnsan kul hakkı hariç[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] her türlü yasaklananlara karşı bir zaaf gösterebilir. Fakat gönlü yüksek olunca bir gün nedâmetle hepsinden geçerek Hakk’ın makbul kulu olabilir.
İhtiyarın samimi pişmanlığı ve candan yönelişi Hak Teâlâ katında kabul görür. Çünkü Allah (c.c.)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ihlaslı gönülleri boş çevirmez. Son defa ve sadece Allah (c.c.) için çaldığı sazı onu kurtuluşa götürür. O Yüce Allah (c.c.) ihlâs ve samimiyetle kendine el açanları geri çevirmez; onların imdadına koşar.
Bir kudsi hadis şöyledir: “Bana bir karış yaklaşana[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ben bir arşın yaklaşırım. Bir arşın yaklaşana[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bir kulaç yaklaşırım.Yürüyerek gelene[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] koşarak yaklaşırım.” (Buhari[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İ. Ahmed[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İbni Şahin)
Abbas Erdoğan


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:22.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net