IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   HTML/CSS/JavaScript (https://www.ircforumlari.net/html-css-javascript/)
-   -   Java Nedİr ? (https://www.ircforumlari.net/html-css-javascript/23150-java-nedir.html)

Onur 18 Ağustos 2006 14:54

Java Nedİr ?
 
JAVA NEDİR ?
Java ™ platformu bilgisayar ağının varlığı da göz önüne alınarak uygulamaların/programların farklı işletim sistemleri üzerinde çalıştırılabilmesi düşüncesiyle geliştirilmiş yeni bir teknolojidir. Java teknolojisi kullanılarak aynı uygulama farklı ortamlarda çalıştırılabilir. Örneğin kişisel bilgisayarlarda, Macintosh bilgisayarlarda, üstelik cep telefonlarında... (yorum ekle)
Java ™ platformu hem programlama dili, hem de bir ortam olarak düşünülebilir. Programlama dili olarak, açık kodlu, nesneye yönelik (object-oriented), güvenli, sağlam, İnternet için elverişli bir teknolojidir denilebilir. Ortam olarak da orta katman (middleware) teknolojiler bulmak mümkündür. (yorum ekle)
Gerek Java programlama dili, gerekse bu dile bağlı alt teknolojiler, VB™ veya Borland Delphi™ gibi sadece belirli bir firma tarafından geliştirilmiş ürünler değillerdir. Java ve bu dile bağlı alt teknolojiler, Sun MicroSystems tarafından tanımlanmış belirtimlerden (specifications) oluşmaktadır. Bu belirtimlere sadık kalan her yazılım firması Java Sanal Makinası, kısaca JVM (Java Virtual Machine), veya Java programlama diline bağlı alt teknolojiler yazabilir (örneğin Application Server - Uygulama Sunucusu). Eğer bu belirtimlere sadık kalınmayıp standart dışı bir JVM veya Java programlama diline bağlı alt teknolojiler yazılmaya kalkışılırsa hukuki bir suç işlenmiş olur. (yorum ekle)
Peki belirtim (specifications) ne demektir? Sun MicroSystems, JVM veya Java programlama diline bağlı alt teknolojiler yazmak için belirli kurallar koymuştur; bu kurallar topluluğuna “belirtimler” denir. Örneğin biraz sonra ele alınacak olan çöp toplama sistemi (garbage collector)... (yorum ekle)
Çöp toplama sistemi daha önceden oluşturulmuş, ancak şu an için kullanılmayan ve bellekte boşu boşuna yer işgal eden nesneleri belirleyerek otomatik olarak siler. Böylece Java programcısı “acaba oluşturduğum nesneyi bellekten silmiş miydim?” sorusunu sormaktan kurtulurlar, ki bu soru C++ programlama dillinde uygulama yazan kişilerin kendilerine sıkça sorması gereken bir sorudur. Şimdi bir yazılım firması hayal edelim, adının ABC yazılım firması olduğunu varsayalım. Bu firma, eğer bir JVM yazmak istiyorsa, bu çöp toplama sistemini, oluşturdukları JVM’in içerisine yerleştirmeleri gereklidir. Çünkü Sun MicroSystems’ın belirtimlerinde, çöp toplama sistemi koşuldur! Eğer ABC firması üşenip de çöp toplama sistemini, oluşturdukları JVM’in içerisine yerleştirmezse hukuki bir suç işlemiş olur. (yorum ekle)
Şu anda en yaygın kullanılan JVM’ler, IBM ve Sun Microsystems’ın üretilmiş olan JVM’lerdir; ayrıca, HP, Apple gibi bir çok firmanın üretmiş oldukları JVM’ler de bulunmaktadır.




Java Script''te Değer Girişi

Java Script''te alert komutunu bir çıkış komutu olarak düşünürsek bunun karşılığı olan giriş komutu prompt komutudur. Bu komut

adsoyad=prompt("Adınızı ve soyadınızı giriniz","");

şeklinde kullanılır ve kullanıcı tarafından girilen değer adsoyad isinmli değişkene atanır.


Java Script''te Değişkenler
Java Script''te değişkenlere diğer diller gibi bir değişken tipi atamak zorunda değiliz. Daha sonra bu değişkeni eşitlediğiniz değere göre bir tip alacaktır.

JScript''te değişken tipleri olmadığı gibi bir dizi tanımı da yoktur. Bir dizi oluşturmak için basit bir foksksiyon yazmamız ve daha sonra kaç elemanlı dizi açmak istiyorsak bu fonksiyona onu parametre olarak göndermemiz gerekecektir. Bu fonksiyon şu şekilde olabilir:

function makearray(n) { this.lenght=n; for( var i=1;i<=n;i++) { this[i]=0; return this; } }

Daha sonra da dizimize vermek istediğimiz ismi ve uzunluğunu bu fonksiyona göndermemiz gerekecek. Yani

dizi= new makearray(20);

dediğimizde 20 elemanlı ve her elemanı 0 olan bir dizi oluşturalacaktır.

Tabi ki bu ilk değeri olmayan veya çok uzun bir dizi yaratmak için aksi halde Array komutuyla da bir dizi yaratılabilir. Şöyle ki:

dizi = Array("Ali","Ayse","Selim","Yahya","Kemal");

Burada dikkat edilmesi gereken nokta dizi elemanlarına ulaşırken diziadı[indexno] syntax''ı ve dizi index numaralarının( biz aksini belirtmedikçe) 0''dan başladığıdır. Bu arada bir değişkene string değer atandığı zaman o değişkenin otomatik olarak bir karakterler dizisi olarak algılanmayacağı da önemli bir özelliktir. Yani;

ad="Serdar";

şeklinde bir tanımlamada ad[1]=S , ad[2]=e ... olmayacaktır.

Bir stringin içinden bir harfi ya da harf grubunu almak istediğimizde kullanmamız gereken komut substring komutudur.

harf=ad.substring(0,1);

yazdığımızda harf değişkeni S harfini içerecektir. Buradaki parametrelerden 0, kaçıncı karakterden başlanacağını 1 ise kaçıncı karaktere kadar alınacağını gösterir.(1 hariç)

Yani harf=ad.substring(0,2) deseydik harf değişkeni "Se" değerini içerecekti.

Bu işlemin tam tersi de mümkündür. Yani girilen bir karakterin kaçıncı karakter olduğunu bulmak. Bunun için de indexOf komutunu kullanıyoruz.

sayi=ad.indexOf("e");

yazdığımızda sayi değişkenine 2 değeri atanır.

Ayrıca bu değişkenin uzunluğunu bulmak için lenght komutu kullanılır.

sayi=ad.lenght;

dediğimizde sayi değişkeninde 6 değeri bulunacaktır.


Java Script Eklemek
Bir Web sayfasında JScript ile kod yazabilmek için ilk önce tarayıcımıza kullanacağımız script dilini tanıtmamız gereklidir.

tag''leri tarayıcımıza komutların HTML değil JScript olduğunu gösterir.Bu satırları eklemememiz halinde tarayıcı komutları tanımayacağından JScript komutlarımız dökümanın bir parçası olarak algılanacak ve ekranda görünecektir.

Unutmamamız gereken noktalar tüm fonksiyonların ve blokların { ve } işaretleri arasında yazılması gerektiği ve her komut satırından sonra ; (noktalı virgül) işaretinin koyulması gerektiğidir.

Ayrıca JScript kodları her tarayıcının her sürümünde doğru olarak çalışmayacağı için özellikle eski tarayıcılarda hata verecektir. Bunu engellemek için.


Java Script''te Karşılaştırma İşlemi
Conditional statement veya If statement olarak bilinen komut grubu yani IF-THEN-ELSE JScript''te de mevcuttur. Bu komut grubu bir değerle bir diğerini karşılaştırıp sonuca göre farklı işlemler yapmamızı sağlar. Şimdi az önceki örnekte olduğu gibi kullanıcıdan ismini girmesini isteyelim ve bir karşılaştırma yapalım. Dikkat etmemiz gereken nokta aynı C dilinde olduğu gibi then komutunu kullanmamamızdır.

adsoyad=prompt("Adınızı ve soyadınızı giriniz","");

if(adsoyad=="Serdar Kalaycı") alert("Hosgeldin Serdar");

else alert("Seni Tanımıyorum");

Burada bahsedilmesi gereken bir diğer konu da karşılaştırma operatörleri ve mantıksal operatörler. Karşılaştırma operatörleri:

Denk ==

Eşit değil !=

Küçük <

Büyük >

Küçük veya Eşit <=

Büyük veya Eşit >=

Mantıksal operatörler:

Ve &

Veya |

Değil !

XOR ^

Bir de birden fazla karşılaştırmayı birleştirmek için

Ve &&

Veya ||

Ayrıca ++ operatörü birer birer artırmak için ve – operatörü de birer birer azaltmak için kullanılır.

operatörlerini kullanabiliriz. Dikkat edilmesi gereken nokta bir adet = operatörünün eşitleme iki adet ==operatörünün karşılaştırma işleminde kullanılması gerektiği ve ! operatörünün her yerde değil anlamı taşıdığıdır. Yani ! operatörü diğer operatörlerle birlikte değil anlamı vermek üzere kullanılabilir.


Java Script''te Link Yönetimi
Her ne kadar linkleri HTML kullanarak yaratmak mümkünse de gelişmiş uygulamalarda gidilecek sayfalara parametre aktarımı yapabilmek için linki JScript''le oluşturmak gerekebilir. Bunun için JScript''te window.location.href komutu kullanılır.

Örnek olarak Java.htm isimli sayfaya gitmek için bu komutun kullanımı:

window.location.href="java.htm";

olacaktır. Tırnak işaretleri arasına URL girmek te mümkündür.

window.location.href="
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Script''te Sayfaya Yazı Yazdırmak
Java Script kullanarak ekrana yazı yazdırmak document.write komutu ile yapılır. Kullanımı ise:

window.document.write("Merhaba Dünya !");

şeklindedir.

window.document kodu nesnemizin şu anda açık olan sayfamız olduğunu anlatır. Write komutu ait olduğu nesneye yazılmasını sağlar. Parametreleri ise parantezler arasına verilir. Eğer yazdırmak istediğimiz metni kodun içinde gireceksek metni "...." tırnak işaretlerini kullanarak girmemiz gereklidir. Ayrıca + işaretini kullanarak birden fazla giriş yapmak ta mümkündür.

window.document.write("Merhaba" + "Dünya");

veya isim, kullanıcının ismini taşıyan bir değişken olmak üzere

window.document.write("Merhaba" + isim);

yazmamız halinde bu ayrı metinler aralarında bir boşluk karakteri bırakılmak üzere ard arda yazılacaktır. Ayrıca JScript''le yazdıracağımız metinleri HTML kodlarıyla şekillendirmemiz mümkündür.

window.document.write("

Merhaba Dünya
")


Java Script''te Döngüler
For Döngüsü

for (var i=0;i<10;i++) { window.write("Şu anda" + i + ". numaradasınız"); if (i==5) window.write("Yarısına geldiniz bile"); }

döngüsünde önce i değişkenine 0''dan başlaması gerektiğini, i 10''dan küçük olduğu sürece devam edeceğini ve i''nin birer birer artacağını söylüyoruz. Bu şartlarda ekrana "Şu anda 1. numaradasınız" , "Şu anda 2. numaradasınız" gibi mesajlar gelecek i, 5 olduğunda ise ayrıca "Yarısına geldiniz bile" mesajı gelecektir.

While Döngüsü

Bir döngüye ihtiyaç duyduğunuzda döngü içindeki işlemlerin kaç kere yapılması değil de bir durum gerçekleştiği sürece yapılması önemliyse while döngüsü kullanılır.

isim=array(""Ali","Ayse","Selim","Yahya","Kemal"); i=0; j=0; while(i != 1) { if isim[j]=="Yahya" i=1; j++; }

kodunda dizide "Yahya" ismini bulmak için bir döngü yarattık. Yahya ismini bulduktan sonra döngüde kalması programın yavaş çalışmasını sağlayacağından döngüyü 0''dan 4''e kadar for döngüsü yerine bir kontrol elemanının değerine bağladık. Yahya ismi bulununca kontrol değeri 1 yapıldı ve döngüden çıkıldı. J değeri ise Yahya isminin kaçıncı eleman olduğunu gösteren rakamın bir fazlasında kaldı.

Break Komutu

Herhangi bir şart gerçekleştiğine döngüden anında çıkmamız gerekiyorsa break komutunu kullanırız. Deminki örnekte Yahya ismini bulduğumuz halde kontrol döngünün başında olduğu için j bir kez daha artırıldı ve olmasını istediğimiz değerden bir fazla oldu. Oysa ki scripti şöyle yazsaydık:

isim=array(""Ali","Ayse","Selim","Yahya","Kemal"); i=0; j=0; while(i != 1) { if isim[j]=="Yahya" { i=1; break; } j++; }

Yahya ismi bulununca break komutuyla döngüden çıkacak ve j bir kez daha boşu boşuna artırılmamış olacaktır.

Caddeci 30 Ocak 2010 10:10

Cevap: Java Nedİr ?
 
tşkler bilgi için güzel olmuş

scope 10 Mayıs 2019 00:52

Cevap: Java Nedİr ?
 
Java ve JavaScript karistirilmis ve konu Java bolumunde sabit konu olarak duruyor


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:47.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net