IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Kadın Sağlığı (https://www.ircforumlari.net/kadin-sagligi/)
-   -   Dopplar..nedir ne işe yarar ? (https://www.ircforumlari.net/kadin-sagligi/403878-dopplarnedir-ne-ise-yarar.html)

Sim 17 Ağustos 2011 08:08

Dopplar..nedir ne işe yarar ?
 
Doppler, vücut içerisinde herhangi hareketli bir dokuya ses dalgaları gönderilmesi ve geri alınmasıdır. Gönderilen ses dalgalarının yansıma hızları arasındaki fark o cismin ne yönde hareket ettiğinin anlaşılmasını sağlar. Doppler incelemelerinde incelenen hareketli cisimler ise alyuvarlardır.
Doppler incelemesi ne işe yarar?
Kan oksijen ve besin maddelerini taşır,atık maddeleri de uzaklaştırır böylece dokuların canlılığını sürdürmesini sağlar.Herhangi bir dokuya olan kan akımlarının ölçülmesi o dokunun yeterli şekilde beslenip beslenmediğinin anlaşılmasını sağlar.Gebelik açısından bakıldığında doppler bazı hastalık ve risklerin saptanmasında yardımcı olur.Hamileliğin 20. haftası civarında rahimi besleyen ana atardamarlar (üterin arter) ile göbek kordunu içinde bulunan atardamardaki kan akımları doppler sayesinde ölçülüp değerlendirilebilir.Böylece;gebelik zehirlenmesi (preeklempsi), rahim içi gelişme geriliği, plasentanın erken ayrılması (ablasyo plasenta), anne karnında bebek ölümü gibi riskler önceden saptanıp tedbir alınabilir.Doppler tanı koydurucu değil yönlendirici bir testtir. Gebelik ile birlikte rahime dolayısı ile plasenta ve bebeğe giden kan akımı artar.Kan akımının düşük kalması hem bebeği sıkıntıya sokar,hem de gelişme geriliğine sebep olur.İleri derecede azalmış bir akım ise bebek ölümlerine neden olabilir. İşte bu yüzden doppler gebelik açıdan çok önemli bir rol oynamaktadır.

Her anne adayına uygulanmalı mıdır?

Doppler incelemesinin yapılması zorunlu değildir.Hekim tarafından gerekli görüldüğü durumlarda,riskli gebeliklerde uygulanmalıdır.
Zararı var mıdır?
Bugüne kadar insanlar üzerinde yapılan doppler incelemelerine bağlı olumsuz bir etki bildirilmemiştir.

diShy 14 Mart 2013 14:45

Cevap: Dopplar..nedir ne işe yarar ?
 
- Çok faydaLı ßilgiler t$kler payla$ım için ..


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:06.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net